Voiko parempaa ollakaan kuin ruoanlaitto taivasalla yhdessä perheen tai ystävien kanssa? Grillaustrendin jatkuessa entistä useammat ovat avanneet silmänsä uusille ruoanlaittotavoille ulkoilmassa muurinpohjapannuilla, tulipadoilla ja savustimilla. Sopivasti ulkoilukauden kynnyksellä otimme yhteyttä Muurikan Tobias Avahedeniin trendien etsinnän ja vinkkien merkeissä! 

Useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että ruoka maistuu parhaimmalta, kun se valmistetaan taivasalla hyvien ystävien seurassa. Grilleistä – jotka näyttävät kasvavan kooltaan ja kehittyvän vuosi vuodelta – on muodostunut luonnollisia kokoontumispaikkoja, ja niiden ympärillä tapaamme ja pidämme hauskaa yhdessä. Samanaikaisesti valloillaan on uusi trendi, joka liittyy sekä lisääntyneeseen kiinnostukseemme ulkoilua kohtaan että kulinaristiseen kokeilunhaluumme. 

- Monet suomalaiset pitävät ruoanlaitosta ja olemme myös kokeilunhaluisia. Viimeisten 10–15 vuoden aikana grillaukseen on panostettu paljon. Nyt moni haluaa kokeilla jotakin uutta, kuten esimerkiksi muurinpohjapannujamme. Niitä kuljetetaan mukana luontoon, leirintäalueille ja rannoille. Näissä paikoissa tehdään tuli ja laitetaan yhdessä ruokaa, kertoo Tobias Avaheden Muurikalta

Oikeanlainen pannu kullekin ruokalajille 

Kotimainen Muurikka perustettiin vuonna 1976, mistä lähtien yritys on vaalinut yhdessäoloa, ulkoilua ja seikkailua. Valikoimaan kuuluu muun muassa leiskupannuja, erikokoisia muurinpohjapannuja, tulipatoja, wokkipannuja, paellapannuja ja pizzakiviä. 

- Moni ostaa kaasupolttimemme kotinsa puutarhaan. Kaasupolttimessa voidaan käyttää erilaisia pannuja, patoja ja kattiloita kokattavan ruokalajin mukaan. Mikäli et ole tullut ostaneeksi jotakin suurimmista muurinpohjapannuistamme, voit ottaa muurinpohjapannun mukaasi luontoon. Perille saapuessasi ruuvaat vain jalat kiinni ja asetat pannun avotulen päälle. 

Pienempi pannu on helppo kuljettaa mukanasi erämaaseikkailulle. Kun ruoanlaiton aika tulee, ruuvaa jalat kiinni ja aseta se avotulen päälle.

Mitä etuja muurinpohjapannulla on perinteiseen grilliin verrattuna? 

- Moni ei tule ajatelleeksi, että muurinpohjapannun pyöreä muoto helpottaa kokoontumista sen ympärille, kun taas grilli on yleensä suorakulmainen ja pystytetään nurkkaan. Toisekseen siinä on helpompi kypsentää vihanneksia ja muita ruokia, jotka voivat pudota grillissä ritilän läpi. 15 vuotta sitten grillaaminen oli enemmän tai vähemmän synonyymi suurelle lihapalalle, mutta nykyisin aterioista halutaan tehdä värikkäämpiä.  

Miten muurinpohjapannua hoidetaan? 

- Muurikan muurinpohjapannut on valmistettu kuumavalssatusta teräksestä. Materiaali säilyttää lämmön erittäin hyvin ja jos pannua hoidetaan oikein, se kestää sukupolvien ajan. Pannua hoidetaan suurin piirtein valurautapannun tavoin. Sen puhdistamiseen ei saa käyttää astianpesuainetta, vaan sen sijaan pannu tulee rasvata säännöllisin väliajoin. Helpoin tapa puhdistaa pannu on kaataa siihen vettä, harjata sen ollessa vielä lämmin ja tarvittaessa voidella pannu lopuksi rapsiöljyllä. Kun muurinpohjapannua ei käytetä, sen voi suojata suojapeitteellä. Pannulle ei ole haitaksi, jos sitä säilytetään varastossa talven ajan. 

Mitä kokovalinnassa tulisi ottaa huomioon? 

- Muurinpohjapannujamme on saatavana erikokoisina, 48 senttimetrin halkaisijasta aina 120 senttimetriin. 48–78 cm:n kokoiset muurinpohjapannut ovat helpommin mukana kuljetettavia, kun taas suurempia malleja käytetään enemmän pihoilla ja puutarhoissa. Mikäli olet aikeissa hankkia muurinpohjapannun pihamaalle, hyvä vinkki on valita kooltaan hieman suurempi malli kuin mitä tarvitset. Silloin voit laittaa siinä vaivatta ruokaa useammalle tarpeen niin vaatiessa. Itse asiassa liian suuren pannun ostamiseen ei liity riskiä, joten et tule katumaan sitä! 

"Yksi trendi on ruoanlaitto savustusuunissa. Savulastut toimivat mausteena ja antavat erilaisia ​​makuja", kertoo Tobias Avaheden Muurikalta.

Erilaiset savustuslastut antavat makua savustaessa 

Toinen viime vuosina suosiotaan lisännyt ruoanlaittotapa on savustimessa savustaminen. Muurikalla on sekä sähkösavustimia että savustimia, jotka asetetaan avotulen päälle.  

- Savustinten suosion kasvu liittyy kokeilunhaluumme, ja savustamisen ollessa kyseessä kokeilulle jää taatusti tilaa. Savustuslastut toimivat mausteena ja antavat eri määriä makua riippuen siitä, kuinka paljon niitä käytetään. Myymme esimerkiksi kirsikan, omenan, pyökin ja viskitynnyrin makuisia savustuslastuja. Kokeile rohkeasti sekoittaa erimakuisia savustus​lastuja loihtiaksesi omaperäisiä makuja!