Ostaessasi terää pyörösahaasi, on hyvä ottaa huomioon muutama asia. Keskustelimme Stanley Black & Deckerin Commercial Training Manager Ulf Olssonin kanssa selvittääksemme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. 

Onko terä alkanut tylsistyä, onko siinä näkyviä vaurioita vai haluatko hienomman leikkausjäljen laminoituihin levyihin sahattaessa? Ennemmin tai myöhemmin sinun on ostettava uusi terä pöytäpyörösahaasi - mutta kuten aina, tarjolla on useampi kuin yksi malli, joka näyttää sopivan. Keskustelimme Ulf Olssonin kanssa, joka on Commercial Training Manager Stanley Black & Deckerillä (joka muun muassa omistaa Dewaltin) selvittääksemme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Mitä tulee ottaa huomioon valittaessa sahanterää pöytäpyörösahaan? 

 - Koska pöytäpyörösaha on tarkoitettu puun sahaamiseen, myös terän tulisi olla puhtaasti puun sahaukseen tarkoitettu. Tärkeää on, että terä on tarkoitettu pöytäpyörösahoihin, että se on oikean kokoinen ja siinä on oikeankokoinen terän reikä. Asenna aina pöytäpyörösahaan tarkoitettuja oikeankokoisia sahanteriä.  Tavallisesti akkukäyttöisissä koneissa käytetään ohuempia teriä. Syynä tähän on se, että ohuempi terä sahaa vähemmän materiaalia ja antaa pienemmän vastuksen. Näin voit hyödyntää akun energiaa paremmin. 

Kuinka tärkeä on terän hampaiden määrä? 
 - Sahanterän hampaiden määrä on ratkaiseva tekijä viillon kannalta. Terä, jossa on vähemmän hampaita, antaa karkeamman ja nopeamman viillon, kun taas terä, jossa on enemmän hampaita antaa lisää vastusta ja hienomman viillon. Monissa sahanterissä on noin 24 hammasta, mikä on pieni määrä hampaita nopean halkaisun aikaansaamiseksi. Jos esimerkiksi aiot sahata laminoituja levyjä ja haluat hienomman leikkauksen, voit valita terän, jossa on enemmän hampaita.   

Mikä on pöytäpyörösahan terille ominaista? 

- Pöytäpyörösahan terille on ominaista se, että niissä on yleensä positiivinen hammaskulma, toisin sanoen hampaat kallistuvat eteenpäin terän pyörimissuuntaan. Katkaisu- ja jiirisahojen ja käsipyörösahojen terien hammastus kallistuu sen sijaan hieman taaksepäin ja on siten hellävaraisempi materiaalille.  Terää asennettaessa on tärkeä varmistaa, että sen pyörimissuunta on oikea. Pyörimissuunnan voit tarkistaa yhdestä tai useammasta terässä olevasta nuolesta.

Terä, jossa on vähemmän hampaita, antaa karkeamman ja nopeamman viillon, kun taas terä, jossa on enemmän hampaita antaa lisää vastusta ja hienomman viillon.

Mitä eroa on halvemman ja kalliimman sahanterän välillä? 

- Kalliimpi terä on usein laserleikattu metallipalasta, jolloin metallin ominaisuudet säilyvät paremmin. Kalliimmissa terissä voi olla myös laajennusurat terän ulkoreunassa, mikä tarkoittaa, että ne säilyttävät suoran profiilinsa myös suuressa kuormituksessa ja lämmönmuodostuksessa. On myös olemassa teriä, joissa on laserleikatut urat itse rungossa. Nämä urat auttavat pitämään terän suorana ja alentavat samalla äänitasoa. Toinen hintaan vaikuttava tekijä on kovametallin määrä hampaissa ja kuinka monta kertaa terää voidaan hioa. Esimerkiksi Dewalt-tuotemerkin Extreme Workshop -teriä voidaan hioa viisi kertaa.  

Milloin on aika vaihtaa terä? 

- Kuluminen tapahtuu asteittain, mutta usein huomaa, kun alkaa olla aika vaihtaa sahanterä. Tunnet, että sahatessasi vastusta on enemmän, poltat materiaalin ja saat huonon sahausviillon. Aina ei terää kuitenkaan tarvitse hioa tai vaihtaa. Jos terään on kertynyt pihkaa ja likaa, on olemassa erilaisia ​​puhdistusaineita, joilla terä voidaan puhdistaa. Saha tuntuu aina parhaalta, kun terä on terävä ja puhdas!