Wiser on Schneider Electric -tuotemerkin uusi älykotijärjestelmä asunnonomistajille ja loppukuluttajille. Kerromme, miten se toimii, mitä laitteita on saatavilla ja mitä sinun tulisi ottaa huomioon, kun rakennat älykotisi Wiserillä. 

Mahdollisuus ohjata kodin valoja sovelluksella tai äänellä on monille jo itsestäänselvyys, ja nyt on vuoro automatisoida loput kodista. Tänä päivänä puhumme älykodista – paikasta, jossa elektroniikka on yhteydessä internetiin ja laitteet puhuvat keskenään. 

Mitä useampia laitteita haluat yhdistää ja liittää, sitä tärkeämpää on valita laajennettava ja vakaa järjestelmä, jossa on monia erilaisia ​​tuotteita. Schneider Electric julkaisi jokin aika sitten Wiser-älykotijärjestelmänsä. Järjestelmä perustuu siihen, että yhdyskäytävä on yhdistetty reitittimeesi ja eri laitteet voivat sitten kommunikoida keskenään verkon kautta. Nykyään järjestelmä koostuu aina valaistuksen ohjauksesta ja vesivuotoilmaisimesta palovaroittimiin ja valvontakameroihin. 

- Schneider Electric -tuotemerkin Wiser on suunniteltu pitämään huolta kodistasi, mutta myös niin, että kotisi voi pitää sinusta huolta. Olemme yrittäneet tehdä siitä mahdollisimman yksinkertaisen ja käyttäjäystävällisen, Wiser-myyjä Per Jespersson sanoo. 

Laajennettava järjestelmä loistavilla mahdollisuuksilla 

Kaikkien lisävarusteiden ja ominaisuuksien käyttö on helppoa, mutta on tärkeää tähdentää, että Wiser on laajennettava järjestelmä. Voit aloittaa pienessä mittakaavassa tai rakentaa laajan järjestelmän samantien. Ja ajan myötä sinulla on aina mahdollisuus laajentaa uusilla toiminnoilla, skenaarioilla ja automaatioilla.  

- Monet arvostavat mahdollisuutta luoda erilaisia ratkaisuja taco-iltaan, lauantaiaamuun tai siihen, mitä tapahtuu, kun tulet kotiin ja lähdet kotoa. Mutta kun alat yhdistää useita erityyppisiä laitteita, mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.  

Älykkäisiin ja kestäviin koteihin 

Wiserin iskulause on ”Smart and sustainable homes” ("Älykkäät ja kestävät kodit"). Ajatuksena on, että virran ja automaation avulla pystyt tehostamaan kotiasi ja hallitsemaan sähkönkulutustasi. Valot voidaan sytyttää ja sammuttaa auringonnousun ja -laskun mukaan. Liiketunnistimet varmistavat, että valot eivät syty turhaan. Pistorasiassa olevista sisäänrakennetuista energiamittareista näet, kuinka paljon sähköä jokainen kotiisi kytketty laite kuluttaa. 

- Haluamme tehdä asiakkaamme tietoisiksi siitä, mitä kotona tapahtuu ja saada käsityksen siitä, mihin energia kuluu. Valojen päälle unohtaminen autotalliin tai television pitäminen valmiustilassa eivät ehkä ole niin isoja asioita, mutta pienet purot muuttuvat lopulta suureksi joeksi. Kun rakennetaan uutta, miksipä ei haluaisi seurata kotinsa sähkönkulutusta? 

Pistorasiaan kytketyllä Smart plug -pistokkeella voit seurata pistorasiaan liitettyjen laitteiden energiankulutusta, ohjata kytkettyjä laitteita etänä ja luoda automaatioita.

Suomen laajin laitesarja 

Yksi Wiserin eduista on tuotteiden saumaton integrointi kotiisi. Useat tuotteet Suomen laajimman laitesarjan, Schneider Electricin Exxact -sarjan tuotteista, ovat ostettavissa täydellisinä eli liitettynä sisäänrakennetulla moduulilla. Sinulla on myös mahdollisuus pyytää sähköasentajaa asentamaan vapaasti seisova moduuli minkä tahansa laitesarjan taakse, edellyttäen, että siinä on joustava painike, kuten esimerkiksi Renova-sarjassa. 

- Se, kuinka vaikea järjestelmä on asentaa, riippuu käyttötarkoituksesta. Voit liittää yhdyskäytävän, älypistorasian ja kameran itse, mutta muihin osiin tarvitset ammattitaitoisen sähköasentajan apua, esimerkiksi kytkimen asennukseen tai virtalähteen vetämiseen uuteen pistorasiaan. 

Ison yrityksen tarjoama turvallisuus 

Yhteensopivuus ja tulevaisuuden turvallisuus ovat kaksi asiaa, jotka usein herättävät keskustelua älykodeista puhuttaessa. Monet Wiser-älykotijärjestelmän hankkineista kokevat turvalliseksi sen, että Schneider Electric on suuri yritys, jolla on yli 128 000 työntekijää ja toimintaa yli 100 maassa, Per kertoo.  

- He voivat luottaa siihen, että kyseessä on pitkäkestoinen järjestelmä ja että jatkamme sen kehittämistä ja lisäämme uusia tuotteita. Tavoitteemme on löytää uusia, asiakkaille arvokkaita ominaisuuksia.  

Toinen etu on se, että järjestelmä perustuu Zigbee 3.0:aan, joka on tulevaisuuden kestävä protokolla, jonka kanssa monet älykodin toimitsijat työskentelevät. Kolmannen osapuolen integraatiot ovat saatavilla Amazon Alexa-, Google Assistant- ja Siri for iPhone -käyttäjille. Tämä tarkoittaa, että voit luoda widgetejä tai ohjata järjestelmää äänellä. Viestinnän 128-bittinen AES-salaus suojaa laitteita estämällä järjestelmän hakkerointiyritykset. 

Älykotijärjestelmä ei ole koskaan parempi kuin sitä ohjaava sovellus. Wiserin kohdalla on työskennelty kovasti sen eteen, että Wiser by SE -sovelluksesta saataisiin mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja yksinkertainen käyttäjän valintoja rajoittamatta. 

Käyttäjäystävällinen sovellus 

Älykotijärjestelmä ei ole koskaan parempi kuin sitä ohjaava sovellus. Wiserin kohdalla on työskennelty kovasti sen eteen, että Wiser by SE -sovelluksesta saataisiin mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja yksinkertainen käyttäjän valintoja rajoittamatta. 

Käyttäjänä voit lisätä omia taustakuvia, muokata ja ladata kuvia asentamiisi laitteisiin. Mikäli sinulla on toinen yhdyskäytävä kesä- tai tunturimökissäsi, voit vaihtaa saumattomasti asuntojen välillä ja jakaa ne muiden käyttäjien, kuten perheenjäsenten kanssa.  

Mitä tapahtuu, jos internetyhteys katkeaa? 

Jos yhdyskäytäväsi menettää yhteyden internetiin, se odottaa verkkoyhteyttä. Jos laite ei muodosta yhteyttä verkkoon 30 minuutin kuluessa, Wiserin palvelimilta lähetetään offline-ilmoitus siitä, että Wiser-verkkosi on poissa käytöstä. 

Vaikka yhteyttä ei ole, voit silti sytyttää valot ja aktivoida älypistorasiat fyysisten painikkeiden avulla. Järjestelmän osat toimivat myös paikallisesti. Palohälyttimet ja vesivuotoilmaisimet hälyttävät edelleen kovalla äänisignaalilla, sillä erolla, että et saa näistä puhelimeesi ilmoitusta. 

Yksiköt, joista järjestelmä rakentuu 

Keskusyksikkö 

Keskusyksikkö on järjestelmän keskiö, jonka avulla voit ohjata laitteita puhelimellasi. Keskusyksikkö liitetään pistorasiaan, jonka jälkeen se toimii langattomasti tai reitittimeen menevän johdon avulla. Jokaisen keskusyksikön avulla voit yhdistää 64 laitetta. Jos tämä ei riitä, voit yhdistää useita keskusyksikköjä. 

Valaistus 

Monet harkitsevat älykotijärjestelmiä, koska he haluavat pystyä ohjaamaan valaistusta matkapuhelimensa avulla. Wiser-järjestelmässä on täydelliset kytketyt himmentimet, kytkimet ja himmennysmoduulit erilaisiin tarpeisiin. Järjestelmän avulla voit himmentää, ajastaa, ohjata astrotoimintojen avulla, luoda skenaarioita (suosikkiasetuksia) taco-iltaan ja päättää, mitä tapahtuu, kun tulet kotiin tai lähdet kotoa.  

Liiketunnistin 

Liiketunnistimien avulla voit varmistaa, etteivät valot ole turhaan päällä – tai luoda itsellesi hieman ylellisempää elämää. Kun linkität anturin tiettyyn valaisimen painikkeeseen tai koko kotiin, asetat itse ehdot ja päätät, mitä toimintoja käytät eri tilanteissa. Se, ettei sinun tarvitse laittaa valoja päälle ja pois päältä, kun menet vaatehuoneeseen tai heräät yöllä hakemaan vettä keittiöstä, tuntuvat pian itsestäänselvyydeltä.​ Koska tunnistimet mittaavat huoneen valoisuuden, voit varmistaa, että valot syttyvät vain tarvittaessa. 

Magneettiset koskettimet 

Magneettisisten koskettimien avulla voit helposti tarkistaa, ovatko ikkunat auki, tai päättää mitä tapahtuu, kun koskettimet rikkoutuvat. Vain oma luovuutesi asettaa rajat sille mitä voit tehdä! 

Lämpötila- ja kosteusanturi 

Wiserin lämpötila- ja kosteusanturi voidaan sijoittaa mihin tahansa ja se voidaan asettaa käynnistämään automaatio ja lähettämään ilmoituksia. Ehkä haluat saada ilmoituksen, jos kesämökillä on alle 10 astetta lämmintä tai käynnistää ilmankuivaimen pesuhuoneessa, kun suhteellinen kosteus ylittää 50 prosenttia? 

Vesivuodon ilmaisin 

Vuodot ja kosteusvauriot voivat tulla kalliiksi, jos niitä ei havaita ajoissa. Vesivuodon ilmaisin pesutornin takana, astianpesukoneen alla tai ylivirtausputken kohdalla varmistaa, että hälytin laukeaa ja saat ilmoituksen vuodosta. 

Palovaroitin 

Palovaroitin on viimeisin lisäys Wiser-tuoteperheeseen. Palovaroitin hälyttää tavalliseen tapaan, kun se havaitsee tulipalon, mutta jos se on kytketty yhdyskäytävään, voit myös vastaanottaa ilmoituksia ja luoda automaatioita, jotka esimerkiksi sytyttävät talon kaikki valot. Palovaroittimet voidaan kytkeä toisiinsa ja niissä on sisäänrakennettu akku, jonka käyttöikä on kymmenen vuotta.  

Kytketty pistorasia ja Smart plug -älypistoke 

Harvat älykodin päivitykset tarjoavat yhtä monta vaihtoehtoa kuin kytketty pistorasia. Kytketyn pistorasian avulla voit seurata liitetyn laitteen virrankulutusta, ohjata kytkettyjä laitteita etänä ja luoda automatisointeja. Toisin sanoen saat kahvinkeittimen käynnistymään aamulla herätessäsi tai voit katkaista sähköpotkulaudan virran tietyn ajan jälkeen, esimerkiksi kun se on latautunut täyteen. Jos puhelin ei ole lähettyvillä, pistorasioissa on fyysinen painike. Jos et halua asentaa älypistorasiaa, tarjolla on älypistoke, jonka voi laittaa jo olemassa olevaan pistorasiaan.  

Verhokytkin 

Haluatko, että markiisit laskeutuvat automaattisesti, kun on liian kirkasta, tai että rullakaihdin laskeutuu, kun katsot elokuvaa? Exxact-sarjan verhokytkimiä on saatavilla sekä täydellisenä kytkettynä tuotteena että moduulina. 

IP-kamerat 

Kytkettyjen kameroiden avulla voit seurata ajotieltä tai kotia. Wiser-järjestelmässä on tällä hetkellä kaksi erilaista kameraa. Sisäkameraa ohjataan sovelluksen kautta ja sitä voidaan panoroida 340 astetta ja kallistaa 75 astetta. Ulkokamera on kiinteä, mutta sillä on laajempi näkökenttä. Molemmissa kameroissa on Full HD -resoluutio ja pimeänäkö, liikkeentunnistus ja muistikortille tallentamismahdollisuus. Kamerat eroavat monista muista Wiser-tuotteista siinä, että ne toimivat ilman yhdyskäytävää kommunikoimalla käyttäjien wifin kautta. 

Langattomat painikkeet   

Toisinaan haluaa pystyä ohjaamaan laitteita ilman puhelinta, esimerkiksi jos haluat tehdä suosikkiasetuksia sängystä tai himmentää valaistusta keittiössä ollessasi. Ratkaisuna on langaton painike, joka kytkeytyy järjestelmään ja joka on ohjelmoitu erilaisilla skenaarioilla tai yksittäisellä valaistusryhmällä. Wiserin langattomia painikkeita on saatavilla sekä kaksoiskytkimellä että yhdellä kytkimellä.