Banaanikärpäset, tai hedelmäkärpäset, ovat epämiellyttävä lisä keittiössä. Tässä artikkelissa annamme sinulle joukon vinkkejä, jolla voit päästä eroon banaanikärpäsistä ja toivottavasti pitää ne poissa lopullisesti.

Onko sinulla banaanikärpäsiä keittiössä? Jos nämä pienet vitsaukset ovat alkaneet lisääntyä hallitsemattomasti, ei pelkkä roskien vieminen ulos riitä. Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkkimme banaanikärpästen hävittämiseen.

Mikä on banaanikärpänen?

Banaanikärpäset, tai hedelmäkärpäset kuten niitä myös kutsutaan, ovat 2-4 millimetrin pituisia kärpäsiä, joilla on punaiset silmät ja jotka tunnetaan tieteellisellä nimellä drosophila melanogaster. Banaanikärpänen pitää ylikypsistä hedelmistä ja munii mielellään munansa hedelmien, vihannesten ja muun ruoanjätteen joukkoon. Yksittäiset banaanikärpäset ovat harmittomia, mutta kun ne alkavat lisääntyä hallitsemattomasti, voi niistä olla vaikea päästä eroon.

Kuinka päästä eroon banaanikärpäsistä?

1. Poista ravinnonlähde

Koska banaanikärpästen herkkua ovat ruoanjätteet ja ylikypsät hedelmät, niin ensimmäinen askel on poistaa niiltä ravinnonlähde. Vie roskat ulos usein ja varo jättämästä ylikypsiä hedelmiä esille. Joskus pelkkä roskien vieminen voi saada banaanikärpäset kyllästymään kotiisi, mutta ei aina...

2. Tee perusteellinen siivous

Kun olet hankkiutunut eroon ruoanjätteistä ja ylikypsistä hedelmistä, on aika tehdä perusteellinen siivous. Puhdista pinnat keittiölaitteiden alta ja takaa sekä poista mahdolliset ruoantähteet tiskialtaasta. Vältä likaisten astioiden jättämistä esille ja pyyhi pois muruset ja ruuantähteet keittiöstä. Lisäksi kierrätykseen menevissä pulloissa ja purkeissa voi vielä olla jäämiä, jotka houkuttelevat kärpäsiä. Viemärin puhdistaminen voi myös joskus olla tarpeen.

3. Käytä tiiviitä säilytysastioita

Kun säilytät hedelmiä ja ruoantähteitä, voit laittaa ne jääkaappiin tai käyttää hedelmäverkkoja tai tiiviisti sulkeutuvia säilytysastioita.

4. Viritä banaanikärpäsansa

Jos kärpäset eivät katoa yllä mainittujen toimenpiteiden jälkeen, niin seuraava keino voisi olla virittää banaanikärpäsansa. Useimmat banaanikärpäsansat perustuvat siihen, että täytät astian jollakin mistä banaanikärpäset pitävät. Se voi olla esimerkiksi omenaviinietikkaa, tai seuraavanlainen resepti, jota Nelson Garden suosittelee.

Resepti banaanikärpäsansaan

4 tl punaviiniä

1 tl etikkaa

1 tl hunajaa

muutama tippa astianpesuainetta/saippuaa

Kolme erilaista banaanikärpäsansaa

Ansa liimapaperilla

Stayprolla myymämme banaanikärpäsansat perustuvat siihen, että banaanikärpänen joko tarttuu liimapaperiin tullessaan maistamaan houkuttelevaa seosta, tai että se hukkuu siihen. Kun liimapaperi on täynnä, vaihdat sen yksinkertaisesti uuteen.

Purkki muovikelmulla

Voit itse rakentaa melko onnistuneen ansan peittämällä purkin muovikelmulla. Täytä purkki yllä olevalla reseptillä ja tee pieniä reikiä kelmuun, jotta kärpäset pääsevät sisään mutta eivät ulos.

Saippua-ansa

Helpointa mitä voit tehdä, on lisätä muutama tippa astianpesuainetta kulhoon, jossa on etikkaa. Etikka houkuttelee banaanikärpäsiä ja astianpesuaine alentaa veden pintajännitystä, mikä johtaa siihen että ne hukkuvat.

Samankaltaisia artikkeleita