Onko puulattiassasi naarmu, joka on häirinnyt sinua jo pitkään, vai oletko ollut onnekas ja löytänyt vanhan kalanruotokuvioisen parketin muovimaton alta maatilallasi? Sitten voi olla hyvä ajatus hioa lattia! Tässä oppaassa annamme sinulle vinkkejä tarvittavista työkaluista, erilaisista tekniikoista ja muista asioista, joista voi olla sinulle hyötyä puulattian hiomisessa.

Lattian hionta on erinomainen tapa antaa lattiallesi kunnon päivitys huonekalujen jaloista, koiran kynsistä ja korkokengistä aiheutuneen pitkäaikaisen kulumisen jälkeen. Ajan myötä puu voi myös tummua tai kellastua, mikä luo lattiaan erilaisia ​​sävyjä, huonekalujen tai mattojen sijainnista riippuen. Muutaman päivän hiominen laadukkaalla lattiahiomakoneella saa lattian näyttämään uudelta!

Millaisia lattioita voi hioa?

Jotta et vahingoittaisi lattiaa hiomakoneella, on tärkeää selvittää minkä tyyppisiä puulattioita voi hioa. Tavallinen parkettilattia voidaan yleensä hioa kaksi tai kolme kertaa, ennen kuin se muuttuu liian ohueksi tai vaurioituu, kun taas massiivipuista lattiaa voi hioa huomattavasti useammin. Lattian käsittely hiomisen jälkeen lakalla tai kovavahalla auttaa lattiaa pysymään kauniina vielä vuosikymmeniä!

Laminaattilattiaa sen sijaan ei ole mahdollista hioa, koska tämäntyyppisessä lattiassa oleva puukerros on siihen aivan liian ohut. Jos laminaattilattiassa sattuu olemaan pieniä halkeamia, naarmuja tai jälkiä, ne on helppo korjata kyseessä olevan lattian värisen korjaussarjan avulla. Jos et ole itse asentanut lattiaa, etkä tiedä voiko lattiaa hioa, on hyvä kysyä neuvoa ammattilaiselta.

Mitä työkaluja tarvitaan puulattian hiontaan?

Suorita puulattian hionta oikealla tavalla. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää käyttää sopivia työkaluja. Laadukkaiden työkalujen ja tarvikkeiden avulla voit suorittaa työn sekä helpommin että saada hienomman lopputuloksen. Työkaluista ja tarvikkeista suurimman osan voi hankkia edullisesti verkkokaupasta tai myymälästä, ja osan voi myös vuokrata. Joitakin työkaluja ja materiaaleja, joita tarvitset lattiasi hiontaan, ovat:

• Ohennushöylä
• Hiontatalla
Erikarkeuksisia hiomapapereita (sekä kone- että käsinhiontaan)
• Viila
• Lattiahiomakone
Vasara
Imuri
• Polvisuojat
Hengityssuojain
• Suojakäsineet
• Astianpesuaine
• Sprii
• Lakkabensiini
• Sieni/riepu
• Lattialakka/kovavaha/öljy

Lattiahiomakoneen hiomapaperin valitsemisessa on tärkeää, ettet valitse liian karkeaa tai liian hienoa hiomapaperia. Liian karkealla hiomapaperilla hiominen voi johtaa siihen, että lattiaa hiotaan enemmän kuin on tarpeen. Lisäksi syvän hiontauran poistaminen lattiasta voi myöhemmin olla vaikeaa, mikä vaikeuttaa hyvään lopputulokseen pääsemistä lattiaa lakatessa tai öljytessä. Jos valitset liian hienon hiomapaperin, työ saattaa kestää uskomattoman kauan ja johtaa siihen, että joudut ostamaan tarpeettomasti lisää hiomapaperia.

Puuparketti

Kuinka välttyä pölyltä?

Puulattian hionta voi olla melko pölyinen ja sotkuinen projekti. Hiontapaperi liuottaa puun uloimman kerroksen ja muuttaa sen hienoksi pölyksi, joka voi helposti levitä huonekalujen päälle ja muualle kotiin. Oikeilla valmisteluilla ja nykyaikaisilla laadukkailla koneilla voit kuitenkin vähentää huomattavasti pölyn leviämistä.

Kun aiot hioa lattiaa, sinun on tietysti poistettava kaikki huonekalut huoneesta, jotta voit käsitellä koko lattian, eikä sinun tarvitse myöskään huolehtia siitä, että huonekalut pölyyntyisivät. Mutta jotta pöly ei leviäisi muihin kodin tiloihin, on tärkeää pitää ikkunat ja ovet suljettuina tai peittää aukot suojamuovilla, jos niitä ei voi sulkea. Muista käyttää hengityssuojainta, jotta sinun itse ei tarvitse hengittää tarpeettoman paljon pölyä.

Yksi parhaista tavoista pölyn leviämisen välttämiseksi on vuokrata moderni ja laadukas lattiahiomakone. Nykypäivän koneet on suunniteltu päästämään mahdollisimman vähän pölyä, mikä tekee työstä tehokkaampaa ja pitää ympärilläsi olevan ympäristön puhtaampaa. Ota yhteyttä lattiahiomakoneita vuokraavaan yritykseen ja kysy pölytöntä mallia. Muista kuitenkin, että hiomapölyä joka tapauksessa kertyy tietty määrä, vaikka käytät pölytöntä lattiahiomakonetta.

Erilaiset puulattian hiontatekniikat

Parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää valita hiottavalle lattialle sopiva lattiahiomakone, mutta käyttää myös oikean tyyppistä puulattian hiontatekniikkaa. Sinun tulisi aina hioa puun kuviota pitkin, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi kalanruotokuvioinen parketti vaatii yhden tekniikan ja kolmisauvainen parketti toisen.

Jälkimmäisen osalta on välttämätöntä hioa vain puun pituussuunnassa, kun taas kalanruotokuvioinen parketti on hiottava kahdesta kulmasta ja vaatii siksi hieman enemmän aikaa ja tarkkuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että kuviollisten lattioiden työstäminen on usein kalliimpaa, kun tilaat työn ammattilaiselta, mutta jos olet huolellinen ja kohtuullisen kätevä käsistäsi, pääset paljon halvemmalla, jos hiot lattian itse. Onnea matkaan!