Staypron suuren nikkarointikilpailun Kakkosneloshaasteen 2021 voittaja on Jimi Kataja Evijärveltä. Haasteena oli luoda jotain hienoa, käytännöllistä, fiksua tai hauskaa yhdestä, mitoiltaan 50x100x2500 mm suuresta lankusta, josta Jimi sai aikaiseksi puisen akkukulmahiomakoneen. Kyselimme Jimiltä hieman tarkemmin hänen osallistumisestaan.

Onnittelut vielä kertaalleen Kakkosneloshaasteen voitosta! Kerro hieman itsestäsi. Kuka on Jimi Kataja?

- "Olen 26-vuotias ja asun Evijärvellä, Etelä-Pohjanmaalla. Ammattejani ovat lähihoitaja ja ICT-asentaja, molempia töitä on tullut tehtyä. Olen aina tykännyt käsillä tekemisestä ja mihin tahansa ryhdynkin, yritän tehdä asian niin hyvin kuin osaan, joskus kuulemma liiankin tarkasti. Minulla on lähes koko ajan jokin projekti meneillään ja tekeminen ei varmastikaan tulevaisuudessa vähene työkalujen lisääntymisen myötä. Vuosien saatossa tietoa ja taitoa on kertynyt monelta osa-alueelta harrastelujen myötä ja mielessä on käynyt jopa oman yrityksen perustaminen toimenkuvana lähes kaikki minkä niinsanotusti laki sallii."

Kuinka paljon sinulla on kokemusta puukäsitöistä?

- "Suoranaisesti tämäntyyppisistä puukäsitöistä kokemusta ei ole paljoakaan ja tämä kilpailutyö oli ensimmäinen tekemäni asia puusta, jonka tekemiseen olen käyttänyt näin paljon aikaa. Puun kanssa työskentely on tähän asti ollut pääasiassa rakennushommia. Olen kuitenkin ollut aina todella tarkka kaikesta mitä teen ja rakennushommissakin on tullut tehtyä kuulemma asioita hieman liiankin tarkasti."

Järjestimme Kakkosneloshaasteen ensimmäistä kertaa inspiraationamme vastaavanlaiset amerikkalaiset kilpailut. Oliko konsepti sinulle tuttu jo ennestään ja kuinka kuulit Kakkosneloshaasteestamme?

- "Näin sähköpostiin tulleessa Staypron mainosviestissä, että kyseinen haaste on käynnissä, en ollut sellaisesta ennen kuullut, enkä silloin siitä heti mitään sen kummempaa edes ajatellut."

Jimi Katajan akkukulmahiomakone on Kakkosneloshaasteen 2021 voittaja

Haasteena oli siis luoda jotain hienoa, käytännöllistä, fiksua tai hauskaa yhdestä kakkosnelosesta, jonka mitat ovat 50x100x2500 millimetriä. Kuinka sait idean kilpailutyöhösi?

- "Taisi olla kuitenkin jo seuraava päivä, kun sain ajatuksen millä kilpailuun voisi osallistua. Kun kyseessä oli Milwaukeen kilpailu, ajattelin, että mikä sen parempi idea kuin puinen version jostain akkutyökalusta. Mittailin omistamiani Milwaukeen akkutyökaluja ja minkä tekemiseen määrätty puutavara riittäisi ja sen saisi suurin piirtein kokonaan käytettyä, unohtamatta että työssä olisi tarpeeksi yksityiskohtia, mutta aika kuitenkin riittäisi sen tekemiseen."

Sait tuomaristolta kehuja varsinkin työsi yksityiskohdista. Kuinka tekemisprosessi sujui ja kauanko sinulta kului aikaa työsi tekemiseen?

- "Työn edetessä isoimmaksi ongelmaksi osoittautui puutavara, joka oli jonkin verran kosteaa, kun itsellä ei lämpöisessä varastossa sellaista ole. Työ oli jo lähes lopullisessa muodossaan, kun huomasin erään yön jälkeen, että puu oli haljennut kuivumisen seurauksena akun kohdalta noin 10 cm matkalta ja myöhemmin myös käsikahvaan ilmestyi halkeama, mutta sain kuitenkin molemmat korjattua tyydyttävästi. Työtä tein noin 3 viikon ajan muutaman tunnin illassa eli arviolta laskettuna noin 60 tuntia, suurin aika arvattavastikin kului yksityiskohtiin. Myös suunnitteluun, miten minkäkin kohdan tekisi, kului huomattavan paljon aikaa, kun minulla ei ole käytettävissä kuin niin sanotusti perustyökaluja. Mitä pidemmälle työ eteni, myös yksityiskohtien lisäämisestä tuli riski, koska puusta on helppo ottaa pois, mutta vaikeampi lisätä. Näin ollen raja oli vedettävä johonkin, kun aikakin olisi tullut lopulta rajoitteeksi, enkä halunnut ottaa riskiä, ettei jotakin aloitettua olisi saanut valmiiksi."

Voitit noin 1600 € arvoisen Milwaukeen työkalupaketin. Mihin aiot käyttää voittamiasi työkaluja?

- "Aion käyttää voittamiani työkaluja omissa ja perheen remontti- ja rakennushommissa, sekä autojen parissa ja varmasti myös tätä kilpailutyötä vastaavissa näpertelyissä. Viime päivien aikana ne ovat olleet mukana jo autoremontissa sekä terassin katon rakennuksessakin ja ensimmäinen työkalu pääsi töihin jo paketin saapumispäivänä, joten käyttöä on luvassa ja ne tulivat todellakin tarpeeseen."

Suuri kiitos Milwaukeelle kilpailun sponsoroinnista ja myöskin kaikille kilpailuun osallistuneille, tuomaristolle ja äänestäneille!