Sellaista sahaa on tuskin olemassa, joka olisi yhtä monitoiminen kuin pistosaha. Pistosahan on hyvä olla saatavilla aina, olipa kyseessä yksinkertaisempi kodin kunnostus tai ammattirakentaminen. Tässä Staypro käy läpi sitä, milloin ja miten pistosahaa voi käyttää. 

Pistosahan avulla suoriudut useimmista tehtävistä! Pistosahalla voit sahata useita eri materiaaleja, minkä lisäksi se on helppokäyttöinen ja toimii täydellisesti sekä suorissa leikkauksissa että kuviosahauksessa. Käyttöalueet ovat loputtomat ja ainoastaan oma mielikuvitus on rajana. 

Sinulla saattaa jo olla pistosaha, jolle haluat löytää uusia projekteja. Mikäli harkitset pistosahan ostamista, voit lukea Staypron oppaan Valitse tarpeitasi vastaava pistosaha!  

Pistosahalla voit sahata eri materiaaleja – varmista vain käyttäväsi oikeanlaista sahanterää!

Sahaa erilaisia materiaaleja 

Pistosahat suoriutuvat monenlaisista työtehtävistä ja niitä voidaan käyttää useille eri materiaaleille, sekä kovemmille että pehmeämmille. Esimerkkejä näistä materiaaleista ovat muun muassa erilaiset puulajit, metallit ja muovi. Aiotpa siis leikata lankkuja uusia ristikkopohjia varten tai asentaa rännejä, pistosaha on hyödyllinen työkalu. Ennen sahauksen aloittamista on tärkeää varmistaa, että saha ja sahanterä on tehty selviytymään täsmälleen työstettävästä materiaalista. 

Pistosahalla voidaan myös sahata erivahvuisia materiaaleja. Myös tässä suhteessa on tarkasteltava sahan ja terän suorituskykyä. Pistosahan suorituskyky vaihtelee myös työstettävän materiaalin mukaan. Varmista siitä syystä sahalle ominainen leikkuusyvyys puulle, teräkselle ja alumiinille.  

Valikoimastamme löydät pistosahanteriä kaikkiin käyttötarkoituksiin. Muistathan myös varmistaa ostavasi pistosahanterän, jossa on oikeanlainen kiinnike. T-kiinnike on niistä kaikkein yleisin. Tämän kiinnikkeen avulla sahanterän vaihtaminen käy helposti ilman työkaluja. 

Sahaa suoraan ja nopeasti 

Pistosaha toimii erittäin hyvin halutessasi leikata lankkuja ja palkkeja nopeasti ja kätevästi. Työn nopeuttamiseksi entisestään kannattaa tarkistaa sahan iskutaajuus eli se, kuinka nopeasti saha liikkuu ylös ja alas. Korkeampi taajuus antaa suuremman nopeuden ja matalampi taajuus puolestaan pienemmän nopeuden.  

Taajuus voi vaihdella eri mallien välillä. Usein niissä on myös toiminto, jolla nopeuden voi säätää itse.  

Heiluritoiminto on tehokas nopeaan ja suoraan sahaamiseen. Heiluri saa terän liikkumaan ylös- ja alaspäin, mutta myös eteen- ja taaksepäin. Tämän ansiosta suurempi määrä materiaalia leikkautuu iskua kohden. Heiluritoiminnossa on yleensä 3–5 asetusta, joita voi säätää itse.  

Yksi huomioitava seikka on se, että heiluritoiminto antaa karheamman leikkuupinnan! Jos leikkuupinnasta halutaan hienompi, heiluritoimintoa ja nopeutta on vähennettävä.  

Sahaa kulmia 

Useimmissa pistosahoissa on kääntyvä pohjalevy, jonka ansiosta voit helposti sahata erilaisia kulmia. Pohjalevy on yleensä säädettävissä 0–45 asteen kulmaan painamalla painiketta tai käyttämällä kuusiokoloavainta.  

Kulmien sahaaminen saattaa tulla kysymykseen ovenkarmia verhotessa. Sahaamalla reunat 45 asteen kulmaan ja asettamalla ne vastakkain saadaan oikea kulma. Aitaa rakentaessa myös jiirisahausta on hyvä käyttää. Sahaamalla yläreunaan kulman vesi valuu nopeammin pois, mikä tekee aidasta pitkällä aikavälillä kestävämmän. 

Sahaa muotoja ja kaarteita 

Pistosaha toimii hyvin kuviosahauksessa, kun on tarpeen sahata kuvioita ja kaarteita. Parhaan lopputuloksen saamiseksi muotoja sahatessa kannattaa aina käyttää matalaa nopeutta sekä hienoa ja tiheähampaista terää, kuten myös pitää heiluritoiminto pois päältä.  

Useimmat sahanterän hampaista on käännetty ylöspäin, mikä tekee sahausraon yläreunasta rispaantuneemman. Paremman leikkuupinnan saamiseksi yläreunaan materiaalin voi asettaa ylösalaisin. Silloin materiaalia on kuitenkin ajateltava peilikuvana, jolloin työstäminen voi helposti mennä pieleen. Tehtävän helpottamiseksi voidaan käyttää sahanterää, jossa on alaspäin suuntautuvat hampaat.  

Pistosaha sopii erinomaisesti muotojen ja kuvioiden sahaamiseen!

Sahaa reikä keskelle  

Myös reiän sahaaminen keskelle työstettävää materiaalia onnistuu helposti pistosahalla. Tämä on paras tapa sahata reikiä tiskialtaalle, lavuaarille tai muille kohteille, joita varten tarvitsee sahata reikä.  

Merkitse sahauskohta materiaaliin ja aloita poraamalla reikä merkinnän sisäpuolelle. Porattavan reiän ei tarvitse olla suuri. Riittää, että sahanterä mahtuu siihen. Sahaa sen jälkeen reiästä ulospäin kohti tekemääsi merkintää. Tämä toimii sekä erikokoisten että -muotoisten reikien sahaamisessa.  

Mikäli pistosahan käyttäminen on jo sinulle tuttua, voit myös sahata suoraan alaspäin materiaaliin reikiä poraamatta. Tämä toimii useimpien puumateriaalien ja useimpien sahanterien kohdalla. Saatavilla on myös teriä, jotka on tehty läpäisemään materiaali nopeasti. 

Voit aloittaa sahaamisen keskelle materiaalia pistosahan avulla!

Löydä tarpeisiisi sopivin pistosaha 

Oletko kiinnostunut enemmänkin pistosahoista ja niiden toiminnoista? Seuraava askel voi olla tarkastella pistosahoja, joita myymme eniten ja jotka ovat saaneet korkeimmat arvosanat asiakkailtamme. Niistä voit lukea artikkelistamme 5 suosituinta pistosahaamme – asiakkaidemme testaamat.