Tarvitsetko laturin työkaluakuillesi? Tässä oppaassa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon ja mitä versioita on saatavana.

Ladattavia litiumakkuja käytetään nykyisin monissa koneissa ruohonleikkureista sirkkeleihin, ja mitä useampia akkuja on, sitä tärkeämpää on se, että lataus on nopeaa, luotettavaa ja tehokasta. Harkitsemalla tarkoin akkulaturia valitessasi voi arjestasi tulla helpompaa ja tuottavampaa.  

Ensinnäkin sinun täytyy valita laturi, joka on yhteensopiva työkaluakkujesi kanssa. Sen jälkeen sinun tulee miettiä, haluatko, että laturissa on joitakin lisätoimintoja, haluatko voida ladata useita akkuja samanaikaisesti ja tarvitsetko pikalatausta.

Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan oikean laturin, joka täyttää sinun tarpeesi.  

Nykyisin lähes kaikki työkaluakut ovat litiumioniakkuja

Koska nykyaikaiset työkaluakut ovat lähes aina litiumionityyppiä, viittaamme sen tyypin akkulatureihin tässä oppaassa. Jos tarvitset laturia vanhempiin työkaluihin, joissa on nikkelikadmium- tai nikkelihybridiakkuja, voit kääntyä työkalun valmistajan puoleen. Jos haluat tietää, onko akkulaturi tarkoitettu litiumioniakuille, voit tarkistaa, lukeeko laturissa ”Li-Ion” tai vastaavaa.

Akku ja laturi samalta valmistajalta?

Markkinoilla on kylläkin sekä yleislatureita että erilaisia akkusovittimia. Mutta valitsemalla akun ja laturin samalta valmistajalta voit helposti varmistaa, että ne tulevat toimimaan hyvin yhdessä. Riippumatta siitä, aiotko hankkia yleislaturin vai "merkkilaturin", sinun tarvitsee tietää, minkä merkkinen työkalusi on, jotta löytäisit sopivan laturin.

Akkutyyppi ja jännite

Vaikka löydät akkulaturin samalta valmistajalta kuin työkalusi, ei se kuitenkaan ole mikään itsestään selvä asia, että se toimii akkujesi kanssa. Sinun täytyy myös tarkistaa, että laturi on valmistettu oikeaa jännitettä varten ja että se sopii yhteen akkujesi kanssa.

Liukuakku vai liitäntäakku?

Akut ovat yleensä joko liukuakkuja tai liitäntäakkuja. Monilla valmistajilla, jotka tarjoavat molempia versioita, on erityisiä latureita, jotka voivat ladata molemmat akkutyypit samanaikaisesti. Jos käytät useita eri akkutyyppejä samalla akkualustalla, voit toisin sanoen säästää sekä tilaa että rahaa harkitsemalla tarkoin valintasi. Jotkut valmistajat tarjoavat myös akkuja, jotka voidaan ladata langattomasti. Jotta se toimisi, täytyy sekä akun että laturin olla tehtyjä siihen.

Mikä on akun jännite?

Jotta voisit ladata akun, täytyy laturissa olla sama jännite kuin akussa. Se saattaa olla esimerkiksi 10,8V, 12V, 14,4V, 18V tai 54V. Monia latureita voidaan käyttää useisiin jännitteisiin, ja niissä tapauksissa on laturiin merkitty selkeästi, mitä jännitteitä se pystyy lataamaan.

Bosch tarjoaa tylökaluja langattomalla latauksella. Työkalu ladataan asettamalla se latausaseman päälle.

Lisätoimintoja

Nyt olet toivottavasti löytänyt joitakin latureita, jotka sopivat työkaluusi. Seuraava vaihe on miettiä, mitä lisätoimintoja tarvitset. Tässä on joitakin tavallisimpia:

Pikalataus

Monet suurista työkalujen valmistajista tarjoavat kaksi tai useampia eri nopeuksia latureihinsa. Pikalaturi täyttää akun nopeammin, sillä se antaa suuremman virran ja enemmän ampeereja (A). Jos työkalusi mukana tuleva tavallinen laturi lataa 18 voltin, 4Ah:n akun 80 minuutissa, voi pikalaturi usein ladata saman akun 50 minuutissa. Tarvitsetko pikalaturin vai et, riippuu siitä, kuinka käytät työkalujasi. Useimmille ei latausajalla ole suurempaa merkitystä – mutta jos työskentelet tehokkaasti ja kauan työkaluilla, jotka käyttävät paljon sähköä, saattaa pikalaturilla olla ratkaiseva merkitys tuottavuuteesi.  

Autolaturi

Hyvä ratkaisu niille, jotka ajavat ympäriinsä työajoneuvossa, on autolaturiin investoiminen. Autolaturi kytketään yksinkertaisesti savukkeensytyttimen liitäntään ja se varmistaa, etä työkalusi ovat valmiita käytettäväksi, kun saavut perille.  

Autolaturi kytketään auton tupakansytyttimeen ja varmistaa, että työkalusi on käyttövalmiita perille saapuessasi. Kuvassa Milwaukee M12-18 AC.

USB-liitäntä

Joissakin akkulatureissa on USB-liitäntä, jotta voisit ladata matkapuhelimen tai tabletin työskennellessäsi.  

Mahdollisuus ladata useita akkuja samanaikaisesti

Työpaikalla, jossa useat henkilöt työskentelevät akkukäyttöisten työkalujen kanssa, kannattaa ehkä hankkia laturi, joka pystyy lataamaan useita akkuja kerrallaan. On hyvä, jos laturi lataa sarjoissa niin, että se lataa yhden akun kerrallaan.

Seinäkiinnitys

Monet laturit voidaan asentaa seinään, jotta ne eivät olisi tiellä.

Latausindikaattori

On hyvä, jos akkulaturissa on selkeä latausindikaattori, joka osoittaa lataustason ja varoittaa virransaantiongelmista.