Mistä tiedät, mikä teollisuusimuri saa työn tehdyksi? Tässä artikkelissa Kärcherin Daniel Melin kertoo parhaat vinkit ammattikäyttöön tarkoitetun teollisuusimurin valintaan. 

Tavalliset pölynimurit on ensisijaisesti suunniteltu pölyn imemiseen. Muun tyyppisen lian imemiseen tarvitset teollisuusimurin. Ero tavallisen pölynimurin ja teollisuusimurin välillä on niiden rakenteessa ja ilman läpikulussa. 

- Teollisuuspölynimuri on itse asiassa hieman harhaanjohtava nimi, koska voi ehkä kuvitella, että se on suunniteltu teollisuuden aikaansaamalle pölylle. Pelkästä pölystä tavallinen imuri suoriutuu hyvin. Teollisuusimuri sopii kaikkeen muuhun, kuten soran, purun ja nesteiden imemiseen, kertoo Kärcherin tuotepäällikkö Daniel Melin. 

Milloin tarvitaan ammattikäyttöön tarkoitettua teollisuusimuria? 

Kärcherillä on laaja valikoima kuiva-/märkäimureita ja teollisuuspölynimureita sekä kuluttajille että ammattilaisille. Kuluttajajille tarkoitetut pölynimurit tunnistetaan keltaisesta väristään, kun taas ammattikäyttöön tarkoitetut pölynimurit ovat antrasiitinharmaita väriltään. Kuluttajille tarkoitetuissa pölynimureissa ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa pölynimureissa teho ja imuteho voivat olla samanlaiset, mutta on silti tärkeää valita oikean tyyppinen imuri. 

- Monet käsityöläiset ostavat kuluttajakäyttöön tarkoitetun pölynimurin siinä uskossa, että se on edullinen valinta, mutta usein näin ei ole.  Kuluttajamalli on suunniteltu kestämään vain tietyn määrän käyttötunteja. Kotikäytössä se voi toimia usean vuoden, mutta jokapäiväisessä työkäytössä se kuluu nopeasti, Daniel sanoo. 

Pöly määrittää sen, minkä suodatinluokan tarvitset 

Toinen tärkeä ero kotikäyttöön tarkoitettujen teollisuusimurien ja ammattikäyttöön tarkoitettujen teollisuusimurien välillä on se, miten ilma suodattuu. Kaikki Kärcherin ammattilaiskäyttöön tarkoitetut teollisuusimurit on luokiteltu työympäristöviraston sääntöjen mukaisesti. Pölynimurit on merkitty kirjaimella L, M tai H sen mukaan, kuinka vaarallista pölyä ne voivat käsitellä. 

Näin valitset teollisuuspölynimurin – 5 vaihetta 

Mitä pitäisi ottaa huomioon teollisuusimuria valitessa ja mistä pitäisi aloittaa? Pyysimme Kärcherin Daniel Melinia opastamaan meitä koko prosessin läpi. 

1. Aloita miettimällä mihin tarkoitukseen tarvitset teollisuusimuria. 

Suurin osa tekee sen virheen, että aloittaa miettimällä itse pölynimuria, kun pölynimurin valinnan tulisi olla prosessin viimeinen vaihe. Menet myymälään jja selailet hyllyjen välissä teknisiä tietoja ja vertaat eri mallien suorituskykyä, mutta ilman todellista vertailukohtaa luvut kertovat hyvin vähän. Suosittelen yleensä aloittamaan miettimällä, mitä imurilla on tarkoitus tehdä ja mitä sillä on tarkoitus imuroida. Tavallisesti käyttötarkoitus on jonkin tyyppisen lian imuroiminen. Tämä voi olla pölyä, lehtiä, vettä tai öljyä. Käyttötarkoitus ohjaa laitteen käyttöä koko sen käyttöajan. 

2. Minkälaisen suuttimen tarvitset? 

Kun tiedät, mitä materiaaleja on tarkoitus imuroida, niin seuraava askel on päättää, minkälaisen suuttimen tarvitset. Tarvitsetko lattiasuuttimen? Jos tarkoitus on imuroida nesteitä, tarvitset ehkä kumilistoilla varustetun suuttimen harjasuuttimen sijaan? Pitääkö suuttimen pystyä käsittelemään öljyä? Ota huomioon, että putki, letku ja suutin ovat työvälineitäsi. Nämä asiat määräävät, onko pölynimurin kanssa joustavaa ja helppoa työskennellä – ei itse pölynimuri.  

- Kun tiedät minkälaisen suuttimen tarvitset, voit tarkistaa, sisältyykö se johonkin malliin vai onko sitä saatavana lisävarusteena. Huomaat pian, että tavallinen pölynimuri on väärä valinta, jos aiot imuroida vettä. Sen sijaan kannattaa harkita teollisuusimurin hankkimista. Kun valitset Kärcherin ammattikäyttöön tarkoitetun teollisuusimurin, voit myös valita useita, enemmän tai vähemmän erikoisia suuttimia, aina tavallisista lattiasuuttimista kaareviin suuttimiin, joita käytetään imuroimaan putkien päältä. 

Daniel Melin, Kärcherin tuotepäällikkö. Kuvassa hän on juuri juossut 60 km yksi Kärcherin reppuimureista selässään, valmiina juoksemaan vielä 40 km lisää. Kun hän 15 tunnin jälkeen saapui maaliin, hän totesi, että pölynimuri oli juuri niin kevyt ja mukava pitkien työjaksojen aikana kuin yritys lupaa.

3. Miten ilma tulisi suodattaa? 

- Kun olet ratkaissut toiminnon, seuraava askel on tarkastella suodatusta. Tavallisessa kuluttajille tarkoitetussa pölynimurissa voi olla erinomainen HEPA-suodatin, mutta koska pölynimurin tiiviyttä ei vaadita, ilma voi päästä kulkemaan muualtakin kuin suodattimen läpi. Teollisuusimuri on luokiteltu kokonaisena yksikkönä, mukaan lukien pölynimurin letku, liitokset ja putki. Kolme turvallisuusluokkaa L, M ja H osoittavat, minkä tyyppistä pölyä imuri pystyy käsittelemään. Jos aiot imuroida autoa tai lehtiä, suodatus ei ole niin tärkeää, mutta jos aiot imuroida asbestia, on erittäin tärkeää, että ilma todella menee suodattimen läpi ja suodattuu. Tätä varten tarvitset H-luokan pölynimurin. Eri luokituksista voit lukea työympäristöviranomaisen tai meidän verkkosivuiltamme. 

Karkeapölynimuri voi olla hyvä, jos olet remontoimassa kotona, sillä se kestää muutakin kuin pölyn.

4. Mitä toimintoja tarvitset? 

On tärkeää miettiä, mitkä toiminnot helpottavat työtäsi. Monet ihmiset ostavat pölynimurin käyttääkseen sitä työkalun kanssa. Silloin on hyvä, jos pölynimurissa on liitin ja automaattinen käynnistystoiminto. Automaattisen käynnistystoiminnon ansiosta pölynimuri käynnistyy, kun käynnistät työkalun. Tarvitset myös jatkokappaleen työkalun ulospuhallusliitäntään. Mellä tämä on kartion muotoinen kumiholkki, joka sopii melkein kaikkiin työkalun ulospuhallusliitäntöihin. 

- Toinen älykäs ominaisuus on automaattinen suodattimen puhdistustoiminto. Kutsumme sitä nimellä Tact, mutta toimintoa kutsutaan myös muilla nimillä valmistajasta riippuen.  Toiminnossa suodatin saa pienen ilmaiskun, jolloin pöly kulkeutuu säiliöön. 

5. Kuinka paljon kapasiteettia tarvitset? 

- Vasta nyt alkaa olla oikea aika aloittaa tutkimaan teknisiä tietoja. Nyt kun tiedät, mitä aiot imurilla imuroida, voit valita säiliön koon. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa teollisuusimureissamme on vähintään 20 litran säiliö. Tämä usein riittää, mutta jos työskentelet esimerkiksi puuntyöstökoneilla, voi olla hyvä harkita suurempia malleja. Mitä tulee moottorin tehoon, voin sanoa, että kaikki vakiopölynimurimme pystyvät imuroimaan raskaita asioita, kuten kiveä, terästä ja nesteitä. Tarvitset lisää tehoa vasta silloin, kun sinun on työskenneltävä pidemmällä letkulla ja tähän on olemassa kaavoja, joiden avulla voit selvittää tarpeisiisi parhaiten soveltuvan tehon. 

Muista myös kulutustarvikkeet 

Nyt olet toivottavasti löytänyt tarpeitasi vastaavan ja työympäristöviraston vaatimukset täyttävän pölynimurin. Asia, jota et ehkä ole ajatellut niin paljon, ovat pölynimuripussit ja suodattimet. On olemassa useita erilaisia ​suodattimia erilaisia käyttötarkoituksia varten, kuten HEPA-suodattimet kuivaimurointiin, yleissuodattimet tai erikoissuodattimet veden imemiseen ja puun hiontaan. Hyvä vinkki on käyttää aina pölynimuripussia imuroidessasi. Tällä tavalla suodatin kestää pidempään ja pölynimuri on helpompi tyhjentää.