Linjalaser, ristilaser, laservaaka, ristilaser, pyöreä laser, pyörivä laser... Kun huomaat tarvitsevasi jotakin kehittyneempää kuin vatupassi, saatavilla on koko joukko erilaisia mittaustyökaluja. Tässä oppaassa selvitetään, mikä erottaa ne toisistaan ja mitä työkalua käytetään milloinkin.

Oletko ripustamassa taulun, asentamassa hyllyjä tai kiinnittämässä kaakeleita tai tapettia? Tai aiotko rakentaa terassin tai asentaa kaapin? Siinä tapauksessa voit hyötyä suuresti lasertyökalusta, joka voi heijastaa pysty- ja vaakasuoria viivoja seiniin ja kattoon. Nämä työkalut on yleensä nimetty linjalasereiksi tai ristilasereiksi.

Lasertyökalun käyttö on paljon sujuvampaa kuin perinteisen vatupassin käyttö. Lasertyökalua voidaan käyttää sekä pysty- että vaakasuorien viivojen aikaansaamiseen, mikä lisää tarkkuutta. Monet lasertyökalut voivat myös heijastaa linjat 360 asteessa, mikä helpottaa huomattavasti, kun sinun tarvitsee saada eri elementtejä samalle tasolle seinältä toiselle.

Aikaisemmin lasermittaustyökalut on yhdistetty ammattilaisiin. Mutta kun tuotteiden hinnat ovat laskeneet kuluttajaystävälliselle tasolle, etenkin ristilaserista on tullut luonnollinen työkalu kotien remontoijille. Kokeilun jälkeen monet ihmettelevät, kuinka he ovat koskaan pärjänneetkään ilman tällaista työkalua.

Pistelaser, ristilaser vai pyörivä laser?

Kun aloitat eri lasertyökaluihin tutustumisen, tulet törmäämään termeihin, kuten linjalaser, ristilaser, laservaaka, pyöreä laser, 360 asteen laser, yhdistelmälaser ja pyörivä laser. Lukuisat termit saavat lasereiden maailman kuulostamaan monimutkaiselta, ja selkeyden vuoksi tuotteet voi jakaa kolmeen eri kategoriaan:

Pistelaser

Pistelaseria käytetään, kun pisteen sijaintia halutaan laajentaa huoneen toiseen osaan, tai kun piste halutaan viedä lattiasta kattoon. Tällainen laser on erittäin hyödyllinen putkia, kaapeleita ja kalusteita asentaessa.

Ristilaserkuvio

Linja- tai ristilaser

Linjalaser tai ristilaser heijastaa vaaka- ja/tai pystysuoran viivan seinälle. Jos laser voi heijastaa yhden tai useamman viivan 360 asteessa eli kaikkiin suuntiin, puhutaan pyöreistä lasereista tai 360 asteen lasereista. Koska pyöreän laserin linjat ovat staattisia ja ne luodaan peilien avulla, tätä työkalua ei pidä sekoittaa pyörivään laseriin.

Pyörivä laser

Pyörivä laser

Kun pistelaserissa ja linjalaserissa on staattinen valo, pyörivä laser puolestaan käyttää pyörivää prismaa heijastaessaan lasersäteen 360 asteessa suurella nopeudella. Koska piste liikkuu nopeasti, se näyttää seinällä suoralta viivalta. Pyörivät laserit ovat usein melko kalliita, mutta koska niissä on yleensä voimakkaampi valo kuin pyöreissä lasereissa, ne soveltuvat paremmin ulkotöihin.

Tasaus - miten ristilaser kompensoi viistot pinnat

Sinun on asetettava yksinkertaisimmat mallit itse siten, että viivat ovat pystysuoria ja vaakasuoria, mutta useimmat ristilaserit ovat nykyään itsetasaavia. Tämä tarkoittaa sitä, että laser käyttää sisäänrakennettua gyroa varmistaakseen, että viivat ovat pysty- ja vaakasuoria. Tasaukseen liittyy pääasiassa kolme toimenpidettä, joista sinun tulisi olla tietoinen:

●     Tasausväli - Kuinka paljon kaltevuutta laser voi säätää itsestään. Monet mallit pystyvät käsittelemään noin +/- 4 asteen kaltevuutta.

●     Tasausaika - Kuinka kauan laserin tasautuminen kestää. Tasausaika ilmoitetaan sekunteina.

●     Tasaustarkkuus - Kuinka suuri virhemarginaali on. Tarkkuus ilmoitetaan millimetreinä.

Itsetasoittuvaa laseria suositellaan, jollet työskentele pelkästään sisätiloissa ja tasaisilla pinnoilla.

Gyro-anturi varoittaa, kun kaltevuus on liian suuri

Haluat varmasti tietää, jos kaltevuus on niin suuri, että laser ei pysty heijastamaan pysty- ja vaakasuoria viivoja. Tästä syystä joissakin malleissa on ns. gyro-anturi, joka varoittaa, jos pinta on liian epätasainen. Jotkut mallit lopettavat myös viivojen heijastamisen virheiden välttämiseksi, jos kaltevuus on liian suuri.

Heilurilukko turvallisempaa kuljetusta varten

Kun kuljetat ristilaseria, on ehdottomasti käytännöllistä, jos pystyt lukitsemaan heilurin siten, että se ei roiku vapaasti eikä pääse vahingoittumaan. Sinun on myös voitava lukita heiluri, jos haluat sijoittaa laserlinjan mihin tahansa asentoon, kaltevuudesta riippumatta.

Nedo-jalusta

Mitkä jalustat ja kiinnikkeet ovat yhteensopivia?

Jotta saat kaiken irti ristilaseristasi, se tulisi olla mahdollista kiinnittää erilaisiin telineisiin ja kiinnikkeisiin. Laserin alapuolelta löytyy usein joko 1/4 tai 5/8 tuuman jalusta. On myös hyvä, jos ristilaserissa on magneettikiinnitys, jotta voit kiinnittää sen magneettisiin pintoihin.

Työskentelyalue - valon kantavuusalue

Työskentelyalue on yksinkertaisesti laserin kantavuusalue. Eri lasereissa on erilaiset voimakkuudet ja kantavuudet, mutta koska valaistusolosuhteet ovat ehdottoman ratkaisevia, valmistajan tarjoamiin lukemiin ei kannata tuijottaa sokeasti. Jos haluat pidemmän kantaman, voit täydentää laseria vastaanottimella, mikäli laser tukee sitä. Voit myös helpottaa mittojen lukemista käyttämällä maalitaulua tai erityisiä lasersilmälaseja.

Voiko vastaanottimia käyttää työskentelyalueen laajentamiseksi?

Erillisellä vastaanottimella voit laajentaa ristilaserin kantamaa ja lukea viivan sijainnin, vaikka se ei olisikaan nähtävissä paljaalla silmällä. Tavallinen etäisyys on 50 metriä. Kun viiva osuu vastaanottimeen, nuolet tai ääni osoittavat, onko sitä siirrettävä ylös tai alas oikean sijainnin näyttämiseksi. Kaikkia ristilasereita ei voida käyttää vastaanottimien kanssa, joten tarkasta huolellisesti, mitkä lisävarusteet ovat yhteensopivia ennen niiden ostamista.

Laser apuna maaluksessa

Muotoilu ja kestävyys

Voi tietysti olla houkuttelevaa ostaa suurin ja paras löytämäsi ristilaser, mutta ethän unohda, että sen on hyvä olla myös helppokäyttöinen. Ajattele, kuinka käytät mittaustyökalua ja valitse tarpeisiisi sopivin malli sen perusteella. Sinun on myös päätettävä, tuletko käyttämään laseria ulkona ja onko olemassa riski, että sitä käytetään sateisessa tai kosteassa ympäristössä.

Punainen vai vihreä valo?

Monet ajattelevat automaattisesti punaista valoa kuullessaan sanan laser, mutta viime aikoina yhä useammat valmistajat käyttävät lasereissaan vihreää valoa. Vihreän valon etuna on, että ihmisen silmät havaitsevat vihreän valon jopa neljä kertaa paremmin. Aiemmin mittauslaitteiden rakentaminen vihreällä laserilla on ollut erittäin kallista ja hankalaa, mutta nykyään prosessi on tehokkaampi. Samanaikaisesti monet suosivat edelleen punaista laseria, ja lopulta kyse on jokaisen henkilökohtaisista mieltymyksistä.