Onko puutarhassasi häiritsevä kanto? Kannonpoltin on ruotsalainen keksintö, jonka avulla muutat kannon tuhkaksi tehokkaalla ja hallitulla tavalla.

Kuinka tontilla olevasta kannosta pääsee helpoimmin eroon? Tämän kysymyksen esitti itselleen yrittäjä ja keksijä Jörgen Plymouth epäonnistuttuaan viime kesänä yrityksessään polttaa muutama kanto kotitontiltaan.

- Halusin tietää, miksi se ei onnistunut, ja jonkin aikaa yritettyäni ymmärsin, mitä vaadittiin. Ongelmana oli se, ettei kanto päässyt lämpenemään riittävästi, joten onnistuakseni minun oli rakennettava kannon ympärille eräänlainen kamiina. Sijoitin rakennelman jokaisen sivun alareunaan ilma-aukot, joista viileä ilma pääsee ohjautumaan sisään. Ilma lämpenee grillibriketeillä nousten kannon sivuja pitkin ikään kuin savupiipussa, Jörgen kertoo.

Kannonpoltin on säädettävissä kannon koon mukaan

Vastaavanlainen menetelmä on öljytynnyrin pohjan sahaaminen, mutta Jörgen halusi tehdä helppokäyttöisen tuotteen, jota voi käyttää kuka tahansa ilman suurempaa vaivaa ja sotkua. Kuuden kuukauden kuluttua hän pääsi jättämään keksinnölleen patenttihakemuksen. Ruotsissa valmistettava, maaliskuussa myyntiin tullut lopputuote valmistetaan pellistä ja sitä voidaan käyttää useita kertoja.

- Kannonpoltin on helppo koota ja se voidaan säätää sopimaan erikokoisiin kantoihin. Kannonpoltin pystyy käsittelemään halkaisijaltaan jopa 40 senttimetrin kokoisia kantoja. Suurempien kantojen kohdalla voi olla tarpeen kiinnittää yhteen kaksi kannonpoltinta. Siinä tapauksessa saatat joutua polttamaan kannon kahdessa erässä ja pienentämään kannonpoltinta toisella sytytyskerralla.

Valmistelut vievät aikaa noin tunnin verran

Jörgen kertoo, että kannonpoltin sopii käytettäväksi kaikkiin kantoihin, edellyttäen että ne ovat vähintään vuoden ikäisiä, sillä muuten ne eivät ole riittävän kuivia. Kannon polttamisen valmistelutyöt vievät noin tunnin. Ennen kannon polttamista tulee kaivaa kuoppa, hakata poikki hieman juuria ja lisätä grillibrikettejä. Kannonpoltin hoitaa loput. Suurempien kantojen kohdalla tarvitaan toinen erä grillibrikettejä. Varsinainen poltto kestää noin vuorokauden ja siihen pätevät samat varotoimenpiteet kuin tavallisessa polttamisessa.

- Jälkisammutus tapahtuu suurella vesimäärällä, minkä jälkeen työ on valmis. Jäljelle jää vain reikä, jossa itsepäinen kanto seisoi!