Pöytäpyörösaha, jota kutsutaan myös pöytäsahaksi tai halkaisusahaksi, on yksinkertainen mutta tehokas työkalu, jonka avulla voit halkaista lankkuja ja sahata suuria levyjä erittäin tarkasti. Tässä oppaassa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää pöytäpyörösahaa valitessa. 

Pyörösaha on hyvä työkalu monella tapaa, mutta pitkien lankkujen ja suurien levyjen katkaisemiseen tarvitaan pöytäpyörösaha. Koska pyörivä terä työntyy ulos pöydästä, sinä itse syötät halkaistavan tai leikattavan materiaalin. Siirtämällä materiaalia säädettäviä ohjaimia pitkin, voit varmistaa, että saat suoran leikkauksen ja että kaikki sahaamasi kappaleet ovat samanlaisia. 

Mitä pöytäpyörösahalla voi tehdä? 

Pöytäpyörösahaa käytetään yleensä pehmeämpien materiaalien kuten puun, muovin, lastulevyn ja vanerin sahaamiseen. Yleisiä käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi suurten levyjen sahaaminen pienemmiksi paloiksi, sekä lankkujen ja palkkien katkaisu, mutta sahan monet asetusvaihtoehdot tekevät siitä vieläkin monipuolisemman. Pienellä harjoittelulla voit tehdä kaikkea jiirisahaamisesta urien sahaamiseen. Tyypillisiä käyttötarkoituksia pöytäpyörösahalle ovat: 

  • Lankkujen halkaisu 
  • Suurien levyjen sahaus pienimmiksi paloiksi 
  • Tehdä listoja 
  • Sahata uria 
  • Tehdä syvennyksiä palkkien liittämistä varten 
  • Sahata viistoon pituussuunnassa ja tehdä kulmaleikkauksia 
  • Sahata pystysuoralla jiirauskulmalla 
Yksi pöytäpyörösahan yleisistä käyttötarkoituksista on lankkujen halkaisu pituussuunnassa.

Pöytäpyörösaha vai pyörösaha? 

Pöytäpyörösahaa voidaan verrata ylösalaisin olevaan pyörösahaan, joka on kiinnitetty pöytään. Tällaisen rakenteen etuna on, että sinun ei tarvitse kävellä sahan kanssa ympäriinsä, kun työskentelet suurempien materiaalien kanssa. Toinen etu pyörösahaan verrattuna on se, että sinulla on tasainen pinta materiaalin asettamiseen, mikä antaa sinulle paremman hallinnan sahattaessa suuria levyjä ja pitkiä lankkuja. Toinen samantapainen saha on katkaisu- ja jiirisaha. Katkaisu- ja jiirisaha on ihanteellinen, kun aiot katkaista lankkuja ja palkkeja, mutta heti, kun joudut halkaisemaan materiaalia pituussuunnassa, on pöytäpyörösaha ylivoimaisesti parempi vaihtoehto. 

Pöytäpyörösahojen suurimpia haittoja on se, että ne vievät paljon tilaa ja että ne ovat harvoin erityisen helposti siirrettävissä. Staypron valikoimasta löydät kaikkea aina yksinkertaisemmista malleista kotinikkareille suuriin pöytäpyörösahoihin ammattikäyttäjille - mutta suurin osa niistä on jotain siltä väliltä. 

Kuinka suuria materiaaleja aiot katkaista? 

Ensimmäinen asia, joka tulisi ottaa huomioon pöytäpyörösahaa hankkiessa on miettiä, kuinka leveitä materiaaleja aiot käsitellä. Sahaus vapaalla kädellä ilman säädettäviä ohjaimia ei todellakaan ole suositeltavaa ja siksi niiden asettaminen on ehdottoman tärkeää sahauksen leveyden kannalta.    

Monissa pöytäpyörösahoissa ohjain voidaan vetää ulos pöydän pinta-alan laajentamiseksi. Ulosvedetyllä ohjaimella isomman pöytäpyörösahan leikkuuleveys voi olla 60 senttimetriä, mutta pienemmillä pöytäpyörösahoilla yli 30 senttimetrin leikkuuleveyden saaminen on harvinaista. Toisaalta palkkien katkaisuun tai lankkujen halkaisuun pituussuunnassa pienempi pöytäpyörösaha voi olla hyvä valinta.  

Akku- vai verkkokäyttöinen? 

Kuten monet muutkin kiinteät työkalut, pöytäpyörösahat toimivat yleensä verkkovirralla, mutta jos joudut työskentelemään paikoissa, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla, tarjolla on myös akkukäyttöisiä versioita. Akkukäyttöiset koneet toimivat usein 18 tai jopa 54 voltin akuilla. Tehokkaampien koneiden suorituskyky on verrattavissa verkkovirralla toimiviin pöytäpyörösahoihin, mutta akut ovat kalliita ja ne on ladattava. Jos et välttämättä tarvitse johdotonta konetta, on harvoin syytä valita akkukäyttöinen kone. 

Kuinka siirrettävissä oleva pöytäsahasi tulisi olla? 

Koska alle 20 kiloa painavaa pöytäpyörösahaa on vaikea löytää, ovat kannettavat pöytäpyörösahat hieman hankala aihe. Sen sijaan voidaan nopeasti todeta, että pöytäpyörösahoja on eri kokoisia, yksinkertaisemmista malleista edellä mainittuihin 20 kilon paikkeilla oleviin suuriin ja erittäin kiinteisiin yli 100 kiloisiin sahoihin. Juuri sinulle sopivan mallin löytämiseksi, sinun on otettava huomioon budjettisi suuruus, kuinka paljon tilaa sinulla on käytössäsi ja se mihin tarkoitukseen aiot käyttää pöytäpyörösahaasi. On tärkeää muistaa, että tarvitset myös jonkin verran liikkumatilaa voidaksesi työskennellä tehokkaasti pöytäpyörösahan kanssa. Se, kuinka paljon lattiatilaa tarvitset, riippuu siitä, kuinka suuria työkappaleita aiot käsitellä. 

Pöytäpyörösahoja löytyy yksinkertaisemmista 20 kilon paikkeilla olevista malleista suuriin ja erittäin kiinteisiin yli 100 kiloisiin sahoihin.

Pöytäpyörösaha jalustalla vai ilman jalustaa? 

Useimpia pöytäpyörösahoja voidaan käyttää sekä jalustan tai sahapöydän kanssa että ilman, mutta jos sinulla ei ole hyvää pintaa sahan asettamiseen tai käyttämiseen eri paikoissa, kannattaa alustaksi valita pöytä. 

Jotkut pöytäpyörösahat myydään yhdessä asennettavien pöytien tai jalkojen kanssa, mutta useimmat myydään sellaisenaan, jotta voit valita itsellesi parhaiten sopivan pöydän tai jalustan. Jos aiot hankkia erillisen sahapöydän, tarkista, että pöytä on yhteensopiva sahan kanssa ja että myös ruuvinreiät ovat sopivissa kohdissa. Joidenkin valmistajien valikoimissa on pöytiä, jotka sopivat sekä katkaisu- että jiirisahoihin ja pöytäpyörösahoihin, mutta tavallisesti sopivuus on joko tai. 

Erilaisia työpöytiä 

Työpöydän suuri etu on se, että voit työskennellä sahan kanssa missä tahansa mukavalla työskentelykorkeudella. Jos lisäksi valitset taittopöydän pyörillä, voit helposti siirtää sahaa tarvittaessa. Jotkut työpöydät on valmistettu siten, että voit säilyttää sahaa pystyasennossa sen ollessa asennettuna, näin säästät tilaa. 

Mitä pöytäpyörösaha maksaa? 

Pöytäpyörösahoja on saatavilla eri hintaluokissa, yksinkertaisista budjettimalleista ammattimaisiin, tuhat euroa maksaviin tuotteisiin.  Hyvä ja laadukas pöytäsaha maksaa noin 500 eurosta ylöspäin. 1000 eurolla saat edistyksellisemmän pöytäpyörösahan, jonka kapasiteetti on suurempi, mutta nämä ovat ensisijaisesti tarkoitettu ammattikäyttäjille. 

Halkaisu-, katkaisu- ja jiirisahalla pystyt tekemään enemmän työtehtäviä

Mietitkö, pitäisikö sinun ostaa pöytäpyörösaha vai katkaisu- ja jiirisaha? Siinä tapauksessa halkaisu-, katkaisu- ja jiirisaha voi olla hyvä vaihtoehto. Halkaisu-, katkaisu- ja jiirisaha toimii kuten katkaisu- ja jiirisaha, jossa terän voi lukita ja "kääntää" siten, että saha voidaan muuntaa pöytäpyörösahaksi. Vielä kompaktimpi vaihtoehto on asettaa terän päälle pieni ja käytännöllinen sahapöytä, joka voidaan taittaa ylös, kun haluat käyttää katkaisu- ja jiirisahatoimintoa.  

Tekniset tiedot 

Tässä ovat tärkeimmät tiedot, jotka sinun on hyvä tietää pyörösahaa valitessa. 

Moottoriteho 

Verkkokäyttöisten pyörösahojen teho mitataan watteina ja mitä suurempi teho, sitä tehokkaampi kone. Se. kuinka monta wattia tarvitset, riippuu täysin siitä, mitä aiot sahata. Jos aiot sahata vain listoja, et tarvitse niin suurta moottoritehoa, mutta jos aiot halkaista 2 x 6 tuuman tai suuremman palkin, suosittelemme vähintään 1800 watin pöytäpyörösahaa. Jos aiot sahata kovempaa puuta, kuten tammea tai eebenpuuta, tarvitset liki 2200 watin tehon koneen (tai jopa tehokkaamman, mutta silloin työkalun on toimittava kolmevaiheisesti). 

Kierrosnopeus 

Pöytäpyörösahan nopeus ilmoitetaan kierroksina minuutissa (rpm). Koska pöytäpyörösahat on yleensä tarkoitettu puun sahaamiseen, niin usein suurempi nopeus on parempi. Terä pyörii yleensä 3500-5000 kierrosta minuutissa, terän koosta riippuen. 

Jiirikulma 

Jiirikulma tai leikkauskulma osoittaa, kuinka paljon voit kallistaa sahanterää oikealle ja vasemmalle, jotta pystyt sahaamaan puuta tarkalla asteella kulmien kohdistamista, vinoleikkausta ja muuta varten. Se, kuinka paljon terää pystyy kallistamaan riippuu mallista, mutta useimpia voidaan kallistaa noin 45-50 astetta.

Jiirikulma tai leikkauskulma osoittaa, kuinka paljon voit kallistaa sahanterää oikealle ja vasemmalle. Useimpia voidaan kallistaa noin 45-50 astetta.

Terän halkaisija 

Sahan korkeutta, toisin sanoen, kuinka paksua materiaalia voit sahata, rajoittaa asennetun sahanterän halkaisija. Isompaa terää tarvitaan esimerkiksi silloin, kun aiot katkaista paksuja tolppia, etkä halua joutua kääntämään materiaalia sahauksen aikana. On siis hyvä miettiä, kuinka paksua materiaalia sinun on tarkoitus sahata, ennen kuin teet valinnan. 

Staypron valikoimassa on pöytäpyörösahoja, joiden terän halkaisija on 216 millimetristä 450 millimetriin ja jopa sitä suurempia. Suurin leikkuukorkeus on yleensä hieman alle kolmannes terän koosta, mutta tarkista aina tarkka luku. Pöytäpyörösahan valinnassa on tärkeää pitää mielessä, että ilmoitettu sahaussyvyys pätee vain sahattaessa 90 asteen kulmassa ja että sahaussyvyys pienenee, kun käännät terää. 

Pöytäpyörösahan osat 

Sahanterä 

Edellytys sille, että pystyt tekemään puhtaita ja hienoja leikkauksia pöytäpyörösahalla, on se, että sinulla on tehtävään oikeanlainen sahanterä ja että se on asetettu oikein tehtävää varten. Ostaessasi sahanterää pöytäpyörösahaasi, on tärkeää, että terä on oikean mittainen ja että se on tarkoitettu pöytäpyörösahoihin. Toisin kuin käsipyörösahassa ja katkaisu- ja jiirisahassa, pöytäpyörösahan terässä on yleensä positiivinen hampaiden kaltevuus, mikä tarkoittaa sitä, että hampaat kallistuvat eteenpäin terän pyörimissuuntaan. Mitä vähemmän hampaita sahanterässä on, sitä nopeammin se kulkee materiaalin läpi. Sahanterä, jossa on enemmän hampaita, toimii hitaammin, mutta tekee hienomman viillon. 

Rinnakkaisohjain 

Rinnakkaisohjain kulkee samansuuntaisesti sahattavan materiaalin kanssa ja sitä voidaan liu'uttaa oikealle ja vasemmalle sahan leveyden säätämiseksi. On tärkeää, että rinnakkaisohjain on helposti säädettävissä, että siinä on selkeä millimetriasteikko ja että se on täysin suora. Kun sahaat, pidä työkappaletta ohjainta vasten samalla kun liikutat sitä eteenpäin hallitulla liikkeellä. 

Kulmaohjain 

Jos aiot leikata materiaalia leveyssuunnassa, sinun tulee käytttää kulmaohjainta. Kulmaohjain asennetaan pöydällä olevaan jyrsittyyn uraan ja säädetään kulmasahausta varten.  

Turvallisuuden vuoksi on tärkeää, ettei molempia ohjaimia koskaan käytetä samanaikaisesti, sillä materiaali voi puristua tai päätyä vinoon, mikä lisää niin kutsutun takapotkun riskiä (materiaali juuttuu terään ja sinkoutuu takaisin kohti käyttäjää). 

Teräsuoja 

Lähes kaikissa pöytäpyörösahoissa on teräsuoja, joka taittuu automaattisesti ylös, kun materiaalia painetaan sitä vasten. Teräsuojan tehtävänä luonnollisesti on estää vaurioita ja siksi sitä tulee käyttää niin usein kuin mahdollista. Jos aiot sahata uria puulevyyn, voi olla tarpeen poistaa teräsuoja kyseistä vaihetta varten, mutta älä unohda laittaa sitä takaisin, kun olet valmis. Teräsuoja on usein läpinäkyvä, jotta näkisit sahanterän. 

Halkaisuveitsi

Halkaisuveitsi, jota kutsutaan myös jakoveitseksi, sijaitsee terän takana. Monet irrottavat halkaisuveitsen uskoen, että sillä ei ole mitään tarkoitusta - mutta kyllä sillä on. Koska pöytäpyörösahan terä pyörii sinua kohti, on aina vaara, että sahaamasi materiaali sinkoutuu takaisin sinua kohti suurella nopeudella - varsinkin jos sahaat märkää materiaalia, joka puristuu yhteen välittömästi terän jälkeen. Halkaisuveitsen tehtävänä on pitää sahatut materiaalit erillään, jotta ne eivät puristu terän ympärille ja jää kiinni. Kun sahaat uria työkappaleen alapuolelle, joudut usein poistamaan halkaisuterän väliaikaisesti tai vaihtoehtoisesti asettamaan tilalle mahdollisesti tuotteen mukana tulleen matalamman halkaisuveitsen. Halkaisuveitsi voi myös auttaa pysymään suunnassa vapaalla kädellä sahatessa! 

Nollajännitekytkin 

Kaikki markkinoilla olevat pöytäpyörösahat on varustettu nollajännitekytkimellä. Nollajännitekytkimen tehtävänä on estää sahaa käynnistymästä virran katkaisun jälkeen.  

Imuriliitäntävalmius 

Koska pöytäpyörösahasta tulee paljon pölyä ja sahanpurua, sinun on pystyttävä kytkemään sahaan pölynimuri. Silloin et joudu hengittämään pölyä ja siivoaminen on helpompaa. Lähes kaikissa pöytäpyörösahoissa on takaosassa imuriliitäntä, jonka halkaisija on 80-100 millimetriä pölynimurien tai puruimurien liittämistä varten. Puruimuri, joka kerää purut isoon muovisäkkiin, on usein parempi vaihtoehto, koska se ei täyty yhtä nopeasti kuin pölynimuri. Purut voidaan säästää ja käyttää esimerkiksi nesteen imeytysaineena. Joissakin malleissa on imuriliitäntä myös teräsuojassa. 

Pöydän jatke 

Mitä pidempiä kappaleita sahaat, sitä tärkeämpää on, että sahattu materiaali on tuettu sahanterän taakse. Tästä syystä monissa sahoissa on pidennettävä tuki, joka toimii pöytälevyn jatkeena. Mitä pidemmälle se voidaan vetää ulos, sen parempi. Toinen vaihtoehto on, että pöytä on varustettu lisälevyillä työtason laajentamista varten. 

Kuinka sahanterä asetetaan? 

Pöytäpyörösahan terää voidaan nostaa ja laskea alapuolella olevan kammen tai nupin avulla ja sitä voidaan kallistaa vinoja sahauksia varten. Hyvä nyrkkisääntö sahanterän korkeuden suhteen sahauksessa ja halkaisussa on se, että enintään yksi tai kaksi hammasta saa työntyä työkappaleen yläpuolelle. Silloin terä toimii paremmin ja samalla onnettomuusriski pienenee. 

Lisävarusteet pöytäpyörösahan älykkäämpään ja turvallisempaan käyttöön

Kuulosuojaimet 

Ei ole harvinaista, että pöytäpyörösahan äänenpainetaso on noin 100 desibeliä, mikä on enemmän kuin tarpeeksi vaurioittamaan kuuloa pysyvästi. Siksi kuulosuojaimet ovat välttämättömät.

Suojalasit 

Koska pöytäpyörösahan terä pyörii sinua kohti, on olemassa vaara, että pienemmät puunpalat ja lastut seuraavat terää ja kulkeutuvat sinua kohti. Suojaa silmäsi suojalaseilla. 

Hengityssuojain 

Pölynimuri ei kerää kaikkea pölyä ja siksi voi olla hyvä idea käyttää hengitysuojainta sisätiloissa työskennellessä.  

Työntäjä  

Jotta voisit sahata pienempiä kappaleita sormia vaarantamatta, sinun tulee ottaa työntäjä avuksesi. Työntäjä on kappale, joka on muotoiltu tarttumaan materiaaliin ja työntämään sitä terää vasten. Useimmissa pöytäpyörösahoissa on työntäjä, mutta se voidaan ostaa myös erikseen, jos tarvitset useampia tai haluat tietyn mallisen. 

Työntäjä on kappale, joka on muotoiltu tarttumaan materiaaliin ja työntämään sitä terää vasten.

Pölynimuri/puruimuri 

Pöytäpyörösahalla työskenneltäessä syntyy paljon purua ja pölyä. Imuriliitäntään liitetty pölynimuri tai puruimuri helpottaa siivoamista, etkä joudu hengittämään pölyä. 

Rullatuki 

Kun sinun on käsiteltävä suurempia levyjä ja lankkuja, rullatuki voi toimia työpöydän jatkeena ja auttaa pitämään materiaalin tasaisena. 

Oletko edelleen epävarma?

Lue artikkelimme Suosituimmat pöytäpyörösahamme - asiakkaidemme testaamat.

Pöytäpyörösahojen ABC

Jotta voit verrata erilaisia ​​pöytäpyörösahoja, sinun on osattava lukea tuotteen tekniset tiedot oikein. Tässä sanakirjassa selvitämme yleisimmät pöytäpyörösahoihin liittyvät termit.

Halkaisuleveys - Kuinka leveitä työkappaleita voit leikata käyttämällä rinnakkaisohjainta. 

Halkaisusaha - Toinen sana pöytäpyörösahalle. 

Halkaisuveitsi - Halkaisuveitsi työntyy ulos pöydästä terän takana pitääkseen sahatun materiaalin erillään ja estääkseen sitä puristumasta kokoon.  

Hammaskulma - Pöytäpyörösahan sahanterässä on yleensä positiivinen hammaskulma. 

Imuriliitäntä - Sijaitsee usein sahan takana. 

Jakoveitsi - Katso ”halkaisuveitsi” 

Jalusta - Nostaa pöytäpyörösahan mukavalle työskentelykorkeudelle. 

Jiirikulma - Ilmaisee kuinka monta astetta voit kallistaa sahanterää/kulmaohjainta. 

Kampi - Sahan alapuolella olevaa kampea käytetään terän nostamiseen ja laskemiseen. 

​Karalukitus - Mekanismi, jonka avulla voit vaihtaa sahanterän ilman työkaluja. 

Kierrosnopeus - Ilmaisee kuinka nopeasti sahanterä pyörii. Pienemmät sahanterät pyörivät useampia kierroksia minuutissa. 

Kulmaohjain - Liukuva ohjain asteikolla kulmien sahausta varten. 

Leikkuukorkeus - Leikkuukorkeus osoittaa, kuinka korkeaa materiaalia voit leikata. Leikkuukorkeus on sidottu sahanterän kokoon. 

Pystysuora jiirikulma - Ilmaisee kuinka paljon voit kallistaa sahanterää. 

Pöydän jatke - Jatkettava tuki, joka pidentää pöydän pinta-alaa. 

Rinnakkaisohjain - Ohjain, joka kulkee samansuuntaisesti sahanterän kanssa. 

Rullatuki - Vapaasti seisova teline pyörivällä telalla, joka auttaa materiaalin syötössä. 

Takapotku - Kun sahattu materiaali juuttuu terään ja sinkoutuu takaisin käyttäjää kohti. 

Teho - Verkkokäyttöisen pyörösahan teho mitataan kilowatteina (KW). Akkupyörösahan teho mitataan voltteina (V). 

Teräsuoja - Muovinen suojus, joka peittää terän, kun sahaa ei käytetä ja nousee automaattisesti, kun painat materiaalia sitä vasten. Kutsutaan myös laikansuojukseksi. 

Trolley - Pyörällinen jalusta, joka voidaan taittaa kokoon ja siirtää. 

Turvakytkin - Estää sahaa käynnistymästä automaattisesti sähkökatkon jälkeen. 

Työntäjä - Lisävaruste työkappaleen työntämiseen eteenpäin. 

Vaakasuora jiirikulma - Määrittää, kuinka tiukkoja kulmia voit sahata kulmaohjaimella. 

Voltti - Akkupöytäpyörösahan teho mitataan voltteina (V) .

Watti - Verkkokäyttöisen pyörösahan teho mitataan watteina (W). 

Samankaltaisia artikkeleita