Olla ulkona, päästä lähelle luontoa ja tehdä aktiviteetteja perheen ja ystävien kanssa on jotain, mikä houkuttelee monia. Olipa kyseessä sitten leiriytyminen leirintäalueella, yöpyminen metsässä tai päiväretki, on olemassa joitain asioita, jotka helpottavat ja tekevät kokemuksesta hauskemman!

Suunnittelu saattaa tuntua olevan ristiriidassa vapauden tunteen kanssa, kun olet luonnossa, mutta itse asiassa se on tärkeää täydellisen ulkoilukokemuksen saavuttamiseksi. Alla käymme läpi asioita, jotka voivat olla hyviä pitää mielessä, kun suuntaat luontoon.

Ruuanlaitto

Olipa kyseessä sitten yksi päivä tai useita päiviä, sinun on syötävä. Mitä ravintoa tarvitset, on sinun päätettävissäsi, mutta on hyvä miettiä, miten ruoanlaitto tapahtuu.

Jos aiot leiriytyä tai viipyä samassa paikassa hieman pidempään, voi esimerkiksi grilli, paistinpannu tai savustin olla hyödyllinen.

Jos suuntaat vaellukselle, patikoimaan tai retkelle, jossa vierailet monilla eri paikoilla, voi olla kätevämpää ottaa mukaan retkikeitin, joka on helppo kantaa mukana. Retkikeittimeen on saatavilla useita tarvikkeita, joita voit käyttää.

Vaatteet

Tietenkin sinun on oltava kestävissä ja toiminnallisissa vaatteissa, kun olet ulkona luonnossa. Sää voi muuttua nopeasti, ja sinun on oltava valmis niin auringonpaisteeseen kuin sadekuuroihin ja koviin tuuliin. Vinkki on pukeutua kerroksittain.

Lähimpänä ihoa sinulla tulisi olla alusvaatteet, ja sen päällä eristävä kerros, kuten fleece-paita tai ohuempi untuvatakki. Päällä voit tarvittaessa käyttää kuorikerrosta, joka suojaa sateelta ja tuulelta. Jos aiot telttailla metsässä, voi olla mukavaa olla ylimääräiset alusvaatteet nukkumista varten.

Varmista myös, että käytät materiaaleja, jotka eivät sido kosteutta. Esimerkkejä hyvistä ja toiminnallisista materiaaleista ovat erilaiset synteettiset materiaalit ja villa.

Oikea varustus retkeilyyn, telttailuun ja ulkoiluaktiviteetteihin tekee kokemuksesta paremman kaikin tavoin!

Telttailu

Jos aiot nukkua ulkona, tarvitset tietysti teltan. Telttoja on erikokoisia ja erilaisilla toiminnoilla. Jos aiot leiriytyä ja nukkua useita öitä samassa paikassa, voi olla kätevää valita vähän suurempi teltta, johon mahtuu kaikki varusteesi. Jos sen sijaan aiot vaeltaa, haluat kevyen teltan, joka ei vie paljoa tilaa rinkasta ja on helppo pystyttää ja purkaa.

Makuupussi ja makuualusta

Jos telttailet, tarvitset myös jotain nukkumiseen sekä päälle että alle. Makuualustoja on saatavilla sekä rullattavina että ilmatäytteisinä malleina. Mikä sopii juuri sinulle, on tietysti yksilöllistä. Yksi asia, joka kannattaa ottaa huomioon valittaessa makuualustaa, on sen eristävyys. Eristävyyttä mitataan niin kutsutulla R-arvolla, ja mitä korkeampi luku, sitä paremmin se eristää kylmältä.

Makuupussia valitessa sinun tulee tietysti ottaa huomioon pituutesi ja vartalosi muoto. Selvitä myös, kuinka paljon makuupussi painaa ja kuinka paljon tilaa se vie pakattuna. Jos haluat sen mahtuvan vaellusreppuusi, voi olla kätevää valita kevyempi makuupussi, joka vie vähemmän tilaa rinkassa.

Työkalut ja varusteet

Luonnossa liikkuessa voi olla hyvä olla käteviä työkaluja ja varusteita. Staypron valikoimasta löydät kaikkea monitoimityökaluista ja taittuvista lapiosta sytytysrautoihin ja retkikirveisiin.

Kannettava valaistus

Sähkö ei ole itsestäänselvyys metsässä ja luonnossa liikkuessa. Leirintäalueilla saattaa olla pistokkeita, mutta jos olet keskellä metsää, voi olla vaikeaa saada sähköä. Huolehdi siis, että sinulla on mukana kannettavaa valaistusta, jotta voit valaista ympäristöäsi, kun pimeys laskeutuu.

Meillä on sekä otsalamppuja että muita käteviä langattomia valaistusratkaisuja, kuten taskulamppuja ja leirilamppuja.