Vuonna 2021 astui voimaan vaatimus uudesta energiamerkinnästä koko EU:ssa. Uusi merkintä on A - G entisen A+++ - D:n sijaan, mutta se ei ole ainoa asia, joka on uutta. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä tämä uusi energiamerkintä merkitsee, ja kuinka se voi auttaa sinua tekemään ympäristöystävällisempiä valintoja, kun ostat valonlähteitä Stayprolta. 

Energiamerkintä on auttanut lähes 25 vuotta edistämään energiatehokkaiden tuotteiden kehittämistä. Nyt päivitetään sekä asteikko että etiketti. Tavoitteena on tehdä hyvien valintojen tekeminen helpommaksi sinulle kuluttajana ja saada yritykset jatkamaan energiatehokkaiden tuotteiden kehittämistä. Uusi merkintä tulee löytymään tuotepakkauksesta sekä tuotesivulta, josta ostat tuotteen. 

Aikaisempi merkintä on johtanut tehokkaampiin tuotteisiin, mikä puolestaan on johtanut siihen, että aikaisempi asteikko on noussut huippuunsa. Monet tuotteet sijoittuvat asteikolla A:n ja A+++:n välille, minkä johdosta kuluttajien on vaikea valita. On myös huomattu, että kuluttajat valitsevat mieluummin korkeamman energialuokan, jos siinä on eri kirjain. Asteikon A+++ - D (tai A++ - E valolähteille) sijasta tulee uusi asteikko selvyyden vuoksi olemaan A - G.  

Kun ostat valonlähteitä Stayprolta, voit nähdä energialuokan ja uuden etiketin tuotesivulla, jotta voisit helposti verrata eri malleja ja tehdä hyvän valinnan.

Tilaa parannuksille 

Uudessa asteikossa A on tehokkain, ja ajatuksena on, että tänä päivänä myytävissä tehokkaimmissa tuotteissa tulee energialuokka olemaan B tai C. Siirtämällä tehokkaimmat tuotteet alaspäin asteikolla halutaan antaa tilaa huipulla parannuksille ja vielä energiatehokkaammille tuotteille tulevaisuudessa. Energiatehokkaimmat valonlähteet, joissa aikaisemmin oli merkintä A++, tulevat uudessa merkinnässä olemaan merkittyjä kirjaimilla C tai D. 

Lisää tietoa etiketissä 

Muutoksia ei ole tapahtunut ainoastaan asteikossa, vaan myös testimenetelmissä ja etiketin tiedoissa. Koska laskelmat on mukautettu sopimaan nykyajan kuluttajille, ei voida verrata kahta tuotetta, joissa on eri sukupolvien energiamerkinnät. Muita uutuuksia on se, että etiketin tulee sisältää muuta olennaista tietoa tuoteryhmästä ja QR-koodin, jonka lisätietoja haluavat kuluttajat voivat skannata. Energiankäyttö, joka valonlähteille näytetään kilowattitunteina per 1000 tuntia, esitetään selvästi erottuvalla tavalla keskellä etikettiä.  

Uusi merkintä tulee koskemaan valonlähteitä, mutta myös jääkaappeja ja pakastimia, viinikaappeja, astianpesukoneita, pesukoneita, pesukone- ja kuivausrumpuyhdistelmiä, TV-laitteita, näyttöjä ja jääkaappeja ja pakastimia suoramyyntitoiminnolla.   

Kun ostat valonlähteitä Stayprolta, voit nähdä energialuokan ja uuden etiketin tuotesivulla, jotta voisit helposti verrata eri malleja ja tehdä hyvän valinnan! 

Helpompi tehdä energiaälykkäitä valintoja 

Lue lisää energiamerkinnästä sivustoilta www.label2020.eu ja energiamerkinta.fi

Näin käytät avuksesi energiamerkintää tuotteita valitessasi 

  • Tuotteita, jotka ostat tänään, tulet käyttämään monia vuosia. Sen vuoksi on älykästä valita tämän päivän tehokkaimmat tuotteet.  
  • Uusi jääkaappi ja pakastin saattavat viedä vain kolmasosan energiasta verrattuna vanhempaan jääkaappiin ja pakastimeen.   
  • Energialuokan A++ kuivausrumpu kuluttaa noin puolet vähemmän energiaa kuin energialuokan B tai C kuivausrumpu (vanhan merkinnän mukaan). 
  • Tuotteiden käyttötapa, tottumukset ja käyttäytyminen ovat myös tärkeitä energiankäytön kannalta.  
  • Myös tehokkaat LED-lamput kannattaa sammuttaa, kun niitä ei tarvita. 
  • Uusi energiamerkintä edistää sitä, että kuluttajat voivat tehdä energiaälykkäitä valintoja myös tulevaisuudessa. 

Lähde: https://www.energimarkning.se