Metsästäjillä ja muilla ampujilla on huomattava riski vahingoittaa kuuloaan, ja riski kasvaa jokaisen laukauksen myötä. Paras tapa kuulon suojaamiseksi on käyttää hyviä kuulosuojaimia. Mutta mitä on pidettävä mielessä valitessa kuulosuojaimia metsästykseen ja ammuntaan? Tässä artikkelissa 3M Peltorin Fredrik Johansson jakaa parhaat vinkkinsä.

Työterveyslaitoksen määrittämä sallittu impulssimelun raja-arvo teollisuudessa on 135 desibeliä. Tätä korkeammissa melutasoissa on käytettävä kuulosuojaimia. Luokan 1 kaliiperin metsästysase saavuttaa jopa 170 desibelin melutason. Tästä huolimatta monet laiminlyövät kuulosuojainten käyttämisen.

- Tilastot osoittavat, että hyvin monet metsästäjät ovat vahingoittaneet kuuloaan. Nuorempi sukupolvi käyttää yleisesti ottaen kuulosuojaimia paremmin, mutta eivät läheskään kaikki. Jotkut ajattelevat ampuneensa jo vuosia ilman minkäänlaisia kuulovaurioita. Mutta tämä on verrattavissa vesilasiin putoaviin tippoihin – yhtäkkiä vesi valuu yli, kertoo Fredrik Johansson, 3M Peltorin Product Marketing Manager Hunting and Shooting.  

Fredrik on itsekin metsästäjä ja siten tavannut monia muita metsästäjiä vuosien varrella. Monet heistä eivät koskaan menisi ampuma-alueelle ilman kuulosuojaimia, mutta metsästystilanteessa se ei ole aina itsestään selvää.

- Kun olet ulkona metsästämässä, olet eri tavalla kuulostasi riippuvainen erottaaksesi äänet. Lisäksi sinulla on suuri adrenaliinipiikki, mikä tarkoittaa, ettet mahdollisesti pidä laukauksia niin kovaäänisinä.

Monet eivät ajattele sitä, että kuulosuojaimet voivat todella tehdä heistä parempia metsästäjiä:

- Vaikka et huomaisikaan sitä, menetät keskittymisen muutamaksi sekunnin kymmenesosaksi ampuessasi ilman suojausta. Se voi riittää toisen laukauksen epäonnistumiseen. Jos käytössäsi on kuulosuojaimet, voit keskittyä kohteeseen keskeytyksettä, Fredrik toteaa.

8 kuulosuojainten valinnassa huomioitavaa seikkaa

Aktiiviset vai passiiviset kuulosuojaimet? Tulpat vai kuvut? Tässä ovat 3M Peltorin Fredrik Johanssonin parhaat vinkit kuulosuojainten onnistuneeseen valintaan.

Kuvut vai tulpat? Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto

- Monilla on tästä ehdoton mielipide ja he tietävät, mistä pitävät eniten. Suosikkimalli voi olla joko korviin asetettavat tulpat tai vaihtoehtoisesti korvat sisäänsä sulkevat kuvut. Molemmilla näistä on hyvät ja huonot puolensa, ja ne voivat tarjota samanveroisen suojauksen. Valitse siis niistä itsellesi parhaiten sopiva vaihtoehto!

Fredrik Johansson on Global Product Marketing Manager Hunting and Shooting 3M Peltorilla, mutta hän on myös metsästäjä.

Kuulosuojainten hyvä istuvuus on tärkeää

On tärkeää valita kuulosuojaimet, jotka tuntuvat mukavilta ja joita haluat käyttää. Hyvissä kuulosuojaimissa tulee olla hyvä istuvuus, ne eivät saa painaa liian voimakkaasti päätä vasten, eivätkä ne saa pudota pois paikaltaan liikkuessasi. Korvatulppien ollessa kyseessä on tärkeää valita oikea koko. Korvan sisäpuolelle asetettavien tuotteiden suurin haittapuoli on se, että useimmat eivät voi asettaa niitä kunnolla paikoilleen, mikä voi johtaa epäluotettavaan turvallisuuden tunteeseen.

Aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu on metsästäjän luotto-ominaisuus

- Kuulosuojainten päätehtävä on vaimentaa ääntä, mutta koska metsästäessä täytyy myös kuulla, mitä ympärillä tapahtuu, metsästykseen tulisi valita kuulosuojaimet aktiivisella ympäristön äänten kuuntelulla. Tämä tarkoittaa sitä, että kupujen ulkopuolella on mikrofoneja ja että heikommat äänet vahvistuvat. Kuulosuojaimia valitessa on tärkeää ottaa huomioon, kuinka luonnollisesti ne toistavat äänen ja onko äänen tulosuunta helposti havaittavissa. Muuttujia, jotka voivat vaikuttaa äänimaisemaan ja suunnan havaitsemiseen, ovat kaiutinelementtien ja mikrofonien sijainti, mahdollinen kohina ja kupujen akustiikka.

Käytä aktiivista ympäristön äänten kuuntelua kuullaksesi paremmin

- Tilastot osoittavat, että monilla metsästäjillä on jo kuulovaurioita. Tässä tapauksessa kupujen aktiivinen vahvistus voi todella auttaa heitä kuulemaan paremmin. Minulla on tapana todeta, että jokainen metsästäjä ostaa kuulosuojaimet ennemmin tai myöhemmin. Nuoremmat tekevät sen kuulonsa suojaamiseksi, vanhemmat puolestaan kuullakseen paremmin. Monet kuuloaan vahingoittaneet valitsevat 3M Peltor Tactical XP -kuulosuojaimet, koska niissä on hyvä vahvistus, luonnollinen ääni sekä asetukset äänen säätämiseksi.

Paljon ampuvan kuulosuojaimissa on oltava parempi vaimennus

- Oletko aikeissa käyttää kuulosuojaimia vain metsästykseen vai vietätkö aikaa myös ampumaradalla? Jos ammut paljon, valitse kuvut tai tulpat, joissa on hieman enemmän vaimennusta. Monet ostavat 3M Peltor SportTac -kuulosuojaimet. Ne toimivat hyvin metsästyksessä, mutta jos olet kouluttaja tai ammut paljon, tarvitset paremmin vaimentavat kuvut, kuten esimerkiksi malleissa 3M Peltor ProTac Shooter tai 3M Peltor Tactical XP. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tulppia kupujen alla.

Valitse kuulosuojaimet sisääntulolla metsästysradiolle

- Monet metsästäjät käyttävät metsästysradiota yhteydenpitoon metsästysporukkansa kanssa. Metsästysradio kytketään kuulosuojaimiin yleensä johdolla. Kytkentävaihtoehtoja on paljon erilaisia, mutta se ei yleensä koidu ongelmaksi. Jos sopivaa liitintä ei ole, kaikki suuret kaupalliset radiopuhelinvalmistajat tarjoavat erilaisiin kuulosuojaimiin sopivia liittimiä.

Onko kuulosuojaimissa vaihdettavia osia?

- Edellytys kuulosuojainten raikkaina pysymiseksi ja vaimennuskyvyn ylläpitämiseksi on, että vaihdat hygieniasarjan eli tiivisterenkaat ja vaahtomuovilevyn säännöllisin väliajoin. Teollisuuskäyttöön suosittelemme yleensä kahta vaihtoa vuodessa, mutta metsästäjälle sen sijaan voi riittää vaihto kerran vuodessa. Ongelmana on, että monet eivät vaihda hygieniasarjaa koskaan, mistä johtuen kuulosuojaimet eivät kestä käytössä yhtä pitkään. Etenkään silloin, jos metsästyksessä mukana ollut koira on pureskellut niitä, mikä on yleisempää kuin voisi kuvitellakaan.

Pidä kuulosuojaimia investointina omaan terveyteesi

- Pidä mielessä, että kuulo on yksi tärkeimmistä aisteistamme. Monet metsästäjät voivat käyttää useita tuhansia euroja kivääreihin ja optiikkaan. Muutaman satasen käyttäminen todella laadukkaisiin kuulosuojaimiin ei pitäisi näin ollen tuntua suurelta investoinnilta, mutta siitä huolimatta monet päättävät jättää ne hankkimatta. Kyseessä voi myös olla valinta kunnollisten kuulosuojainten ja esimerkiksi erityisten, vedenpitävien jalkineiden välillä. Kastuneet jalkasi kuitenkin kuivuvat jonkin ajan kuluttua, mutta sen sijaan et saa koskaan kuuloasi takaisin!