Aiotko koristella seinää, asentaa keittiökaapin tai rakentaa terassin? Siinä tapauksessa sinulla on paljon hyötyä ristilaserista, yhdistelmälaserista, linjalaserista tai 360° laserista! Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit toimia, kun käytät lasertyökaluasi, ja mitä sinun tulee ottaa huomioon. 

Monet, jotka ostavat ristilaserin, tekevät sen tiettyä hanketta ajatellen, mutta huomaavat pian, kuinka paljon käyttöä työkalulle todella on. Monille tulee ristilaserista itsestään selvä osa työkaluarsenaalia taittomitan, vasaran ja ruuvinvääntimen lisäksi. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä viidestä kätevästä käyttötarkoituksesta ristilaserille, yhdistelmälaserille, linjalaserille ja 360° laserille.  

Hyllyjen ja kaappien asentaminen 

Kun asennat hyllyjä ja kaappeja, on tärkeää, että kaikki tulee suoraan. Se on tietenkin erityisen tärkeää, jos kyseessä ovat keittiökaapit tai vastaavat, sillä virhelaskenta saattaa aiheuttaa sen, että ovista tulee vaikeat avata ja sulkea. Siihen on ristilaser ihanteellinen työkalu. 

Pidä kaappia tai hyllyä haluamallasi korkeudella. Sijoita laser pienelle etäisyydelle seinästä ja säädä korkeus niin, että se piirtää pystysuoran linjan hyllyn ala- tai yläreunaan. Jos jalusta ei ole tarpeeksi korkea, voit aina asettaa sen pöydälle. Nyt voit merkitä linjan kynällä tai käyttää laserlinjaa oppaana. Sitten vain poraat tai ruuvaat seinän rakenteesta riippuen. 

Aiotko asentaa hyllyjä kaappiin? Asenna laser kaapin sisäpuolelle, ja sinulla on hetkessä täydellinen vaakasuora linja lähtökohtana. 

Pidä kaappia tai hyllyä haluamallasi korkeudella. Sijoita laser pienelle etäisyydelle seinästä ja säädä korkeus niin, että se piirtää pystysuoran linjan hyllyn ala- tai yläreunaan.

Varmista, että maa on tasainen 

Kun valmistelet talon perustusta, asennat lattiaa tai nikkaroit terassia, on tärkeää, että siitä tulee suora. Saadaksesi täydellisen tuloksen säätäessäsi korkeutta ja kallistusta tarvitset lasertyökalun. Aseta laser niin, että se kattaa mahdollisimman suuren alueen, jotta sinun ei tarvitse siirtää sitä työn aikana. Sitten kuljet edestakaisin vaaituslatan tai tasapainotuslatan kanssa ja tarkistat korkeuden siinä, mihin laser osuu. Kun jokaisessa kulmassa on sama mitta, sinulla on vaakasuora perusta, johon voit jatkaa rakentamista. 

Jos työskentelet ulkona tai pitkillä etäisyyksillä, joissa on vaikeaa nähdä laserlinjaa, saatat tarvita vastaanottimen. Silloin asennat vastaanottimen tasapainotuslattaan (tai suoraan lankkuun) niin, että se ilmoittaa, kun laser osuu keskipisteeseen. Jos se ei ole suora, voit helposti lukea näytöstä, kuinka paljon sinun tarvitsee nostaa tai laskea alustaa. 

Kun löydämme itsemme puuhailemasta puutarhassa - aiotko rakentaa aidan tai muurin? Käytä ristilaseria varmistaaksesi, että kaikki tulee oikeaan korkeuteen. 

Jos työskentelet ulkona tai pitkillä etäisyyksillä, joissa on vaikeaa nähdä laserlinjaa, saatat tarvita vastaanottimen.

Seinän koristaminen raidoilla ja kuvioilla 

Maalaaminen on helppo tapa päivittää asunnon ilmettä, mutta miksi tyytyisit yksivärisiin pintoihin, kun voit maalata viivoja ja kuvioita? Tarvitset ainoastaan vähän väriä, maalarinteippiä ja ristilaserin! Kuten aina, kun on kyseessä maalaaminen, on tarkka esikäsittely a ja o.

Mittaa seinä ja suunnittele, missä viivojen tulee olla ennen kuin alat teipata laserin vaakasuorien ja pystysuorien linjojen avulla. Valitse pohjaväri ja käytä yhtä tai useita muita värejä luodaksesi jännittäviä kontrasteja. Älä vain unohda poistaa maalarinteippiä ennen kuin väri on kuivunut. 

Mittaa seinä ja suunnittele, missä viivojen tulee olla ennen kuin alat teipata laserin vaakasuorien ja pystysuorien linjojen avulla.

Lamppujen ripustaminen riviin 

Lamppujen ripustaminen on vaativaa työtä, johon kuuluu usein tuoleilla kiipeilemistä ja epäluotettavia silmämääräisiä mittoja. Onneksi sopiva risti-, piste- tai 360° laser voi ratkaista monia ongelmiasi.  

Jos haluat asettaa kattolampun ruokapöydän keskipisteen yläpuolelle, on pistelaser paras ystäväsi. Mittaa, missä pöydän keskipiste on. Kun asetat laserin niin, että alempi piste osuu ristiin, tulee piste katossa näyttämään tarkalleen, mihin lamppu tulee asentaa. 

Jos asennat lamppuja, joiden tulee olla linjassa toistensa kanssa tai merkitä reiät kohdevaloja varten, tekee ristilaser työn puolestasi. Aseta pystysuora linja osoittamaan lamppujen sijainti ja vaakasuora linja osoittamaan mahdollinen lamppujen korkeus. 

Aseta pystysuora linja osoittamaan lamppujen sijainti ja vaakasuora linja osoittamaan mahdollinen lamppujen korkeus.

Seinien ja lattioiden kaakeloiminen 

Riippumatta siitä kaakeloitko lattiaa vai seinää, on sinulla käyttöä lasertyökalullesi. Asenna tai sijoita laser niin, että saat joitakin suoria linjoja lähtökohdaksi ennen kuin sijoitat laatat paikalleen. Jos haluat helpottaa työtäsi vielä enemmän, valitset erityisen laserin, joka on mukautettu juuri kaakeleita ja laattoja varten.

Kaakelointilaser asetetaan lattialle tai asennetaan seinälle, ja siinä on kahden 90-asteisen laserlinjan lisäksi myös 45-asteinen linja tarkkaan ja nopeaan asennukseen joka suuntaan. 

Asenna tai sijoita laser niin, että saat joitakin suoria linjoja lähtökohdaksi ennen kuin sijoitat laatat paikalleen.