Se, että wc-istuin vuotaa ei ole vain ärsyttävää, vaan myös kallista sekä sinulle että ympäristölle. Voit korjata ongelman usein itse varaosilla tai ilman. Selitämme, mitkä ovat tämän ongelman yleisimmät syyt samoin kuin sen, kuinka voit selvittää vian.

Uimuriventtiili ei ole tiivis

Kun WC-säiliön vesi täyttyy, siirtyy uimuri ylöspäin kelluvuutensa avulla. Kun uimuri on saavuttanut tietyn tason, säiliö on täynnä ja täyttyminen pysähtyy. Tämä tapahtuu sulkuventtiilillä, joka tukkii tuloputken ja pysäyttää vedentulon.

Jos venttiili ei ole tiivis, vesi jatkaa täyttymistään ja virtaa wc-istuimeen ylivuotoputken läpi, joka toimii ylitäyttösuojana. Rikkoutunut uimuriventtiili johtuu usein vanhentuneesta, kuivuneesta tai murtuneesta kumitiivisteestä.

Uimurissa voi olla myös halkeamia tai vaurioita, joiden vuoksi se menettää toimivuutensa. Upottamalla uimurin veteen näet, syntyykö kuplia. Jos kuplia syntyy, venttiili ei ole tiivis ja se on vaihdettava. Toisinaan syy voi olla niin yksinkertainen, että uimari on pudonnut paikaltaan tai juuttunut, minkä vuoksi se ei pysty liikkumaan ylöspäin veden täyttyessä.

Kulunut pohjatiiviste

Jos vesi ei virtaa ulos ylivuotoputkesta, vaan pohjaventtiilistä uimurin alla, se johtuu usein kuluneesta pohjatiivisteestä. Tiivisteen kumi kuivuu vuosien aikana ja muuttuu lopulta huokoiseksi ja vesisäiliön vettä läpäiseväksi.

Uimuri on kytketty pohjaosaan, joka johtaa istukkaansa säiliön pohjalle. Jos mielestäsi uimurin tiiviste on hyvässä kunnossa, vika voi olla venttiilin istukassa, joka on sitten vaihdettava.

Kylpyhuone, jossa WC-istuin

WC-istuimen korjaustoimenpiteet

Ensinnäkin on hyvä selvittää wc-istuimen malli. Se löytyy tuotteen erittelystä tai käyttöoppaasta. Tämä helpottaa työtä alusta alkaen ja minimoi rikkoutumisriskin osia poistaessa.

Eri tuotemerkkien ja mallien mekaniikka voi vaihdella hieman, vaikka ne toimivat yleensä samojen periaatteiden mukaisesti ja yhden wc-istuimen korjaamisen jälkeen seuraavan korjaamisesta tulee jo helpompaa.

WC-istuimen vuotamisen syyn etsimisen voit aloittaa sulkemalla ulkoisen putkiventtiilin vedentulon käyttämällä ruuvimeisseliä. Tämän jälkeen irrota huuhtelupainike ja huuhtelumekanismi ennen säiliön kannen nostamista.

Tuloputki irrotetaan yleensä kääntämällä liitäntää neljänneskierroksen verran. Muista olla varovainen irrottaessasi osia, koska ne voivat rikkoutua liian kovakouraisessa käsittelyssä. Jos sinusta tuntuu siltä, että osat ovat jumissa, se voi johtua letkuihin ja putkiin muodostuneista kalkkikerrostumista.

Huuhtele letku puhtaaksi roskista ja poista mahdollinen kalkki esimerkiksi etikkahapolla. Huuhteleminen onnistuu helposti avaamalla hieman wc-istuimen takana sijaitsevaa putkiventtiiliä.

Löysää uimuria ja irrota sulkuventtiili tuloputkesta. Vedensyötön rajoittamiseksi säiliön ollessa täynnä on tärkeää, että tämä venttiili on ehdottoman tiivis tuloputkessa. Yritä asettaa venttiili paikalleen ja kytkeä vesi päälle, jotta näet, vuotaako se. Mikäli et löydä mitään vikaa uimuriventtiilistä, silloin kysymys on luultavasti vuotavasta pohjaventtiilistä.

Toinen tapa määrittää, onko vuoto peräisin uimuriventtiilistä vai pohjaventtiilistä, on katkaista vedentulo ja odottaa muutama minuutti. Jos vuoto jatkuu, vika on todennäköisesti pohjaventtiilissä, koska se ei selvästikään vuoda ulos ylivuotoputkesta.

Sekä uimuriventtiilin että pohjaventtiilin tiivisteet voi vaihtaa suhteellisen helposti, mikäli niitä on saatavilla kyseessä olevaan wc-istuimen malliin. Uimuriventtiilejä on yleensä helpompaa löytää kaikkiin malleihin sopivien universaaliosien joukosta. Pohjaventtiilit ovat useammin mallikohtaisia, joten oikean osan löytäminen voi olla vaikeampaa, varsinkin harvinaisempiin malleihin.

WC-istuimen huoltotoimenpiteet

Kumitiivisteet kuivuvat, halkeilevat ja muuttuvat huokoisiksi käytön myötä. Tätä voi ehkäistä huoltotoimenpiteillä. Poista kalkki uimurista, letkuista ja venttiileistä säännöllisin väliajoin ja voitele tiivisteet esimerkiksi silikonilla. Tällä tavoin pidennät komponenttien käyttöikää ja pienennät wc-istuimen vuotamisen riskiä.

Rikkinäinen tiiviste on osoitus siitä, että muut venttiilit kohtaavat pian saman kohtalon. Useiden korjausten välttämiseksi voi olla yhtä hyvä kunnostaa wc-istuimen sisus kokonaan ja vaihtaa sekä letkut, venttiilit ja uimuri. Tämä on myös ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin ostaa täysin uusi wc-istuin.

Modernit wc-istuimet toimivat yleensä samojen periaatteiden ja samantyyppisen mekaniikan mukaisesti. Siksi on yleensä suhteellisen helppoa löytää uusia osia ja käyttää komponentteja samankaltaisista malleista tai jopa muista merkeistä.

Jos pidät kotiremonteista ja olet kohtuullisen ratkaisukeskeinen, pystyt varmasti korjaamaan vuotavan wc-istuimen itse.