Kun kylmät ilmat saapuvat, monen mieli tekee nostaa sisätilojen lämpöä muutamalla asteella, jotta sisällä ei palele. Mutta oletko varma, että lämpö pysyy siellä, missä sen pitääkin, eikä se pääse vuotamaan ulos ikkunoiden ja ovien ympärillä olevista raoista? Jos on kylmä ja tuntuu vetoisalta, helppo tapa ratkaista ongelma on eristäminen tiivistenauhoilla. Staypro opastaa sinua askel askeleelta, miten voit itse vaihtaa tiivisteet.

Kylmän ilman tulon estäminen ovien ja ikkunoiden raoista voi itse asiassa vähentää energiankulutusta. Jos tunnet vetoa ja kylmyyttä, helppo tapa on vaihtaa tai asentaa itseliimautuvat tiivistenauhat. Se ei ole vaikeaa tehdä itse, ja löydät kaiken tarvitsemasi Stayprolta!

Miksi käyttää tiivistysnauhoja?

Sen lisäksi, että tiivistenauhat vähentävät energiankulutusta, koska lämmitetty sisäilma ei pääse poistumaan raoista, yksi tiivistenauhojen eduista on se, että ne ovat helppo tapa kunnostaa ovia ja ikkunoita. Vaihtamalla tai kiinnittämällä uudet tiivistenauhat voit välttää kalliin ikkunanvaihdon, joten se on taloudellista monesta näkökulmasta!

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen tiivistenauhoilla voi olla hyvä vaihtoehto myös silloin, jos olet herkkä äänille tai yksinkertaisesti kyllästynyt jatkuvaan pölyrätin esiin kaivamiseen. Eristys pitää myös melun ja pölyn poissa.

Voit vaihtaa itseliimautuvat tiivistenauhat itse!

Vaihda tiivistyslistat itse

Voit helposti kiinnittää itseliimautuvat tiivistenauhat esimerkiksi puuhun, muoviin ja metalliin. On myös sellaisia nauhoja, jotka kiinnitetään niiteillä. Nämä voidaan kiinnittää vain puukehyksiin, ja niiden paikalleen saaminen voi olla hieman hankalampaa.

Hyvä asia itsekiinnittyvissä tiivistysnauhoissa on se, että ne eivät vahingoita materiaalia, johon ne kiinnitetään!

Mitä tiivistyslistoja minun pitäisi käyttää?

Se, minkälaista tiivistenauhaa sinun tulisi käyttää, riippuu ikkunoiden ja ovien ulkonäöstä. Oikean listan löytämiseksi sinun on otettava huomioon sen materiaali ja profiili. 

Materiaali

Tiivistyslistoja on saatavana eri materiaaleista, ja materiaali määrittää, kuinka kestäviä listat todella ovat. Huopa- ja solumuovilistat ovat usein halpoja, mutta ne eivät estä ilmavirtaa. EPDM-kumi on luultavasti suosituin materiaali tiivisteisiin, mutta kumi kuitenkin kuivuu ja halkeilee ajan myötä, mikä tarkoittaa, että tiiviste lakkaa eristämästä ja joudut vaihtamaan nauhan uudelleen. Kumilistojen käyttöikä voi olla 2–5 vuotta.

Vinyyli on hieman kalliimpaa kuin kumi, mutta se on kestävämpää. Silikoninauhat ovat kalliimpia, mutta ne ovat säänkestäviä ja voivat kestää jopa 15 vuotta.

Profiili

Saatavilla on erilaisia profiileja riippuen ilma-aukkojen koosta ja siitä, mihin nauhat asennetaan. P-profiililla varustettu tiivistenauha sopii pienempiin aukkoihin, D-profiililla varustettu keskikokoisiin aukkoihin ja O-profiililla varustettu suuriin aukkoihin.

Saatavilla on myös muilla profiileilla, kuten E-profiililla ja V-profiililla varustettuja nauhoja.

Kuinka vaihdat tiivistenauhat

1. Ensin sinun poistettava vanha nauha. Voit käyttää ruuvimeisseliä irrottaaksesi toisen pään ja varovasti vetää loput nauhasta irti. Jos nauha on tiukasti kiinni, voit käyttää pihtejä.

2. Mittaa ja leikkaa uusi nauha. Jos olet poistanut vanhan nauhan ehjänä, voit käyttää sitä apuna uuden mittauksessa. Voit käyttää sopivia saksia tai terävää askarteluveistä.

3. Jos aiot asentaa itsekiinnittyviä tiivistysnauhoja, on tärkeää, että pinta on puhdas ja kuiva, jotta ne tarttuvat kunnolla. Kun asennat nauhaa, poista vain 10 cm suojakalvoa kerralla, näin vältät nauhan sotkeutumisen.

4. Paina lopuksi tiivistyslista kiinni karmeihin. Ole tarkka kulmissa, joissa päät kohtaavat; ne tulisi sovittaa tiiviisti toisiaan vasten.

Samankaltaisia artikkeleita