Ruuvinväännin tai pikemminkin porakone-ruuvinväännin on yksi tärkeimmistä, parhaista ja monipuolisimmista olemassa olevista työkaluista. Niistä on myös hyvin monia erilaisia muunnelmia, joista jokaisella on omat etunsa ja haittapuolensa. Tässä oppaassa kerromme sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää oikean ruuvinvääntimen, iskevän ruuvinvääntimen ja porakone-ruuvinvääntimen valitsemiseksi!

Meidän kaikkien on toisinaan ruuvattava ruuveja, olimmepa sitten kotinikkareita tai ammattilaisia. Ruuvinväännin on pieni ja kätevä työkalu, joka auttaa meitä tekemään työn nopeammin kuin tavallisella ruuvimeisselillä, ja mitä enemmän ruuveja on, sitä enemmän sinulle on hyötyä sähkötyökalusta.

Vielä suositumpi on porakone-ruuvinväännin. Itse asiassa juuri tämä työkalu tulee ensimmäisenä mieleen, kun kuulee sanan ruuvinväännin. Se on myös suosituin ruuvinväännin. Porakone-ruuvinvääntimellä voi sekä porata että ruuvata, ja siinä on usein huomattavasti enemmän tehoa kuin pienemmällä sisaruksellaan. Muita vaihtoehtoja ovat iskevät ruuvinvääntimet ja iskuporakone-ruuvinvääntimet - kaksi työkalua, joilla on samankaltaiset nimet, mutta hyvin erilaiset käyttöalueet.

Tässä oppaassa yritämme selvittää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää erilaisista ruuvinvääntimistä, jotta löydät sinulle parhaiten sopivan mallin. Aloitamme peruskysymyksellä: minkä tyyppisen ruuvinvääntimen tarvitset?

Minkä tyyppisen ruuvinvääntimen tarvitset? 

Ruuvinvääntimien ja porakoneiden välinen ero on hiuksenhieno, mutta tässä oppaassa keskitymme ruuvinvääntimiin, porakone-ruuvinvääntimiin, iskuporakone-ruuvinvääntimiin ja iskeviin ruuvinvääntiimiin. Jos aiot ensisijaisesti porata koneellasi, voi iskuporakone, poravasara tai muun tyyppinen porakone olla hyvä valinta.

Ruuvinväännin

Ruuvinväännin on yksinkertaisin työkalu perheessä. Sillä ei juuri pysty tekemään muuta kuin ruuvaamaan, mutta se suoriutuu työstä usein erinomaisesti! Ruuvinväännin on usein kevyt ja kätevä kone, joka on helppo ottaa avuksi, kun muut koneet ovat liian kömpelöitä tehtävää varten. Toisin kuin porakone-ruuvinvääntimissä, jossa on säädettävä istukka, ruuvinvääntimessä on yleensä sisäänrakennettu, ¼ tuuman kuusikulmakiinnikkeellä varustettu kärkipidike. Ruuvin ruuvaamista varten valitaan ruuviin sopiva kärki.

Tyypillisessä ruuvinvääntimessä on 3,6 voltin (V) moottori, 1,5 ampeeritunnin (Ah) akkuteho ja 3-5 Newton-metrin (Nm) vääntömomentti. Lisäksi on myös olemassa huomattavasti tehokkaampia vaihtoehtoja. Monien ruuvinvääntimien arvostettu ominaisuus on niiden kyky muuttaa muotoa suoran ja pistoolimuodon välillä, mikä tekee niistä vieläkin kätevämpiä käyttää. Ruuvinväännin toimii parhaiten yhdessä pienempien ruuvien ja pehmeämpien materiaalien kanssa. Raskaampaa työtä varten porakone-ruuvinväännin on parempi valinta

Porakone-ruuvinväännin

Porakone-ruuvinväännin on epäilemättä perheen suosituin työkalu ja se mikä monille ensimmäisenä tulee mieleen sanasta ruuvinväännin. Porakone-ruuvinväännin on ruuvinvääntimen ja porakoneen yhdistelmä, ja siksi sitä voidaan käyttää sekä poraamiseen että ruuvaamiseen. Toisin kuin ruuvinvääntimessä, porakone-ruuvinvääntimessä on säädettävä istukka, mikä tarkoittaa sitä, että voit kiinnittää laitteeseen teriä, poria ja muita pyöriviä lisävarusteita. Porakone-ruuvinvääntimen muita ominaisuuksia ovat kaksi tai useampia vaihteita, sisäänrakennettu jarru ja säädettävä vääntömomentti. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että voit määrittää, kuinka kovaa ruuvinvääntimen on vedettävä ennen kuin se lopettaa pyörimisen.

Iskevä ruuvinväännin

Iskevä ruuvinväännin muistuttaa ruuvinväännintä siinä, että siinä on sisäänrakennettu kärjenpidike istukan sijaan. Näitä kahta erottaa se, että iskevässä ruuvinvääntimessä on iskutoiminto, joka vasaroi ruuvia pyörimissuuntaan vastuksen kasvaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että iskevässä ruuvinvääntimessä voi olla huomattavasti suurempi vääntömomentti kuin porakone-ruuvinvääntimessä (usein yli 200 Nm) ja että sinun ei tarvitse pitää vastaan yhtä paljon työskennellessäsi. Useiden jäykkien ruuvien ruuvaamiseen iskevä ruuvinväännin on ensisijainen valinta. Rakenteestaan ​​johtuen iskevät ruuvinvääntimet voidaan valmistaa erittäin pienikokoisiksi ja kompakteiksi, mikä tekee niistä myös ihanteellisia työkaluja ahtaisiin tiloihin.

Iskuporakone-ruuvinväännin

Kaksi työkalua, jotka on helppo sekoittaa toisiinsa, ovat iskevät ruuvinvääntimet ja iskuporakone-ruuvinvääntimet. Ero näiden välillä ovat se, että iskuporakone-ruuvinvääntimessä on iskutoiminto, joka iskee suoraan eteenpäin reiän suuntaan sen sijaan, että löisi pyörimissuunnan mukaan. Tämän tyyppistä iskutoimintoa käytetään vain porattaessa. Voisi siis sanoa, että iskuporakone-ruuvinväännin on ruuvinvääntimen ja iskuporakoneen yhdistelmä. 

Ruuvinväännin toimii parhaiten yhdessä pienempien ruuvien ja pehmeämpien materiaalien kanssa. Raskaampaa työtä varten porakone-ruuvinväännin on parempi valinta. Kuvassa Bosch DIY Pushdrive -ruuvinväännin.

Porakone-ruuvinvääntimen eri osat

Istukka

Säädettävää istukkaa käytetään kärjenpidikkeen, poran ja muiden porakone-ruuvinvääntimessä käytettävien lisävarusteiden kiinnittämiseen. Joskus saatat tarvita työkalua istukan avaamiseen ja sulkemiseen, mutta nykyään useimmat istukat ovat ilman työkaluja ja säätäminen tehdään kiertämällä istukan etuosaa. Istukan kapasiteetti tai kärkiväli ilmoitetaan millimetreinä. Jos aiot käyttää hiukan jykevämpää poraa koneessa, sinun on kyettävä avaamaan istukka 13 mm:iin.

Vaihteisto

Porakone-ruuvinvääntimessä on usein kaksi tai useampia vaihteita, jotka valitaan työkalun yläosassa sijaitsevasta vaihteenvalitsimesta. Sitä voidaan verrata auton vaihteistoon. Pienemmällä vaihteella saat matalamman nopeuden ja suuremman vääntömomentin (enemmän tehoa). Suuremmalla vaihteella saat suuremman nopeuden ja pienemmän vääntömomentin.

Vääntömomentin asetus

Monissa porakone-ruuvinvääntimissä on istukan takana numeroilla varustettu pyörivä rengas. Tästä voit määrittää sen, kuinka kovaa ruuvinvääntimen on vedettävä ennen kuin se lopettaa pyörimisen. Momentin säädöllä voit estää ruuvin katoamisen materiaaliin, jos et ehdi vapauttaa liipaisinta ajoissa. Jos vaihdat koneen poraustilaan, momentinvalitsin kytketään pois päältä. Mitä enemmän asentoja momentinvalitsimessa on, sitä parempi.

Liipaisin

Yksinkertaisimpia ruuvinvääntimiä lukuun ottamatta suurimmassa osassa on vaihteleva nopeus. Tämä tarkoittaa sitä, että nopeus ja teho kasvavat, kun painat liipaisinta voimakkaammin.

Pyörimissuunnan valitsin

Pyörimissuunnan valitsimen avulla voit valita, pyörittääkö kone myötä- tai vastapäivään. Usein valitsimessa on myös väliasento koneen lukitsemista varten.

Akku

Suurin osa myynnissä olevista ruuvinvääntimistä ovat akkukäyttöisiä vaihdettavilla akuilla. Akun valitsemisella voit vaikuttaa koneen painoon ja suorituskykyyn. Muista, ettet valitse suurempaa akkua kuin tarvitset, koska iso ja raskas akku voi vaikeuttaa koneen käyttöä.

Valaistus

Sisäänrakennetun valaistuksen avulla löydät ruuvinreiän tai aloituskolon pimeissä tiloissa.

Vyökoukku

Kätevän vyökoukun ansiosta voit kiinnittää porakone-ruuvinvääntimen vyöhösi.

Akku, paineilma vai verkkovirta?

Kuten aina sähkötyökaluja ostettaessa, on mietittävä, valitako verkkokäyttöinen, akulla vai paineilmalla (pneumaattinen) toimiva ruuvinväännin. Verkkokäyttöisissä ruuvinvääntimissä on se etu, että sinun ei tarvitse ajatella akun käyttöaikaa, mutta toisaalta johto rajoittaa liikkumistasi. Paineilmakäyttöisissä ruuvinvääntimissä on se etu, että voit käyttää samaa kompressoria useille työkaluille, varjopuolena kuitenkin se, että kompressorin letku voi rajoittaa liikkumista ja haitata työtä. Se on myös ainoa ruuvinväännin, jota voidaan käyttää veden alla!

Nykyään akkukäyttöiset ruuvinvääntimet ovat ylivoimaisesti yleisimpiä ja sopiva valinta useimmille. Litium-ioniakkujen kehitys on johtanut siihen, että tämän päivän laitteet tarjoavat suorituskykyä, joka on verrattavissa verkkovirralla toimivaan laitteeseen.

Kuinka tehokkaan koneen tarvitset?

Se, kuinka tehokkaan ruuvinvääntimen tarvitset, riippuu täysin tarpeistasi. Tehokkaampi, isompi ja kalliimpi ei välttämättä tarkoita parempaa. Liian tehokkaan koneen hankinta voi lisätä loukkaantumisen riskiä, sekä vahingoittaa kalliita työkaluja.

Ymmärtääksesi kuinka tehokas ruuvinväännin on, on sinun tiedettävä muutama käsite. Nämä ovat: jännite, virta, teho ja vääntömomentti.

Voltti (V) - Voltti tarkoittaa työkaluun syötettyä jännitettä. Mitä suurempi jännite, sitä enemmän tehoa.

Ampeeri (A) - Ampeeri tarkoittaa sähkön virtatehoa. Ampeeritunnit (Ah) tarkoittavat kuinka suuri "polttoainesäiliö" akkusi on.

Watti (W) - Watti on sähköisen tehon mitta. Saat tehon kertomalla virtatehon jännitteellä.

Newton-metri (Nm) - Ruuvinvääntimen vääntömomentti, joka ilmaistaan Newton-metrillä (Nm), mittaa kuinka paljon ruuvinväännin vääntää. 1 Newton-metri vastaa suoritusta, jossa 0,1 kilogramman paino nostetaan suoraan ilmaan 1 metrin korkeudelle.

Kuinka monta volttia ruuvinvääntimessä tulisi olla?

Akkukäyttöisiä ruuvinvääntimiä vertaillessasi, voit tarkastella koneiden jännitettä saadaksesi käsityksen niiden vahvuudesta. 18 voltin kone, jota myös suurimmaksi osaksi myymme Staypro-verkkokaupassa, tarjoaa hyvän tehon, ja sitä käyttävät sekä kotinikkarit että ammattilaiset. Toinen etu 18 voltin työkaluissa on se, että monissa muissa työkaluissa on sama jännite ja siksi niiden kanssa voidaan käyttää samoja akkuja.

4-8 V - sopii kodin yksinkertaisimpiin tehtäviin, kuten huonekalujen ruuvaamiseen tai yksinkertaisten puusepäntöiden suorittamiseen.

12 V – 12 voltin porakone-ruuvinväännin tarjoaa enemmän tehoa kompaktissa paketissa. Sen avulla voit koota keittiön ilman ongelmia.

18 V - 18 voltin kone on "vakiomalli" porakone-ruuvinvääntimistä puhuttaessa. Ehkä juuri siksi, että se pystyy suoriutumaan monesta olematta tarpeettoman kallis tai raskas.

36 V - koneet on rakennettu rankempiin ja vaativampiin tehtäviin ja ne suoriutuvat raskaammasta työstä ilman ylikuormitusta.

Kuten sanottu, työkalun volttiteho ilmaisee koneen tehon, mutta itse asiassa monella muullakin tekijällä on merkitystä. 36 V:n kone ei välttämättä ole kaksi kertaa niin vahva kuin 18 V:n kone (se voi kuitenkin todennäköisesti toimia pidempään ja raskaammin ilman ylikuormitusta).

Jos haluat tietää kuinka kovaa ruuvinväännin todella vetää, katso sen vääntömomentti.

36V koneet on rakennettu rankempiin ja vaativampiin tehtäviin ja ne suoriutuvat raskaammasta työstä ilman ylikuormitusta.

Vääntömomentti ilmoitetaan Newton-metreinä 

Ruuvinvääntimen vääntömomentti mitataan Newton-metreinä (Nm), ja se yksinkertaisesti ilmaisee kuinka tiukasti ruuvi voidaan kiristää. Jos vääntömomentti on liian suuri, on vaarana kiertää ruuvin kanta irti. Jos vääntömomentti on liian alhainen, on olemassa vaara, että ruuvi ei kierry kunnolla sisään tai että ylikuormitat koneen ja poltat moottorin (jota takuu ei kata). Pahinta mitä voit tehdä, kun kone toimii hitaasti tai pysähtyy, on "auttaa" kiertämällä ruuvinväännintä käsin. Tässä tapauksessa on parempi esiporata ensin tai ottaa esille vahvempi kone.

Kova ja pehmeä vääntömomentti – mitä eroa niillä on?

Tuote-erittelyissä ja tiedotuslehdissä tehdään usein eroa kovan ja pehmeän vääntömomentin välillä.

  • Kova ruuvinkiristys ilmaisee ruuvinvääntimen vääntömomentin, kun sitä käytetään suurella vaihteella ja se tekee äkkipysähdyksen kovassa materiaalissa.
  • Pehmeä ruuvinkiristys ilmaisee kuinka voimakkaasti ruuvinväännin voi työskennellä vastuksella, pienellä vaihteella ja pehmeämmässä materiaalissa ennen kuin se pysähtyy.

Koska kova vääntömomentti on suurempi kuin pehmeä, valmistajat ilmoittavat yleensä korkeamman luvun. Kova vääntömomentti on se, johon viitataan jäljempänä tässä oppaassa.

Useimmissa koneissa on nykyään säädettävä vääntömomentti, jota säädetään istukan ja koneen välissä olevalla nupilla. Teknisissä erittelyissä vääntömomentti ilmoitetaan yleensä suurimman vääntömomentin mukaan. Yksinkertainen ruuvinväännin on yleensä noin 5 Nm, tavallinen 18 V kone on noin 60 Nm, kun taas voimakkaassa iskevässä ruuvinvääntimessä voi olla yli 200 Nm vääntömomentti.

Kuinka tehokkaan koneen tarvitset? 

Kaikki riippuu siitä miten aiot käyttää konettasi, mutta tässä on joitain esimerkkejä siitä, mitä voit tehdä erilaisilla vääntömomenteilla.

  • 5–10 Nm:n ruuvinvääntimellä voit tehdä yksinkertaisia ​​tehtäviä kotona.
  • 40–60 Nm:n ruuvinväännin kykenee ruuvaamaan 6 x 100 mm ruuvin lähes kaikkiin materiaaleihin. Jos aiot ruuvata suuremman ruuvin, joudut ehkä esiporaamaan tai ottamaan kohottamaan vääntömomenttia.
  • Jos aiot ruuvata halkaisijaltaan yli 8 mm tai pidempiä ruuveja, saatat tarvitsa enemmän kuin 60 Nm. Samoin, jos aiot käyttää suurempia reikäsahoja.
  • Jos aiot porata jäätä, sinun tulisi yleensä käyttää vähintään 80 Nm koneita.

On hyvä huomioida, että onnettomuusriski kasvaa koneen vääntömomentin suuruuden myötä. Porakone-ruuvinvääntimissä, joiden vääntömomentti on yli 60 Nm, on yleensä tukikahvat, koska muuten voi olla vaikeaa pitää ruuvinväännin paikallaan, kun vääntöteho on voimakas.

Mikä on hyvä pyörimisnopeus porattaessa?

Porattaessa tarvitaan yleensä suurempaa nopeutta kuin ruuvia kierrettäessä. Porakone-ruuvinvääntimen nopeus määrittää kuinka nopeasti pora tunkeutuu materiaaliin. Nopeuden valinta riippuu useista tekijöistä, kuten materiaalin kovuudesta ja poranterän halkaisijasta. Porattaessa pehmeitä materiaaleja, kuten puuta, muovia ja alumiinia, tulisi yleensä käyttää suurempaa pyörimisnopeutta. Käytä pienempää nopeutta poratessasi kovia materiaaleja, kuten terästä tai betonia.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä suurempi poran halkaisija, sitä pienempi nopeus. Joitakin metalleja on porattava hyvin pienellä nopeudella, jotta pora ei hypi ja tee rumaa jälkeä. Kannattaa myös huomioida, että puuta poratessa ei tulisi käyttää liian suurta nopeutta, sillä se voi polttaa puuta. 

Porattaessa pehmeitä materiaaleja, kuten puuta, muovia ja alumiinia, tulisi yleensä käyttää suurempaa pyörimisnopeutta. Käytä pienempää nopeutta poratessasi kovia materiaaleja, kuten terästä tai betonia.

Valitse yhteensopivuuden mahdollistava akkualusta

Jos sinulla on jo joukko sähkötyökaluja kotona, kannattaa hankkia ruuvinväännin, joka käyttää samaa akkualustaa. Niin kauan kuin valmistaja ja jännite ovat samoja, on yleensä mahdollista käyttää samoja akkuja, kunhan kone on kohtuullisen moderni. Kaikki Boschin 18 V akut toimivat siis kaikkien Boschin 18 voltin koneiden kanssa riippumatta siitä onko kyseessä poravasara, kulmahiomakone tai pistosaha.

Ampeeritunnit ilmaisevat akun käyttöajan 

Kun akun jännite kertoo akun tehokkuuden, niin ampeeritunnit ilmaisevat sen toiminta-ajan - kuinka suuri "polttoainesäiliö" akussa on. 18 V akku voi olla esimerkiksi 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah, 6,0 Ah, 8,0 Ah tai 12 Ah. 4 Ah akku tuottaa 4 ampeeria tunnissa - tai 1 ampeerin 4 tunnissa. Hyvä perussääntö on se, ettet valitse suurempaa akkua kuin tarvitset, koska suuremmat akut painavat enemmän ja voivat vaikuttaa työkalun tasapainoon. 

Perinteinen vai hiiliharjaton moottori?

Valmistajat kehittävät jatkuvasti tuotteitaan, ja melkein kaikissa koneissa on nykyään hiiliharjattomat moottorit. Perinteisesti hiiliharjan tehtävänä oli syöttää moottorille virtaa hiiliharjan roottorin kontaktien kosketuksen kautta. Niiden välinen kosketus aiheuttaa kitkaa ja kulumista. Tämän seurauksena on hiiliharjojen kuluminen, mistä seuraa tomu ja pölyä. Pöly vaikuttaa koneen suorituskykyyn ja käyttöikään, ja hiiliharja kuluu ja se on vaihdettava säännöllisin väliajoin. Huolto ja kuluminen ovat tärkeimmät syyt siihen miksi hiiliharjattomat koneet korvaavat vanhat hiiliharjamoottorit.

Hiiliharjaton moottori on suhteellisen huoltovapaa. Hiiliharjan aiheuttaman kitkan poistuminen vaikuttaa lisäksi positiivisesti koneen akun käyttöikään ja tehoon.

On tärkeää käyttää oikeaa poranterää ja kärkeä

Mitä kärkiä minun pitäisi käyttää?

Hyvän tuloksen saavuttamiseksi ruuvinväännintä käytettäessä, on koneessa oltava oikeanlaiset kärjet. Tarkastellessa erilaisia kärkivaihtoehtoja, voi helposti mennä hämilleen kaikista oudoista nimistä, materiaaliyhdistelmistä ja erityisalueista, joihin törmää tietoja lukiessa, mutta onneksi perustiedoilla pärjää hyvin. Tärkeintä on, että valitset oikean kärjen oikealla uralla ja että kärki suoriutuu työn asettamista vaatimuksista. Jos käytössäsi on matalatehoisempi kone ja ruuvaat vain yksittäisiä ruuveja, tähän soveltuvat hyvin myös edullisemmat kärjet, mutta jos käytät suurella vääntömomentilla varustettua ruuvinväännintä, tarvitset isku- tai vääntökärjen. Vääntökärjet ovat erittäin vääntöjäykkiä ja kestävät suuren vääntömomentin, kun taas iskukärkiä on vaikeampi pitää vastaan iskuporakoneissa ja iskevissä ruuvinvääntimissä.

Mitä poranterää minun pitäisi käyttää?

Kun porakone-ruuvinvääntimellä tehdään reikiä, on tärkeää valita oikeanlainen pora. Sekä metalliporia että yleisporia voidaan käyttää puuhun, mutta jos aiot porata vain puuta, saattaa olla hyvä ajatus sijoittaa erityisiin puuporiin. Puuporien päissä on terä, joka keskittää poran ja pitää sen paikallaan. Kun aiot porata metallia, tarvitset pikateräksestä valmistetun poranterän (HSS-pora) ja jos poraat betonia, tarvitset erityisesti siihen tarkoitukseen valmistetun poran. Yleisporassa on useita ominaisuuksia useista muilta porista, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää monille materiaaleille.

Pneumaattisen ruuvinvääntimen valinta

Paineilmakäyttöisten ruuvinvääntimien toiminta riippuu kompressorin ilmasäiliön koosta. Kapasiteetti ilmoitetaan litroina minuutissa. Jos kompressori ei pysty toimittamaan tarpeeksi ilmaa ruuvinvääntimeen, ruuvinväännin pysähtyy tai menettää vääntömomentin. Tämä on erityisen tärkeää pitää mielessä, jos aiot ruuvata useita ruuveja, koska et varmaankaan halua odotella kompressorin täyttymistä jokaisen ruuvin kohdalla. 

Ergonomia

Ruuvinväännintä valittaessa on tärkeää miettiä, millaista sen kanssa on työskennellä. Ergonomia koskee kaikkea ruuvinvääntimen fyysisestä suunnittelusta tärinänvaimennukseen, melutasoon ja mahdolliseen sisäänrakennettuun valaistukseen.

Mitä enemmän työskentelet koneen kanssa, sitä tärkeämpää on, että se on kevyt, tasapainoinen ja helppokäyttöinen. Ruuvinvääntimessä tulisi myös olla mukava, kumitettu kahva ja työkalun tulisi tuntua tasapainoiselta. Myös hallintalaitteiden helppo hallittavuus on tärkeää, jotta konetta voi ohjata helposti yhdellä kädellä. 

Akun merkitys ergonomiaan ja käsittelyyn

Huomioi, että valitsemallasi akulla on suuri vaikutus työkalun kokonaispainoon. Suuren, paljon ampeeritunteja (Ah) sisältävän akun asettaminen paikalleen voi tuntua houkuttelevalta, koska se mahdollistaa pidemmän työskentelyajan kerralla - mutta se tarkoittaa yleensä myös lisäpainoa. 12 V koneet ovat yleensä kevyempiä kuin 18 V koneet, mutta koska 12 V koneissa käytetään usein pistoakkuja, joiden on mahduttava kahvaan, ovat ne useiden käyttäjien mielestä vähemmän ergonomisia.

Ruuvinvääntimien ABC

Onko tuotetietoja vaikea ymmärtää? Tässä sanastossa löydät yleisimmät ruuvinvääntimiin, porakone-ruuvinvääntimiin ja iskeviin ruuvinvääntimiin liittyvät termit.

Akun ilmaisin - Toiminto, joka näyttää milloin akku on ladattava.

Ampeeri (A) - Sähkövirran yksikkö. Akun "polttoainesäiliö" ilmoitetaan ampeerituntien lukumääränä (Ah).

Hiiliharjaton moottori - Kompakti ja energiatehokas moottori, joka ei käytä hiiliharjaa. Nykyään melkein kaikki työkalut ovat hiiliharjattomia.

Iskevä ruuvinväännin - Ruuvinväännin, joka lyö ruuvia pyörimissuuntaan.

Iskuporakone-ruuvinväännin - iskuporakoneen ja ruuvinvääntimen yhdistelmä.

Istukka - Säädettävä kiinnike kärjille tai porille.

Kova vääntömomentti - Ruuvinvääntimen vääntömomentti kovassa materiaalissa.

Kärjet - vaihdettavat ruuvinvääntimen kärjet, jotka kiinnitetään kärkipidikkeeseen.

Kärkipidike - Pidike kärjille, joka kiinnitetään porakone-ruuvinvääntimen istukkaan. Yksinkertaisissa ruuvinvääntimissä ja iskevissä ruuvinvääntimissä on yleensä sisäänrakennettu kärjenpidike.

LED-valaistus - Sisäänrakennettu LED-valaistus helpottaa työtä pimeässä.

Liipaisin - Sillä hallitaan porakone-ruuvinvääntimen työskentelytehokkuutta.

Liukuakku - Akku, joka kiinnitetään työntämällä, yleensä työkalun kahvan alla.

Momentin asetus - Toiminto säätää ruuvinvääntimen tehoa siten, että et ruuvaa liian pitkälle.

Moottorijarru - Toiminto, joka saa ruuvinvääntimen pysähtymään, kun vapautat liipaisimen.

Newton-metri (Nm) - 1 Newton-metri vastaa suoritusta, jossa 0,1 kilogramman paino nostetaan suoraan ilmaan 1 metrin korkeudelle.

Pehmeä momentti - Ruuvinvääntimen vääntömomentti pehmeässä materiaalissa.

Pistoakku - Akku, joka asetetaan työkalun kahvaan.

Pneumaattinen ruuvinväännin - Ruuvinväännin, joka toimii kompressorin avulla.

Porakone-ruuvinväännin - työkalu, jolla voi sekä porata että ruuvata.

Pyörimissuunnan valitsin - Toiminto, jonka avulla voit valita ruuvin tai poraterän pyörimissuunnan.

Ruuvinväännin - Yksinkertaisempi työkalu ruuvien kiinnittämiseen (toisin kuin porakone-ruuvinväännin, jolla voi myös porata).

Tukikahva - irrotettava lisäkahva lisää turvallisuutta ja mukavuutta.

Vaihdettava akku - Useimmissa ruuvinvääntimissä, yksinkertaisimpia malleja lukuun ottamatta, on vaihdettava akku.

Vaihteenvalitsin - Pienempi vaihde tarjoaa pienen pyörimisnopeuden ja suuremman vääntömomentin. Suurempi vaihde tarjoaa suuren pyörimisnopeuden ja pienen vääntömomentin.

Watti (W) – Sähköteho (tehon ja säteilyvirran yksikkö), jota käytetään verkkokäyttöisten ruuvinvääntimien yhteydessä.

Voltti (V) – Sähköjännite (jännitteen yksikkö). Ruuvinvääntimien yleiset jänniteluvut ovat 3,6V, 12V, 18V ja 36V.

Vyökoukku - Yksinkertainen kiinnike porakone-ruuvinvääntimen kiinnittämiseen vyöhön.

Vääntömomentti - kuinka kovaa ruuvinväännin vääntää, ilmoitetaan Newton-metreinä (Nm).