Unohda pahanhajuiset pakokaasut ja ruusupensaisiin juuttuvat jatkojohdot. Tämän päivän puutarhakoneet ovat kevyitä ja käteviä ja toimivat tehokkailla akuilla, joita voi käyttää sadoissa eri koneissa ja työvälineissä. Juttelimme Makitan tuotepäällikön Johan Söderin kanssa trendien etsinnästä ja toimivista vinkeistä puutarhakauteen. 

Unohda pahanhajuiset pakokaasut ja ruusupensaisiin juuttuvat jatkojohdot. Tämän päivän puutarhakoneet ovat kevyitä, käteviä ja akkukäyttöisiä. Yksi aikamme merkeistä on se, että Makita luopuu kokonaan bensiinikäyttöisistä koneista, ja jopa verkkokäyttöiset tuotteet poistetaan valikoimasta akkukäyttöisten hyväksi. 

- Akuillemme on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun toimme markkinoille LXT-järjestelmän vuonna 2005. Lisääntyneet ampeeritunnit ja akkukennojen uudet sukupolvet ovat mahdollistaneet useiden bensiini- ja verkkokäyttöisten koneiden korvaamisen akkukäyttöisillä. Yksityishenkilön on harvoin syytä valita mitään muuta, toteaa Johan Söder, Makitan tuotepäällikkö. 

Mikä akkujen volttisarja kannattaisi valita? 

Vähäisempi tärinä, parempi ergonomia ja puhtaampi työympäristö ovat vain muutamia etuja, jotka saavat yhä useamman valitsemaan akkukäyttöisen koneen. Yhtenä etuna on myös se, että samoja akkuja voidaan käyttää useissa eri koneissa ja työvälineissä. Tästä syystä on tärkeää pohtia valintaa huolellisesti ennen akkujen volttisarjaan investoimista. Makitan kaksi suurta akkusarjaa ovat 18 voltin järjestelmä LXT ja 40 voltin järjestelmä XGT, joka on suunnattu etupäässä ammattikäyttäjille. 

- LXT on ehdottomasti suurin järjestelmämme ja paras valinta kaikille yksityishenkilöille puutarhan koosta riippumatta. Samoilla akuilla voidaan nykyisin käyttää yli 70 erilaista puutarhakonetta – akkukäyttöisistä kottikärryistä aina painepesureihin. Meillä on kaikkiaan noin 380 konetta ja työvälinettä, jotka käyttävät LXT-akkuja, kertoo Johan Söder Makitalta. 

Pääse alkuun aloituspaketilla 

Päätettyäsi akkujen volttisarjan, johon aiot investoida, seuraava vaihe on läytää sopiva aloituspaketti. Akkujen ja laturien erikseen ostaminen on useimmiten kalliimpaa kuin ostaa ne pakettina yhdessä työvälineen tai koneen kanssa. 

- Moni aloittaa ostamalla ruohonleikkurin sekä kaksi 5 Ah:n akkua. Siinä on itse asiassa kaikki, mitä tarvitset. Kun täydennät myöhemmin sarjaa ruuvinvääntimellä, lehtipuhaltimella, pensasleikkurilla tai pölynimurilla, ostat työvälineet sellaisinaan, eli ilman akkua. 

Irrallisten akkujen ympäristöedut 

Saman akun käyttämisellä useammassa koneessa on myös useita ympäristöetuja: 

- Jos ostat koneita, joissa on sisäänrakennetut akut, on huomattavan todennäköistä, että et pääse hyödyntämään kapasiteettia täydellisesti. Sen sijaan, että sinulla olisi yksi akku, jota käytät päivittäin erilaisissa työvälineissä, sinulla onkin useita akkuja, jotka lojuvat ja vanhenevat käyttämättöminä autotallissa tai varastossa. Kun sisäänrakennetut akut kuluvat loppuun, sinulla ei myöskään ole muuta vaihtoehtoa kuin heittää koko työväline pois, mikä on täysin tarpeetonta luonnonvarojen tuhlausta.  

XGT-sarja korvaa bensiinikäyttöiset koneet

LXT-sarja on itsestään selvä valinta omakotitalon omistajalle, mutta enemmän tehoa tarvitseville tarjolla on uudempi XGT-sarja, joka voi 40 voltin koneillaan tarjota suorituskykyä, joka on verrattavissa raskaisiin bensiinikäyttöisiin koneisiin. XGT-järjestelmään kuuluu nykyisin noin 15 puutarhakonetta, mutta kehitys etenee ja uusia malleja tulee jatkuvasti. 

- 40 voltin XGT-akku on aikaansaanut sen, että voimme viimein jättää bensiinikäyttöiset koneet taaksemme. Tehokkain raivaussahamme korvaa esimerkiksi bensiinikäyttöisen 45-kuutioisen raivaussahan. Tehokkaimmat koneet käyttävät kahta 40 voltin akkua tarjoten näin 80 volttia, kertoo Johan Söder.

Monitoimitrimmeri – useita puutarhavälineitä samassa 

Yksi työväline, josta on tullut viime vuosina erittäin suosittu, on monipuolinen monitoimitrimmeri. Järjestelmä koostuu akkukäyttöisestä moottoriyksiköstä, jota käytetään yhdessä erilaisten lisälaitteiden kanssa. Makitan monitoimitrimmeriä on saatavilla 18-volttisena, 2 x 18 -volttisena ja 40-volttisena riippuen siitä, kuinka paljon tehoa ja käyttöaikaa tarvitaan. 

- Nykyisin järjestelmäämme on saatavilla 14 erilaista lisälaitetta. Niitä ovat muun muassa pensasleikkuri, vesakkoleikkuri, reunaleikkuri, trimmeri, oksasaha ja avoharja. Käyttöalueet ovat lähestulkoon rajattomat. Meillä on esimerkiksi harjatela, jota monet käyttävät lumenpoistoon talvella, ja rikkaruohoterä, joka estää kivien ja soran iskeytymisen tielle leikattaessa rikkaruohoja sorapihalta.  

- Yhtenä monitoimitrimmerin lisäetuna on se, että siitä tulee osiin purettaessa niin pieni ja kätevä – täydellinen pakattavaksi autoon ja otettavaksi mukaan kesämökille! 

Nurmikko 

- Ruohoa leikatessasi käytät ruohonleikkuria kahdella LXT-sarjan 18 voltin akulla. Monet tekevät virheen ostaessaan liian yksinkertaisen ruohonleikkurin suurelle tontille. Jos nurmikkosi on todella suuri, meillä on ruohonleikkureita, joita voi käyttää neljällä akulla. Neljällä 6 Ah:n akulla voit leikata vaivatta 2 300 neliömetrin kokoisen nurmikon. 

- Lopetettuasi nurmikon leikkuun voit ottaa ruohotrimmerin esiin ja siistiä sillä portaiden ja kukkapenkkien ympärykset. Pelkistetyin 18 voltin mallimme DUR181Z on monelle riittävä, mutta jos nostat rimaa hieman, saat harjattoman moottorin ja kaksi trimmerisiimaa.  

Kasvimaa 

- Kasvattaessasi kasveja lavakauluksissa tai kasvimaalla avuksi on saatavilla useita akkukäyttöisiä puutarhakoneita. Yksi niistä on akkukäyttöinen kottikärry Makita DCU180, joka voidaan varustaa joko metallikorilla tai kuormalavalla. 

- Kun on tarpeen kääntää kasvimaan maaperää, monitoimitrimmeriimme on saatavilla lisälaitteena kultivaattori. Jos viljelmissäsi on rikkaruohoja tai tuholaisia, meillä on akkukäyttöinen paineruisku, joka on tarkoitettu erityisesti puutarhakäyttöön. 

Pensaat, pensasaidat ja puut 

- Pensasleikkuri on tietysti ehdoton hankinta. Pensasleikkurien valikoimasta löytyy sekä pidempiä että lyhyempiä malleja. Sopivan mallin valinta riippuu pensaan tai pensasaidan paksuudesta. On tärkeää tarkistaa leikattavien oksien halkaisija. Muuten riskinä on, että hankit liian halvan pensasleikkurin, joka jumittuu kiinni yrittäessäsi leikata.  

- Toinen tuotteemme, jonka haluan tuoda esille, ovat puutarhasakset DUP362Z. Ne ovat hintavat mutta uskomattoman tehokkaat ja nopeat. Saksien leukoja voi hallita uskomattoman tarkasti ja saksilla voi leikata 38 millimetrin paksuisia oksia! 

Siivous 

- Akkukäyttöinen pölynimuri voi olla suureksi avuksi autotallia tai ulkotiloja siivotessasi. Muutamia meiltä löytyviä vaihtoehtoja ovat reppuimuri, lastuimuri ja hybridi-imuri, joita voidaan käyttää sekä akulla että johdolla.  

- Myös lehtipuhaltimet ovat siivouksessa paljon käytettäviä apuvälineitä. Lehtipuhallinten nimitys on hieman harhaanjohtava, sillä niitä voidaan käyttää kaikkeen kylpylelujen täyttämisestä aina lumen poistamiseen. Monilla 18 voltin laitteillamme voidaan myös imeä eri asioita. Makita DUB363ZV -puhaltimessa on jopa terät, jotka rikkovat oksat ja lehdet, ennen kuin ne päätyvät keräyspussiin. Materiaali voidaan sitten levittää kompostiin tai kierrättää muulla tavoin. 

Puut ja polttopuut 

- Ketjusaha on kone, jonka monet yhdistävät bensiinikäyttöön, mutta tämän päivän akkukäyttöiset ketjusahat tarjoavat samanveroisen suorituskyvyn. Moottorisaha, kuten Makita DUC303Z, käyttää kahta 18 voltin akkua ja vastaa 30-kuutioista bensiinikäyttöistä konetta. 

Vapaa-aika ja ulkoilu 

- Investoituasi tiettyyn volttisarjaan voit käyttää samoja akkuja puutarhakoneissasi ja työvälineissäsi – mutta miksi tyytyisit pelkästään tähän? LXT-sarja on markkinoiden laajin akkusarja, jonka akkuja voi käyttää ilmapumpuista, Bluetooth-radioista ja tuulettimista aina kahvinkeittimiin ja kylmälaatikoihin. Toinen tärkeä osa-alue on valaistus. Järjestelmä käsittää kaiken taskulampuista tehokkaaseen työvalaistukseen, jota voidaan käyttää pimeän tullen!