Pöly on näkymätön vihollinen monilla työpaikoilla. Bosch Professional on tietoinen tästä ja on kehittänyt pölynhallinnan ratkaisuja, jotka eivät vain suojaa terveyttäsi vaan myös pidentävät työkalujesi käyttöikää. Tässä artikkelissa Boschin pölyasiantuntija Sofie Rejler Arvidson kertoo, miten se tapahtuu!

Nykyisessä työympäristössä pölyn hallinta ei ole vain puhtauskysymys vaan ratkaiseva tekijä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Bosch Professional on eturintamassa tarjoamassa edistyksellisiä ratkaisuja, jotka eivät vain suojaa työpaikan henkilöstöä vaan myös pidentävät työkalujen ja laitteiden käyttöikää.

– Pölyn hallinta on ratkaisevan tärkeää sekä työntekijöiden terveydelle että lakisääteisten määräysten ja suositusten noudattamiselle. Monet pitävät pölyä väistämättömänä osana työtä, mutta näin ei tarvitse olla. Oikeanlaisella pölyn käsittelyllä voimme luoda terveellisemmän työympäristön ja vähentää pitkäaikaisten terveysongelmien riskiä, selittää Sofie Rejler Arvidson, pölyasiantuntija Bosch Professionalilla.

Poistaa haitalliset pölyhiukkaset suoraan lähteestä

Paras tapa käsitellä pölyä on estää sen pääsy ilmaan. Siksi Bosch Professionalin pölynhallinnan ratkaisut on suunniteltu sopimaan saumattomasti sähkötyökalujesi kanssa ja keräämään pölyn jo sen syntypaikalla. Poistamalla haitalliset pölyhiukkaset suoraan lähteestä käyttäjä voi hengittää helposti ja työskennellä mukavasti koko päivän.

- Lisäksi Bosch Professionalin pölynhallinnan ratkaisut on räätälöity noudattamaan tiukkoja terveys- ja turvallisuusmääräyksiä, ja sertifikaatit on merkitty selvästi helpottaen sääntöjen noudattamista. Tämä korostaa sitoutumistamme turvallisuuteen ja voimassa olevien normien noudattamiseen, sanoo Sofie.

Paras tapa käsitellä pölyä on estää sen pääsy ilmaan. Siksi Bosch Professionalin pölynratkaisut on suunniteltu toimimaan saumattomasti sähkötyökalujesi kanssa ja keräämään pölyn jo sen syntypaikalla.

Suojaa työkalut ja tarvikkeet

Toinen tärkeä näkökohta Bosch Professionalin teknologiassa on sen kyky suojata työkaluja ja tarvikkeita pölyn haitallisilta vaikutuksilta.

– Pöly voi tunkeutua työkaluihin ja nopeuttaa niiden kulumista ja vanhenemista. Pölynhallinnan ratkaisumme toimivat suojamuurina, mikä ei vain pidennä työkalujen käyttöikää vaan myös parantaa niiden suorituskykyä ajan myötä, sanoo Sofie.

Räätälöidyt ratkaisut erityisiin työtehtäviin

Bosch Professional käsittelee haitallisia pölytyyppejä, kuten piipölyä, puupölyä, kipsipölyä ja asbestipölyä – jokainen erityisine riskitasoineen ja terveyshaittoineen.

Yrityksen pölynhallinnan ratkaisut on erityisesti suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten poraamiseen, piikkaamiseen, leikkaamiseen ja hiontaan, tehokkaasti minimoimaan näiden haitallisten pölytyyppien riskit.

– Poratessa betonia, kiveä tai tiiltä käytämme pölynpoistolaitteitamme saumattomasti yhdistettynä työkaluun minimoidaksemme piipölyn riskin. Piikatessa ratkaisumme keräävät pölyn piikkauspisteessä ja suojaavat työaluetta. Leikatessa ja hiotessa tarjoamme tehokkaita pölynpoistolaitteita ilmassa leijuvan pölyn vähentämiseksi ja työntekijän suojaamiseksi.

4 syytä hallita pölyä

Pölyä on kaikkialla, ja silti tiedämme siitä hyvin vähän. Monet ammattilaiset pitävät sitä "työn osana", mutta näin ei tarvitse olla. Pölyn hallinta on tärkeää sekä terveydellesi että voimassa olevien lakien ja asetusten noudattamiselle. Ja se on helpompaa kuin koskaan Bosch Professionalin avulla.

Pysy terveenä

Poistamalla haitalliset pölyhiukkaset työpaikalta, Bosch Professionalin pölynhallinnan ratkaisut varmistavat, että voit hengittää helposti ja työskennellä mukavasti koko päivän.

Suojaa työkalusi

Pöly pääsee työkaluihisi ja nopeuttaa niiden kulumista ja vanhenemista. Bosch Professionalin pölynhallinnan ratkaisut suojaavat työkaluja pölyltä, jotta ne kestävät pidempään ja toimivat paremmin.

Suojaa tarvikkeesi

Pöly voi tukkia tarvikkeesi ja kuluttaa ne nopeasti. Säästä aikaa ja rahaa. Kun käytät pölynhallintaa, tarvikkeesi kestävät vielä pidempään.

Täytä vaatimukset

Pölynratkaisumme täyttävät terveys- ja turvallisuusmääräysten vaatimukset, ja sertifikaatit on merkitty selvästi – sääntöjen noudattaminen on sinulle helppoa.

Asiantuntijan vinkit: Näin hallitset pölyä

Tehokas pölynhallinta on avain turvalliseen ja tuottavaan työympäristöön. Sofie Rejler Arvidson kertoo, miten Boschin pölynhallinnan ratkaisut voivat helpottaa eri työvaiheissa.

Betoni ja kivi

- Tutustu betoniporaukseen, -piikkaamiseen, -leikkaamiseen ja -hiontaan tarkoitettujen pölynpoistolaitteidemme turvallisuuteen ja tehokkuuteen! Työskentely betonin tai muiden mineraalimateriaalien, kuten tiilen tai kiven kanssa, tuottaa merkittäviä määriä piipölyä. Terveytesi suojelemiseksi olemme suunnitelleet pölynpoistolaitteita, jotka sopivat saumattomasti työkaluihisi ja minimoivat pölyn leviämisen. Esimerkkinä tästä ovat GDE-sarjan imulaitteet, joita käytetään seinällä, tai poravasaran suoraan liitettävä pölynimuri.

Puu

- Puun käsittely tuottaa merkittävästi pölyä, ja vaikka puupöly ei olekaan yhtä vaarallista kuin piipöly, se voi silti johtaa terveysongelmiin ajan myötä. Puunhiontakoneemme on räätälöity minimoimaan pölyn leviäminen ja toimivat saumattomasti pölynadaptereiden ja pölynimureiden kanssa. Ominaisuuksilla, kuten sisäänrakennettu pölynpoisto ja suora pölynimurointi lähteestä, voit työskennellä tehokkaasti ilman keskeytyksiä. Tässä on esimerkkinä pölynpoistoliitännät tai Click & Clean -yhteys useimpiin hionta- ja sahaustyökaluihimme.

Kipsi

- Vaikka kipsilevyt saattavat vaikuttaa vaarattomilta verrattuna piipölyyn, hieno talkkimainen pöly voi aiheuttaa pitkäaikaisia ärsytyksiä ajan myötä. Kipsihiontakoneemme on suunniteltu minimoimaan pölyn leviäminen ja ovat valmiita työskentelemään yhdessä tehokkaiden pölynimureidemme kanssa. Plug-and-play -toiminnolla, ergonomisella muotoilulla ja tehokkaalla pölyn keräyksellä hiontapisteessä, kipsihiontakoneemme ovat optimaalinen valinta pölyttömään työympäristöön. Tarvikkeet ovat myös tärkeitä pölyn vapautumisen minimoimiseksi, esimerkiksi hiontaverkko M480 on tarvike, joka sekä hioo että puhdistaa – täydellinen yläpuolella tehtäviin töihin kirahvihiomakoneen kanssa.

Ominaisuuksilla, kuten sisäänrakennettu pölynpoisto ja suora pölynimurointi lähteestä, voit työskennellä tehokkaasti ilman keskeytyksiä.

Pölytyypit

Jotkin pölytyypit ovat terveydelle haitallisempia kuin toiset. Mikään niistä ei ole hyväksi keholle. Niin kauan kuin porataan, leikataan, sahataan, hiotaan, hiekkapuhalletaan tai puretaan rakennustyömaalla, voit odottaa ilmassa leijuvaa pölyä ja kaikkia siihen liittyviä terveysriskejä.

Piipöly

Peräisin: Piipölyä syntyy, kun käsitellään materiaaleja, kuten betonia, sementtiä, tiiltä, laastia, laattoja, hiekkakiveä, soraa, kalkkikiveä, marmoria ja muita vastaavia.

Hengittäminen voi johtaa vakaviin ja pitkäaikaisiin terveysongelmiin. Silikoosi tai kivipölykeuhko on pelätty seuraus, jossa keuhkoihin muodostuu arpeutumaa, mikä voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja heikentyneeseen keuhkotoimintaan. Lisäksi riski sairastua keuhkosyöpään, tuberkuloosiin, munuaissairauksiin ja krooniseen obstruktiiviseen keuhkosairauteen (COPD) kasvaa.

Riskitaso: Keskinkertainen–Korkea

Puupöly

Peräisin: Havupuusta, lehtipuusta, MDF:stä, vanerista jne.

Terveysongelmat: Pitkäaikainen altistuminen puupölylle voi johtaa useisiin terveysongelmiin, mukaan lukien ärsytys silmissä ja iholla sekä hengitysvaikeudet. Jotkin lehtipuut ovat myös yhdistetty nenäsyöpään. Puu ei ole koskaan täysin puhdasta ja voi sisältää kemikaaleja, hartseja, torjunta-aineita, maalia, liimaa, lakkaa jne., erityisesti remonttitöissä. Vanha puu voi myös sisältää homeitiöitä.

Riskitaso: Keskinkertainen–Korkea.

Kipsipöly

Peräisin: Kipsilevyistä, laastista jne.

Terveysongelmat: Laasti- tai kipsipöly on vaaratonta iholle, mutta se voi ärsyttää silmiä, nenää, kurkkua ja suuta. Ilman pölynsuojaa pitkäaikainen altistuminen voi vaikuttaa haitallisesti keuhkoihin ja muihin elimiin.

Riskitaso: Matala.

Asbestipöly

Peräisin: Löytyy vanhemmista rakennuksista ennen 1990-lukua, ennen kuin asbestin käyttö kiellettiin. Vinyyliklinkkeristä, sisäkattolaatoista, sementtikattolaudoista jne.

Terveysongelmat: Matala altistumistaso voi riittää aiheuttamaan mesotelioomaa (keuhkopussisyöpä). Pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa sairauksia, kuten asbestoosia (arpeutumaa keuhkoissa), keuhkosyöpää, paksusuolisyöpää jne.

Riskitaso: Korkea.

Asbestia voi esiintyä vanhemmissa rakennuksissa ennen 1990-lukua, esimerkiksi vinyyliklinkkereissä, sisäkattolaatoissa ja sementtikatoissa.