Mitä etuja on akkukäyttöisten työkalujen käyttämisessä? Kuinka valitsen akkualustan? Kuinka huolehdin akustani parhaalla mahdollisella tavalla? Juttelimme Gustav Olssonin kanssa. Hän on Milwaukeen pohjoismaiden tuotepäällikkö.  

Akkukäyttöiset työkalut ovat todella tehneet läpimurron viime vuosina. Mitä etuja on akkukäyttöisessä työkalussa?

- Pohjimmiltaan on kyseessä mukavuus ja se, että on kätevää, kun ei tarvitse kuljettaa jatkojohtoa mukanaan työpaikalla edestakaisin juostessa. Mutta sitä mukaa, kun se on tullut tavallisemmaksi, niin siinä on huomattu muitakin hyviä puolia. Joskus ei ole virtaa saatavilla, ja jos on, niin ei ole ollenkaan varmaa, että sitä on tarpeeksi. Jos työskentelet yksityishenkilöiden luona, on asunnoissa usein vain 10 ampeerin sulake, joka ei riitä tehokkaimmille koneille. Silloin saattaa akku olla hyvä ratkaisu.

- Lisäksi on työympäristönäkökohta. Aina on olemassa kompastumisriski, kun käytetään jatkojohtoja. Sen vuoksi suurilla rakennusalan yrityksillä on vaatimus, että jatkojohdot kiinnitetään tietyllä tavalla. Korjaamoissa on huomattu vielä yksi etu ja se on se, että koneet eivät tule kylmiksi pitkäaikaisessa käytössä samalla tavoin kuin paineilmakäyttöiset koneet.

Mitä mahdollisuuksia se antaa teille valmistajina?

- Meille se merkitsee aivan uusia mahdollisuuksia kontrolloida, mitä koneet tekevät. Kun meillä on kaikki samassa laitteessa, voimme käyttää tekniikkaa ja elektroniikkaa ohjaamaan koneita ja saamme ne tekemään juuri sen, mitä haluamme niiden tekevän.  

Kun valikoima on suurempi, on myös vaikeampi valita, mihin akkualustaan kannattaa sijoittaa. Mikä on tärkeintä ottaa huomioon, kun valitaan akkukäyttöisiä työkaluja ja akkuja?

- Kun ostat akkukäyttöisiä työkaluja, olet enemmän kiinni valmistajassa kuin ostaessasi verkkokäyttöisiä työkaluja. Sen vuoksi sinun tulee miettiä, mitä tarpeita sinulla on, jos ei oteta lukuun tavallisimpia koneita, joita kaikilla valmistajilla on. Jos tarvitset jotakin, jota ei ole akkukäyttöisenä tänä päivänä, sinun kannattaa ehkä satsata valmistajaan, joka tuo markkinoille paljon uutta ja jolta on tulossa paljon uutta. Suorituskyky on toinen tärkeä asia. Saavuttaako valmistajan akkualusta sen suorituskyvyn, jota sinä tarvitset?  

- Eri valmistajilla on myös eri akkustrategioita. Voitko täydentää koneidesi sarjan ilman, että sinun tarvitsee ostaa uusia akkuja? Voitko käyttää samoja akkuja kaikkiin koneisiisi vai tarvitseeko sinun silti käyttää kahta akkujärjestelmää? Voitko ladata 12 voltin akun ja 18 voltin akun samassa laturissa?

Voitko ladata 12 voltin akun ja 18 voltin akun samassa laturissa? Se on yksi kysymyksistä, jotka sinun tulisi esittää itsellesi valitessasi akkualustaa.

- Jos asut kaukana pohjoisessa, missä talvet ovat ankaria, sinun kannattaa myös ottaa huomioon, kuinka alhaisia lämpötiloja akut sietävät. Akkumme kestävät 20-28 miinusastetta ydinlämpötiloina mallista riippuen. Käytännössä se merkitsee, että jos olet halukas menemään ulos töihin, niin myös akut ovat valmiina siihen.

Milloin on johdollinen kone paras vaihtoehto?

- 95 prosentissa tapauksista on akku paras vaihtoehto. Poikkeuksena ovat koneet, jotka käyvät raskaasti ja kauan. On olemassa monia esimerkkejä akkukoneista, jotka jaksavat käydä raskaasti kuormitettuina, mutta jos niiden täytyy tehdä sitä kauan aikaa, kuluttavat ne niin paljon akkua, että se ei enää ole kätevää. Jos käytät timanttihiojaa betonilattiaan, saattaa olla parempi satsata verkkokäyttöiseen, samaten jos tarvitset pölynimurin, joka imee betonipölyä. Akkukäyttöiset kulmahiomakoneet toimivat hyvin, mutta jos työskentelet teollisuustuotannossa, on aina hyvä olla myös verkkokäyttöinen kulmahiomakone. Sama koskee tilannetta, jossa käytät pöytäsahaa sahalaitoksena.   

Saamme paljon kysymyksiä siitä, kuinka akkuja huolletaan ja kuinka akkuaika maksimoidaan. Onko sinulla vinkkejä?

- Litiumakut ovat kiitollisia sen vuoksi, että ne vaativat tuskin lainkaan huoltoa. Ainoa asia, mikä sinun tulee ottaa huomioon, on se, että noudatat valmistajan suosituksia lataustilasta, jos varastoit ne pidemmäksi aikaa käyttämättä niitä. Yleensä voidaan sanoa, että akkua ei koskaan tule laittaa varastoon lataamattomana. Jos ne ovat likaisia, ne kannattaa pyyhkiä ja puhaltaa puhtaiksi. Jos sinulla on useita akkuja, sinun kannattaa käyttää niitä vuorotellen.

Mikä on uusinta akuissa Milwaukeella?

- Jos katsomme tavallisia alustojamme M12 ja M18, olemme ennen kaikkea satsanneet ohjelman aukkojen paikkaamiseen ja innovaatioihin konepuolella. Suuret innovaatiot ovat suurissa alustoissamme MX, joissa menemme askeleen pidemmälle ja katsomme, kuinka voisimme korvata bensiinikäyttöisiä tuotteita ja verkkokäyttöisiä koneita, jotka toimivat kolmivaihevaihtovirralla. Teho, jonka järjestelmä voi tuottaa pidemmän aikaa, on aivan vallankumouksellinen. Tänä päivänä meillä on viisi konetta, ja ennen ensi vuoden loppua meillä tulee olemaan kymmenen konetta.  Tulemme myös lanseeraamaan suuren varavirtalähteen, joka antaa 230 voltin virran. Kun etsitään syitä korvata bensiinikäyttöiset tuotteet akkukäyttöisillä, on se ehtymätön lähde. Siihen kuuluu kaikkea mahdollista, kuten ympäristö, ilmasto, huolto, taloudellisuus ja työympäristö.