Aiotko rakentaa pation tai terassin terassilaudasta? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä työkaluista, joiden avulla voit suoriutua työstä nopeammin ja saada paremmam lopputuloksen. 

Pation tai suuremman terassin rakentaminen klassisen käsisahan, ruuvimeisselin ja vatupassin avulla on täysin mahdollista, mutta jos valitset työhön oikean työkalun, säästät paljon aikaa ja energiaa. Tässä artikkelissa esittelemme kaksitoista työkalua, joiden avulla suoriudut työstä käden käänteessä! 

Mittanauha tai nivelmitta 

Tarkkuus ja luotettavat mittausvälineet ovat välttämättömiä niin suunnitteluvaiheessa kuin mittojen tarkastamisessa työn aikana. Kun valitset mittanauhaa, valitse pitkä ja jäykkä mittanauha, joka ei taivu ulos rullatessa. 

Merkkauskela

Merkkauskelasta on paljon apua ruuvien kiinnityskohtien mittaamisessa tai terassilautojen päiden sahauksessa.  Merkkauslanka on kotelon sisään kelattu, väripigmenttiä sisältävä lanka. Kun sinun pitää merkitä suora linja terassilaudan poikki, kiinnität vain langan toisen pään lautaa vasten ja vedät lankaa ulos kotelosta. Langan ollessa kireällä sitä räpsäytetään, jolloin langan väripigmentti värjää lautaan viivan. Ja sinulla on suora linja käden käänteessä!

Ristilaser

Laserlaitteesta voi olla hyötyä mitatessa korkeuksia ja kulmia. Lasertyökalujen haittapuoli terassin rakentamisessa on se, että linjat voivat olla huonosti näkyvissä kirkkaassa auringonvalossa. Vihreä valo näkyy yleensä paremmin auringonvalossa.  

Lue lisää artikkelistamme "Kuinka valita oikea ristilaser, yhdistelmälaser tai pyöreä laser"

Maapora

Aiotko kaivaa maahan tai valaa pilarin? Siinä tapauksessa on helpompaa, jos sinulla on jotain millä kaivaa. Jos maaperä on pehmeää, voit kaivaa lapiolla tai mahdollisesti käyttää manuaalista maaporaa, mutta monissa tapauksissa moottorikäyttöinen maapora on parempi.

Porakone-ruuvinväännin

Hyvä ruuvinväännin on ehdoton työkalu terassin rakentamiseen. Porakone-ruuvinväännin 40 newtonmetrin vääntömomentilla suoriutuu terassiruuveista loistavasti. Valitse mielellään ruuvinväännin, joka pystyy ruuvaamaan useita ruuveja yhdellä latauksella.

Lue lisää artikkelistamme "Valitse oikea ruuvinväännin tai porakone-ruuvinväännin"

Katkaisu- ja jiirisaha

Pitäisikö ensin asentaa terassilaudat paikalleen ja sahata lautojen päät tasaisiksi vai sahata millimetrintarkat kappaleet etukäteen? Molemmissa tavoissa on omat etunsa. Ne asettavat myös erilaisia vaatimuksia työkaluille. Mikäli haluat sahata kappaleet valmiiksi ennen niiden paikalleen asentamista, silloin katkaisu- ja jiirisaha on tähän hyödyllinen työkalu. Koska sahattavat kappaleet ovat maltillisen mittaisia, useimmat katkaisu- ja jiirisahat pystyvät suoriutumaan työstä.

Sirkkeli

Jos haluat ensin laittaa laudat paikalleen, ruuvaa ne kiinni ja sahaa lautojen päät tasaiseksi sirkkelillä. Jos käytät komposiittilautaa, sinun tulisi tarkastaa toimittajalta materiaaliin suositeltu sahanterä, koska karkeahampainen terä saattaa vahingoittaa materiaalia.

Työkalu terassilautojen piiloasennukseen

Kun rakennat terassia, sinun on päätettävä, haluatko ruuvinpäiden näkyvän vai haluatko käyttää erityistä työkalua terassilautojen piiloasennusta varten. Terassityökalu puristetaan tavallisesti terassilaudan päälle kunkin laudan välisen etäisyyden saamiseksi, ennen kuin kiinnitys ruuvataan vinosti laudan sivulle.

Lue lisää artikkelistamme "Essve Edgefast - uusi naulain piilokiinnitykseen"

Trallbender  

Onko lautakasassa vinoja lautoja? Kun rakennat terassia, laudan suoristaminen samanaikaisesti voi olla hankalaa, koska sinun tulisi voida pitää molemmat kädet vapaina ruuvien kiinnittämistä varten.   Ratkaisu tähän ongelmaan on nimeltään Trallbender. Trallbender on älykäs katkaisu- ja säätötyökalu, joka voi taivuttaa puun haluttuun asentoon ja lukita sen säädettyyn asentoon.

Reikäsaha

Aiotko asentaa upotetun valaistuksen terassiin? Siinä tapauksessa tarvitset yhden tai useamman erikokoisen reikäsahan. Reikäsaha asennetaan porakone-ruuvinvääntimeen ja sillä voi sahata hienoja reikiä käden käänteessä, edellyttäen, että ruuvinvääntimessä on riittävä vääntömomentti.

Lue lisää artikkelistamme "Reikäsaha - milloin sitä tarvitaan?"

Onnea matkaan!