Kun investoit ristilaseriin, linjalaseriin, 360° laseriin tai pyörivään laseriin, sinun tarvitsee ennemmin tai myöhemmin päättää, haluatko linjojen olevan vihreät vai punaiset. Usein sanotaan, että vihreä laser näkyy paremmin ja sillä on pidempi kantama, mutta tehdäksesi oikean valinnan sinun tulee ottaa huomioon useampia tekijöitä. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä tärkeintä eroa. 

Lasertyökaluissa on kaikkien vuosien aikana ollut luonteenomainen punainen väri linjoissa, mutta viime vuosina on tapahtunut muutos. Yhä useammat valmistajat ovat lanseeranneet laserlaitteita, joissa on vihreä laser ja perusta tähän on sekä yksinkertainen että nerokas. Ihmisen silmä havaitsee nimittäin vihreän värin paremmin kuin punaisen. Itse asiassa jopa neljä kertaa paremmin. Sen ansiosta vihreän laserin linjat voidaan nähdä paljon selkeämmin kuin punaiset, myös voimakkaassa valossa.

Se, että vihreä laser on monin tavoin suositeltavampaa, on itse asiassa tiedetty jo kauan, mutta aikaisemmin on tekniikka ollut esteenä. Historiallisesti katsoen on nimittäin tarvittu tehdä muuntamisprosessi ja muuntaa punainen laser vihreäksi laseriksi, jotta on voitu luoda vihreä laser. Prosessiin vaadittiin uskomattoman paljon virtaa, ja se teki työkalun paljon suuremmaksi - ja ennen kaikkea se teki itse laserlinjan paljon selkeämmäksi. Sen sijaan, että se olisi ollut etu, siitä tuli paljon epäkäytännöllisempi.

Nykyisin ollaan onnistuttu luomaan puhtaita vihreitä laserdiodeja, jotka tekevät prosessista paljon tehokkaamman, mitä tulee sekä virrankulutukseen että tuotteiden kokoon. Linjoista tulee lisäksi kirkkaampia ja selkeämpiä. Vihreän laserin kanssa voidaan, aivan kuten punaisenkin laserin kanssa, haluttaessa käyttää vastaanottajaa, mikä on usein toivottavaa, jos etäisyydet ovat pitemmät.

Näkyvyys 

Epäselvien punaisten linjojen aiheuttama ongelma on hyvin tunnettu niiden joukossa, jotka käyttävät näitä usein ulkona tai ikkunoiden asentamisessa. Näissä tilanteissa täytyy usein käyttää lisävarusteita, kuten punaisia laseja, tai yrittää luoda varjo siihen, mihin linja osuu. Tässä on vihreällä laserilla selvä etu, sillä tutkimusten mukaan se näkyy jopa neljä kertaa paremmin myös voimakkaassa valossa. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että punaista laseria ei voitaisi käyttää terassin rakentamisessa - se vain näkyy hieman huonommin.  

Voittaja: Vihreä laser 

Vihreällä laserilla on selvä etu, sillä tutkimusten mukaan se näkyy jopa neljä kertaa paremmin myös voimakkaassa valossa.

Kantama 

Koska monet valmistajat lanseeraavat suosituimmat mallinsa sekä punaisella että vihreällä laserilla, on helppoa verrata niitä rinnakkain. Silloin tulee nopeasti selväski, että vihreän laserin työalue on yleensä muutaman metrin pidempi kuin punaisen. Ero ei useimmiten ole enempää kuin muutaman metrin, mutta toisaalta nämä metrit saattavat olla juuri ne, joita tarvitset. Hyvä perussääntö on se, että ostat aina laserin, jolla on vähän pidempi kantama kuin mitä tarvitset. 

Voittaja: Vihreä laser 

Akkuaika 

On paljon asioita, jotka puhuvat vihreän laserin puolesta, mutta mitä tulee akun käyttöaikaan, on punainen laser voittaja. Vihreä laser vaatii enemmän energiaa, mikä lyhentää akun kestoa huomattavasti. Koska laserlaitteilla on yleensä melko hyvä akun kesto, ei tämän tarvitse olla mikään ongelma, mutta jos hyvä akun kesto on korkealla vaatimuslistallasi, voit tutkia, mitä voitat valitsemalla työkalun, jossa on punainen laser vihreän sijaan. 

Voittaja: Punainen laser

Leica Lino L2-1 punaisella vai vihreällä laserilla? Mallissa, jossa on vihreä laser, on 36 prosenttia lyhyempi akun kesto, mutta se ulottuu 10 metriä pidemmälle.

Hinta 

Mittatyökalu, jossa on vihreä laser, on yleensä kalliimpi kuin vastaava työkalu punaisella laserilla, mikä perustellaan sillä, että vihreä laser on vaikeampi (ja sen vuoksi kalliimpi) valmistaa. Hintaeron suuruus vaihtelee tuotteesta toiseen, mutta kun sama työkalu on saatavana sekä vihreällä että punaisella laserilla, ei ole epätavallista, että vaihtoehto vihreällä laserilla on 20-25 % kalliimpi. 

Voittaja: Punainen laser 

Johtopäätös 

Kun katsotaan yllä mainittuja kriteerejä, on vihreällä ja punaisella laserilla omat hyvät ja huonot puolensa, joten emme valitettavasti voi antaa sinulle yksinkertaista vastausta siihen, kumpi sinun tulisi valita. Kaikki riippuu siitä, kuinka tulet käyttämään mittatyökalua ja mikä on budjettisi. Jos teet ammattimaista työtä ulkona, saattaa vihreä laser olla paras vaihtoehto, mutta jos ripustat tauluja ja teet muita töitä kotonasi, punaisella laserilla toimiva työkalu tulee toimimaan aivan yhtä hyvin. 

Sinun tulee ottaa huomioon valintaa tehdessäsi, minkä kanssa juuri sinä haluat työskennellä. Se, kuinka helppo meidän on nähdä eri värejä, on osittain yksilöllistä ja vaikka vihreällä laserilla on tekninen etu, on mahdollista, että sinä haluat käyttää punaista. Esimerkiksi jotkut käyttäjät käyttävät mieluummin punaista laseria ulkona, koska se eroaa enemmän luonnon väripaletista.