Oikean akun käyttö työkalussa on ratkaisevan tärkeää, jotta työkalu toimii odotetulla tavalla. Kuinka tehokas akku kannattaa valita? Mitä ampeeritunnilla tarkoitetaan? Mitä kannattaa ottaa huomioon uuden akkualustan hankinnassa? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää akun ja laturin valitsemiseksi! 

Kaksikymmentä vuotta sitten suurin osa käsityöläisistä olisi nauranut pelkästä ajatuksesta akkukäyttöisten työkalujen parissa työskentelystä. Mutta tekniikka on edennyt ja akkukäyttöisistä työkaluista on tullut ilmeinen valinta sekä ammattilaisten että kotinikkareiden keskuudessa. Mahdollisuus käyttää konetta missä tahansa tarvitsematta ajatella pistorasioita ja jatkojohtoja, on tuonut tullessaan liikkumisvapautta. Lisäksi, kun akkukäyttöisten koneiden suorituskyky tänä päivänä vastaa verkkovirralla toimivien koneiden suorituskykyä, on akkukäyttöisen laitteen valinta usein itsestäänselvyys.  

NiCd:stä ja NiMH:sta litiumioniakkuihin 

Vuonna 1800 Alessandro Volta keksi ensimmäisen sähköakun ja vain 59 vuotta myöhemmin, ladattava lyijyakku näki päivänvalon. 1900-luvulla nikkelikadmiumakuilla (NiCd) ja nikkelimetallihybridiakuilla (NiMH) oli suuri merkitys pienten kannettavien laitteiden kehittämisessä. Laitteiden yleistyessä, yleistyi myös tarve pienelle ja kevyelle, tehokkaalle akulle, mikä johti litiumioniakun (Li-ion) kehittämiseen. Litium-ionikenno kaupallistettiin jo 90-luvun alussa, ja siitä lähtien tekniikka on kehittynyt ja tehostunut entisestään. 

Nykyään nikkelikadmiumakut ja nikkelimetallihybridiakut on käytännössä korvattu litiumioniakuilla. Litiumioniakku voi varastoida enemmän energiaa, lataantuu nopeasti ja pitää latauksen paremmin, ja tämä puolestaan on johtanut tehokkaampiin ja luotettavampiin koneisiin. Toinen litiumioniakkujen etu on se, että parhaan mahdollisen kapasiteetin tai käyttöiän saamiseksi sinun ei tarvitse ladata niitä millään erityisellä tavalla. 

1900-luvulla nikkelikadmiumakuilla (NiCd) ja nikkelimetallihybridiakuilla (NiMH) oli suuri merkitys pienten kannettavien laitteiden kehittämisessä.

Sähkön perusteet 

Koska akku ohjaa työkalun suorituskykyä ja käyttöaikaa, on tärkeää valita akku, joka sopii koneeseesi ja työtarkoitukseen. Oikean valinnan tekemiseksi sinun on tiedettävä watin, ampeerin ja voltin käsitteet. 

Voltti (F) 

Yksikköjännite (V) tarkoittaa työkaluun syötettyä jännitettä. Mitä suurempi jännite, sitä enemmän suorituskykyä. Yleisin jännite Staypro-verkkokaupassa myytävissä työkaluissa on 18 V. Muita yleisiä jännitteitä ovat 12 V ja 36 V. 

Ampeeri (A) 

Ampeeri (A) on sähkövirran yksikkö. Akun kapasiteetti mitataan ampeeritunneissa (Ah). Ampeeritunnit osoittavat, kuinka suuri "polttoainesäiliö" akkusi on. Mitä enemmän ampeeritunteja, sitä kauemmin akku kestää. 4 Ah:n akku tuottaa 4 ampeeria tunnissa - tai 1 ampeerin 4 tunnissa. 18 V:n akku voi olla esimerkiksi 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah tai 6,0 Ah. 

Watti (W) 

Watti on tehon ja säteilyvirran yksikkö. Teho saadaan kertomalla virranteho (A) jännitteellä (V). Wattia käytetään pääasiassa sähkötyökaluissa. 

Kuinka tehokas kone on? 

Vaikka jännite on hyvä osoitus koneen tehokkuudesta (36 V:n kone antaa todennäköisesti huomattavasti enemmän virtaa kuin 12 V:n kone), niin käytännössä useimmilla tekijöillä on merkitystä. Esimerkiksi ruuvinvääntimen kohdalla myös moottori, vaihdelaatikko ja rakenne ovat huomioitavia seikkoja. Jos haluat selvittää, kuinka tehokas ruuvinvääntimesi on, täytyy sinun tarkastella koneen vääntömomenttia. Vääntömomentti ilmoitetaan Newton-metreinä (Nm). 

Mitkä akut soveltuvat koneeseeni? 

Niin kauan kuin valitset saman valmistajan ja saman jännitteen, voit luottaa siihen, että akku toimii. Esimerkiksi Milwaukee 18 V:n akkua voidaan siis käyttää kaikissa Milwaukee 18 V:n työkaluissa. Joitakin poikkeuksia saattaa ilmetä. Vanhempaa mallia olevien työkalujen kohdalla on syytä olla tarkkaavainen ja selvittää työkalun vuosimalli yhteensopivaa akkua varten.  

Suurin osa Staypro-valikoiman työkaluista ovat volttimäärältään 12 V, 18 V tai 36 V. Joissakin suuremmissa työkaluissa käytetään kahta 18 voltin akkua 36 voltin akun sijaan. Näin voit käyttää samoja akkuja kuin muissakin työkaluissasi. 

Kuinka monta ampeerituntia tarvitsen? 

Voisi luulla, että mitä enemmän ampeeritunteja akku tarjoaa, sitä parempi, mutta koska enemmän ampeeritunteja tarkoittaa myös suurempia ja painavampia akkuja, se ei ole aina paras valinta. Jos sinulla on kevyt, vähän virtaa käyttävä kone, 2 Ah:n tai 4 Ah:n akku on yleensä hyvä valinta. Jos taas käytät vaativaa katkaisu-, jiiri- tai pyörösahaa, jonka kanssa työskennellään pitkän aikaa suurella kuormituksella, tarvitset akun, jossa on enemmän ampeeritunteja. 

Älä valitse painavampaa akkua kuin tarvitset 

Yleinen ohje on, että et valitse painavampaa akkua kuin tarvitset. Yhdellä ylimääräisellä kilolla ruuvinvääntimessä on suuri merkitys pidemmän aikaa työskennellessä. Tästä syystä voi olla järkevämpää ostaa kaksi pienempää akkua, jolloin sinulla on myös mahdollisuus pitää toista akkua laturissa valmiina käyttöön tarvittaessa. 

Ensimmäisellä ostokerralla tulisi ajatella pitkäjänteisesti 

Usean työkalun ostaminen samalta valmistajalta on hyvä tapa pitää kustannukset alhaisina, koska voit käyttää samaa akkua useille koneille. Kun siis valitset järjestelmää, sinun olisi hyvä miettiä, mitä koneita saatat tarvita pitkällä aikavälillä. Erityisesti siksi, että yksittäisten akkujen osto tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin ostaa ne pakkauksissa. Yksi virhe, jonka monet tekevät, on se, että he ostavat pakkauksen, joka sisältää halvemman koneen, sekä 2 kappaletta 2 Ah:n akkua. Sitten kun on aika hankkia pyörösaha, joka vaatii suurempaa virtatehoa, on myös ostettava uusi akku. Tässä tilanteessa olisi ehkä ollut parempi ostaa alun alkaen pakkaus, joka sisältää tehokkaammat akut. 

Laturi - tekijä, joka usein unohtuu  

Jos käytät työkalujasi paljon, valitsemallasi laturilla voi olla suuri merkitys tuottavuuteen. Tärkein huomioitava tekijä on se, kuinka nopeasti akun lataaminen tapahtuu. Tavallisten ja pikalatureiden välillä on eroa. Tietoa eri akkujen latausajasta löydät joko tuotekuvauksesta tai käyttöoppaasta. Jotkut akut (esimerkiksi Bosch ProCore -akut) ovat yhteensopivia erityisen laturin kanssa vieläkin lyhyemmän latausajan saamiseksi. Laturia valitessa on myös hyvä ottaa huomion se, kuinka monta akkua haluat ladata kerralla, jolloin voit ostaa laturin, joka vastaa sinun tarpeitasi.  

Mitä tarkoittavat esimerkiksi ProCore ja High Output? 

Kun ostat akkuja työkaluja varten, törmäät luultavasti ammattitermeihin, kuten ProCore, High Output, Flexvolt ja Multivolt. Nämä ovat valmistajakohtaisia ​​toimintoja, joita käytetään esimerkiksi estämään ylikuumenemista tai saamaan enemmän tehoa akusta. 

Bosch - Procore

ProCore on Boschin edistynein akkusarja, jossa on uusi kennotekniikka ja parannettu lämmönhallinta. Tarkoituksena saada enemmän tehoa akusta ylikuumentamatta sitä.

Milwaukee - High Output

Milwaukeen High Output -akut käyttävät vasta kehitettyä kennotekniikkaa ja uutta muotoilua, jonka ansiosta akkua voidaan käyttää pidempään täydellä kuormituksella ilman ylikuormitusta.

Hikoki - Multivolt

Hikoki-tuotemerkin taaksepäin yhteensopivaa Multivolt-akkua voidaan käyttää kaikissa Hikoki-työkaluissa riippumatta siitä, ovatko ne 18V vai 36V.

Dewalt - XR Flexvolt

XR Flexvolt on Dewalt-tuotemerkin akku, jonka volttimäärä vaihtelee 54V ja 18V välillä koneesta riippuen.

Kierrätä akku oikein 

Yksi nykyaikaisten litiumioniakkujen eduista on se, että suurin osa niistä voidaan kierrättää. Kun työkalua tai konetta ei enää käytetä, on tärkeää, että poistat siinä olevan akun ja viet sen kierrätyskeskukseen.