Oikeanlaisen työvalaistuksen valinta on erittäin tärkeää, kun työskentelet huonosti valaistuissa tiloissa tai ulkona pimeässä, jotta vältyt pimeässä haparoinnilta ja saat työsi tehdyksi. Kerromme sinulle tässä, mitä sinun tulisi ottaa huomioon LED-valaistusta valitessasi.

Oikeanlainen valaistus on usein edellytys turvalliselle työskentelylle ja tuottavuudelle. Sen lisäksi on myös tärkeää valita valaistus, joka on mukautettu vastaamaan työpaikkasi ja tekemiesi töiden vaatimuksiin. Tiedät jo luultavasti sen, tarvitsetko kannettavaa työvalaisinta, otsavalaisinta vai kiinteää rakennusvalaisinta - oikean valaistuksen valintaan liittyviä kysymyksiä on kuitenkin olemassa muitakin. Tässä oppaassa vastaamme tärkeimpiin kysymyksiin, jotta saat selville, millainen työvalaisin sopii sinulle.

Työvalaistus ledillä vai halogeenilla?

Halogeenilamppu oli aikaisemmin käsityöläisen paras ystävä, mutta viime vuosina LED-tekniikasta on tullut hallitseva valaistustekniikka. Siirtyminen halogeenilampuista LED-tekniikkaan on tuonut mukanaan monia etuja. LED-lamput ovat esimerkiksi huomattavasti energiatehokkaampia, niiden käyttöikä on pidempi ja ne eivät kuumene. Useimmille ihmisille LED on luonnollinen valinta.

Kiinteä vai kannettava työvalaistus?

Kiinteät työvalaisimet

Kiinteitä työvalaisimia on saatavana kaikissa ajateltavissa olevissa vaihtoehdoissa: USB-ladattavista loisteputkilampuista, joissa on sisäänrakennettu MP3-soitin, jopa seitsemän metriä korkeisiin valaisinmastoihin, jotka valaisevat koko pihapiirin. Mieti myös, millaisia telineitä, lisävarusteita ja kiinnikkeitä tarvitset. Tuleeko valaisimessa olla johto vai haluatko sen olevan akkukäyttöinen? Tarvitseeko valaisinta siirtää huoneesta toiseen vai asennetaanko se väliaikaisesti rakennustyömaalle?

Hikoki-työvalaisin

Kannettavat työvalaisimet

Käsikäyttöinen valaisin on ihanteellinen, kun työskentelet vaikeapääsyisissä paikoissa ja tarvitset kohdistettua valoa pienemmälle pinnalle. Myös näissä valaisimissa on paljon vaihtoehtoja, minkä lisäksi kannettavan ja kiinteän valaisimen välillä on usein häilyvä raja.

Stanley-työvalaisin

Kun valitset kannettavien työvalaisinten välillä, on hyvä kiinnittää huomiota useisiin ominaisuuksiin:

●     Kierrettävä pää - enemmän joustavuutta.

●     Koukku - ripustamista varten.

●     Säädettävä tuki - jotta voit säätää valaisinta halutessasi.

●     Magneettinen jalusta - jotta voit kiinnittää valaisimen auton alle, teräspalkkeihin tai muihin magneettipintoihin.

●     Vyöpidike - jotta voit ripustaa valaisimen aina, kun tarvitset vapaat kädet.

Cat-työvalaisin

Työvalaisin johdolla, paristoilla vai molemmilla?

Paristokäyttöisiä valaisimia on helppo käyttää, sillä sellaisen hankkiessasi et ole riippuvainen pistorasioista ja niitä on myös helpompi kuljettaa. Toisaalta taas johdolla varustettu työvalaisin voi valaista ympäri vuorokauden ilman keskeytyksiä. Tietysti saatavilla on myös yhdistelmävalaisimia, joita voidaan käyttää sekä johdon että paristojen kanssa, mikä avaa enemmän mahdollisuuksia.

Monet pienemmät työvalaisimet, taskulamput ja otsalamput toimivat tavallisilla AAA-paristoilla tai niissä on sisäänrakennetut, ladattavat paristot. Suuremmissa, käsikäyttöisissä työvalaisimissa käytetään usein valmistajan omia paristoja. Joten jos sinulla on jo Boschin, Hikokin, Milwaukeen, Makitan, Dewaltin tai minkä tahansa muun suurimman valmistajan työkaluja, teet oikein valitessasi saman tuotemerkin valmistaman valaisimen. Tästä syystä monet työvalaisimet myydään ilman paristoja ja latureita.

Vertaa valaisinten käyttöaikaa ja latausaikaa

Valaisinta valitessa on tärkeää tutustua valaisimen käyttöaikaan eri valonvoimakkuuksilla, mutta myös siihen, kuinka kauan valaisinta on ladattava, ennen kuin voit jatkaa sen käyttöä. Jos olet työssäsi riippuvainen työvalaistuksestasi, on hyvä valita pariston ilmaisimella varustettu malli, jotta tiedät, milloin paristo on loppumassa ja kahvitauko lähestymässä.

Valonvoimakkuus

Aikaisemmin lampun vattilukemaa käytettiin sen valonvoimakkuuden mittaamiseen. Mutta koska nykyaikaiset LED-lamput vaativat vähemmän energiaa, tänä päivänä valonvoimakkuutta on siirrytty mittaamaan lumeneissa. Mitä korkeampi lumen-lukema, sitä voimakkaampaa valo on. On helppoa kuvitella, että suurempi valonvoimakkuus on aina parempi, mutta aivan niin se ei ole. Se, kuinka tehokasta lamppua tarvitset, riippuu täysin siitä, kuinka suurta aluetta haluat valaista ja kuinka voimakasta valoa tähän tarvitaan.

Monissa valaisimissa voit säätää valonvoimakkuutta kahdessa tai useammassa vaiheessa energiansäästön saamiseksi ja sopivan valon tuottamiseksi. Suurempi valonvoimakkuus on toki parempi, mutta toisaalta taas ei kannata käyttää turhaan rahaa voimakkuuteen, jos et sitä tarvitse. Tämä jo pelkästään siitä syystä, että tehokkaammat valaisimet ovat myös kooltaan suurempia. Ethän suinkaan tarvitse käyttöösi 32 000 lumenia, jos aikeissa on vain puuhastella auton parissa autotallissa!

Valokuvio

Se, että useissa lampuissa on sama lumen-määrä, ei suinkaan tarkoita sitä, että ne loistaisivat samalla tavalla. Tässä on kyse valonsironnan asteesta. Kapeampi valo loistaa kirkkaasti pienemmällä alueella, kun taas laaja valokuvio tarjoaa himmeämmän valon suuremmalle alueelle. Esimerkiksi 60° sirontakulma edustaa melko lailla normaalia valokartiota, kun taas 35° on huomattavasti enemmän tarkennettu ja 150° antaa erittäin laajan valon. Halutessasi valaista koko huoneen, tarvitset 360° lampun. Kaikilla lampuilla on oma tehoalueensa, joten tässä on tärkeää miettiä, mitä todella tarvitset.

Valokuvioesimerkkejä

Värilämpötila

Värilämpötila osoittaa, kuinka lämpimän (keltaisen) tai kylmän (sinisen) valon lamppu tarjoaa. Värilämpötila mitataan kelvineinä ja mitä matalampi värilämpötila on, sitä lämpimämpi ja keltaisempi hehku on. Normaalilla työmaalla valon värilämpötila on harvoin ratkaiseva - kylmä valo (yli 4 000K) toimii usein hyvin, sillä se tarjoaa hyvän valon selkeillä kontrasteilla. Värilämpötila on erityisen tärkeä, jos olet maalari tai sähköasentaja, jonka täytyy erottaa eri väriset johdot. Siinä tapauksessa tarvitset työvalon, joka on mahdollisimman lähellä päivänvaloa.

Missä ympäristöissä aiot käyttää työvalaisintasi?

Kotona autotallissa sinun ei tarvitse huolehtia säästä ja tuulesta. Mutta jos työskentelet mutaisella rakennustyömaalla, jossa sataa säännöllisesti ja rakennuspöly pöllyää, tarvitset valaisimen, joka on valmistettu sopimaan vaativampiin ympäristöihin. Voit lukea valaisimen pöly- ja kosteuskestävyyden sen kotelointiluokasta (IP-suojausluokka). Ensimmäinen lukema ilmoittaa lampun vastustuskyvyn kiinteille hiukkasille, kuten pölylle, ja toinen lukema vedelle. IP54-työvalaisin on siten suojattu pölyltä ja vesiroiskeilta. IP67-merkinnällä varustettu valaisin puolestaan kestää veteen upotusta. Jos työskentelet äärimmäisissä lämpötiloissa, varmista, että lamppu on testattu selviytymään näistä olosuhteista.

Käyttöikä

Yksi LED-valaisimen tärkeimmistä eduista on sen pitkä käyttöikä. Valmistajasta ja mallista riippuen se kestää yleensä 10 000 – 50 000 tuntia. Toisin sanoen, jos valitset oikeanlaisen työvalaistuksen, voit hyötyä siitä monien vuosien ajan!