Auton sisäpuolen puhdistaminen itse ei ole vaikeaa. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ja neuvoja istuinten pesuun, ikkunoiden puhdistamiseen ja siihen kuinka saada auton kojelauta kiiltämään. 

Siivoat kotisi ehkä useita kertoja viikossa, mutta milloin siivosit viimeksi auton sisältä? Auton vieminen autopesulaan puhdistettavaksi on monelle itsestäänselvyys, mutta harva kiinnittää yhtä paljon huomiota auton sisätiloihin – vaikka siellä viettääkin suurimman osan ajasta.  

Yksi tapa huolehtia autosta on jättää se ammattilaisten pestäväksi autopesuun. Se tarkoittaa sitä, että auto puhdistetaan perusteellisesti ulkoa ja sisältä. Jos lika on pinttynyt ja istuimet tahriintuneita, autopesu voi varmasti olla tarpeen, mutta kunhan puhdistaa auton säännöllisesti, sen pitäminen hyvän näköisenä ilman ammattiapua ei välttämättä ole vaikeaa. Auton imurointi ja yksinkertainen siivous kerran kuukaudessa sekä kunnollinen yleissiivous muutaman kerran vuodessa, esimerkiksi renkaanvaihdon yhteydessä tai loman jälkeen voi olla hyvä ohjenuora.  

Auton puhdistamiseen ei tarvita kehittyneitä laitteita

Useimmiten työstä tulee sekä helpompaa että hauskempaa oikeilla työkaluilla. Kestävästä teollisuusimurista on suuri apu, mutta jos olet varovainen, etkä imuroi kosteutta tai nestettä, niin tavallinen pölynimuri soveltuu työhön hyvin. Erikoiskoneet, kuten höyrypesurit, tekstiilinpuhdistuslaitteet, ikkunapesurit ja painepesurit voivat tehdä työstä vieläkin helpompaa, mutta rievuilla, pesuaineella ja haalealla vedellä pääsee pitkälle.  

Puhdista auton sisäpuoli 8 vaiheessa 

Poista ja puhdista matot 

Hyvä vinkki ennen kuin aloitat on varmistaa, että sinulla on tarpeeksi tilaa, jotta voit pitää auton ovet avoinna ja liikkua vapaasti autossa. Aloita esimerkiksi ottamalla mahdolliset kumimatot ulos autosta ja laita ne maahan. Helpoin tapa puhdistaa kumimatot on huuhdella ne painepesurilla, mutta jos lika on pinttynyttä, joudut ehkä hankaamaan harjalla ja pesuaineella. Jos sinulla ei ole korkeapainepesuria, tavallinen vesiletku tai vesiämpäri käy hyvin. Matot harjattuasi voitkin sujuvasti siirtyä puhdistamaan auton polkimet. 

Imuroi koko auto 

Kun auto on tyhjennetty matoista, roskista ja irtonaisista tavaroista, on imuroinnin aika. Monet imuroivat auton tavallisella pölynimurilla, mutta suosittelemme vahvasti teollisuusimurin käyttöä. Tavallinen pölynimuri on ensisijaisesti tarkoitettu pölyn imurointiin, kun taas teollisuusimurilla pystyy imuroimaan erityyppistä likaa. Ei ole myöskään harvinaista, että auton sisätila on hieman kostea ja silloin teollisuuspölynimuri on ehdoton, koska tavallinen pölynimuri voi vaurioitua, jos sen moottoriin pääsee kosteaa ilmaa. 

Imuroi koko auto perusteellisesti, mukaan lukien hansikaslokero, venttiilit, tavaratila ja muut vaikeapääsyiset paikat. Käytä pitkää ja kapeaa suutinta rakojen ja istuinten välisen tilan imurointiin. Rakoihin ja istuinten väliin on saattanut tippua tavaroita tai roskia. 

Pyyhi pöly auton tekstiileistä 

Istuimia ja muita tekstiilejä voi olla vaikea puhdistaa. Hyvä työjärjestys on ensin imuroida ja sen jälkeen puhdistaa esimerkiksi mahdolliset tahrat kostealla. Pölyn poistamiseksi suosittelemme käyttämään pölynimuria, jossa on sopiva suutin tekstiileille tai huonekaluille. Hyvä tapa on ensin tampata istuimet kunnolla tavallisella mattopiiskalla ja sitten imuroida. Loput pölyt voi poistaa esimerkiksi teippirullalla. 

Käytätkö tavallista kotitalousimuriasi auton puhdistamiseen? Teollisuusimuri soveltuu paremmin tehtävään ja voi imeä nesteitä.

Pese istuimet ja käsittele tahrat 

Pese seuraavaksi auton tekstiilit ja käsittele tahrat. Hyväksi havaittu keino on käyttää kahta puhdistussientä – toista kuivana ja toista haalealla vedellä ja pesuaineella kostutettua. Paina niitä vuorotellen kangasta vasten, kunnes olet työstänyt koko istuimen läpi. Syväpuhdistukseen voit käyttää höyrypuhdistinta tai erityistä tekstiilienpuhdistuslaitetta. Olethan huolellinen, ettet kastele tekstiilejä liikaa. Niitä voi olla vaikea saada kuivaksi.  

Mahdollisen nahkaverhoilun puhdistamisessa kannattaa olla varovainen. Kuivaa istuimet pienellä määrällä pesuainetta ja haaleaa vettä tai käytä erityisiä nahanpuhdistusaineita. On myös suositeltavaa säännöllisin väliajoin kosteuttaa istuimet nahanhoitoaineella, kuivumisen ja halkeilun ehkäisemiseksi. Jos et ole varma puhdistusaineen sopivuudesta, kokeile ensin pienelle alueelle. 

Puhdista kojetaulu ja muut pinnat 

Kojetaulun ja muiden pintojen puhdistuksessa pääsee pitkälle pelkästään kostealla rievulla ja puhdistusaineella. Vahvojen aineiden ja kemikaalien käyttäminen on usein täysin tarpeetonta. Hankalia tahroja voi käsitellä hammasharjalla tai pienellä puhdistussienellä.  

Pintojen kiillottamiseen voidaan käyttää vinyylikiiltoainetta tai erityyppisiä vahoja, mutta niitä ei ehdottomasti saa käyttää ratissa, vaihdevivussa tai nupissa, koska se tekee pinnoista liukkaita. Sinun tulee myös olla varovainen näyttöjen ja navigointinäyttöjen puhdistamisessa. Nämä on varminta puhdistaa erityisesti näytöille tarkoitetuilla puhdistuaineilla tai kosteuspyyhkeillä. 

Puhdista ikkunat ja tuulilasi 

Läikikkäät, rasvaisia sormenjälkiä täynnä olevat ikkunat saavat minkä tahansa auton näyttämään sottaiselta. Auton ikkunoiden puhdistaminen ei ole vaikeaa. Helpoin tapa on puhdistaa auton ikkunanpesuaineella ja nukkaamattomalla liinalla tai mikrokuituliinalla. Voit myös käyttää ikkunapesuria pesuaineen imemiseen. 

Puhdista matto paineilmalla 

Lian poistaminen karkeasta lattiamatosta on yleensä aikaa vievää ja hankalaa, mutta siihen on omat niksinsä! Valitse mahdollisimman kapea suutin ja puhalla paineilmalla suoraan mattoon, joka saa lian nousemaan ylöspäin.  

Raikas tuoksu 

Harvat tuoksut ovat yhtä mieluisia kuin uuden auton haju. Et todennäköisesti koskaan pysty saamaan takaisin sitä ihanaa tuoksua, joka uudessa autossasi oli, mutta on monia keinoja saada auto tuoksumaan raikkaalta.  

Ensinnäkin sinun on selvitettävä, tuleeko mahdollinen outo haju itse autosta vai jostain autossa olevasta. Jos kyseessä ei ole unohtunut banaaninkuori istuinten välissä, saatat joutua poistamaan autossa olevan hajun. Helpoin tapa neutraloida hajuja on laittaa autoon etikkaa tai ammoniakkia sisältävä astia yön yli. Muista tuulettaa auto kunnolla aamulla, ennen kuin istut ratin taakse. 

Kun paha haju on saatu poistettua, tarjolla on tietysti erilaisia tuoksusuihkeita, tuoksukuusia ja vastaavia lisävarusteita, joiden avulla löydät autoon itsellesi mieluisan tuoksun.