Linjalaser, ristilaser, laservaaka, ristilaser, 360° laser, pyörivä laser... Kun huomaat tarvitsevasi jotakin kehittyneempää kuin vatupassi, saatavilla on koko joukko erilaisia mittaustyökaluja. Tässä oppaassa selvitetään, mikä erottaa ne toisistaan ja mitä työkalua käytetään milloinkin.

Oletko ripustamassa taulun, asentamassa hyllyjä tai kiinnittämässä kaakeleita tai tapettia? Tai aiotko rakentaa terassin tai asentaa kaapin? Siinä tapauksessa voit hyötyä suuresti lasertyökalusta, joka voi heijastaa pysty- ja vaakasuoria viivoja seiniin ja kattoon. Nämä työkalut on yleensä nimetty linjalasereiksi tai ristilasereiksi.

Lasertyökalun käyttö on paljon sujuvampaa kuin perinteisen vatupassin käyttö. Lasertyökalua voidaan käyttää sekä pysty- että vaakasuorien viivojen aikaansaamiseen, mikä lisää tarkkuutta. Monet lasertyökalut voivat myös heijastaa linjat 360 asteessa, mikä helpottaa huomattavasti, kun sinun tarvitsee saada eri elementtejä samalle tasolle seinältä toiselle.

80-luvulla tapahtuneen tekniikan läpimurron jälkeen on lasermittaustyökalut yhdistetty ammattilaisiin. Mutta kun tuotteiden hinnat ovat laskeneet kuluttajaystävällisille tasoille, ovat ennen kaikkea ristilaserit tulleet itsestään selviksi apuvälineiksi myös kotinikkareiden keskuudessa. Sitä kokeiltuaan ovat monet ihmetelleet, kuinka he koskaan tulivat toimeen ilman sitä!

Tyypillisiä ristilaserin käyttötarkoituksia 

 • Hyllyjen asennus 
 • Kaakeleiden ja laattojen asennus 
 • Porraskaiteiden asennus 
 • Perustan teko 
 • Taulujen ripustaminen 
 • Pystytolppien asennus väliseinään 
 • Terassin rakentaminen 
 • Kaivaminen 
 • Lattioiden asennus 
 • Maalaus 

Haluatko saada esimerkkejä siitä, kuinka ristilaseria käytetään tavallisissa työtehtävissä? Lue artikkelimme "5 kätevää käyttötarkoitusta ristilaserille". 

Pistelaser, ristilaser vai pyörivä laser?

Kun aloitat eri lasertyökaluihin tutustumisen, tulet törmäämään termeihin, kuten linjalaser, ristilaser, laservaaka, pyöreä laser, 360 asteen laser, yhdistelmälaser ja pyörivä laser. Lukuisat termit saavat lasereiden maailman kuulostamaan monimutkaiselta, ja selkeyden vuoksi tuotteet voi jakaa kolmeen eri kategoriaan:

Pistelaser 

Pistelaseria käytetään, kun halutaan laajentaa pisteen sijaintia huoneen toiseen osaan tai kun piste halutaan viedä lattiasta kattoon. Tämä on erittäin hyödyllinen, kun asennetaan putkia, kaapeleita ja valaisimia. 

Linja- tai ristilaser

Linjalaser tai ristilaser heijastaa vaaka- ja/tai pystysuoran viivan seinälle. Jos laser voi heijastaa yhden tai useamman viivan 360 asteessa eli kaikkiin suuntiin, puhutaan pyöreistä lasereista tai 360 asteen lasereista. Koska pyöreän laserin linjat ovat staattisia ja ne luodaan peilien avulla, tätä työkalua ei pidä sekoittaa pyörivään laseriin.

Pyörivä laser

Kun pistelaserissa ja linjalaserissa on staattinen valo, pyörivä laser puolestaan käyttää pyörivää prismaa heijastaessaan lasersäteen 360 asteessa suurella nopeudella. Koska piste liikkuu nopeasti, se näyttää seinällä suoralta viivalta. Pyörivät laserit ovat usein melko kalliita, mutta koska niissä on yleensä voimakkaampi valo kuin pyöreissä lasereissa, ne soveltuvat paremmin ulkotöihin.

Tässä oppaassa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun valitset linjalaserin, ristilaserin, 360° laserin tai yhdistelmälaserin (joka yhdistää linjat pisteisiin). Jos aiot ostaa pyörivän laserin, sinun tulee sen sijaan lukea oppaamme "Valitse sinun tarpeisiisi sopiva pyörivä laser".

Lue myös: "Linjalaser vai pyörivä laser - milloin käytät kutakin?"

Ulottuvuus ja kantama 

Ratkaisevinta valitessasi ristilaseria on se, kuinka pitkillä etäisyyksillä tulet työskentelemään. Ristilaserin työalue mitataan laserin prismasta seinään, johon linja projisoidaan. Silloin puhutaan ulottuvuudesta. 360° laserissa ja pyörivässä laserissa on sen sijaan ympyrän muotoinen työskentelyalue - kantama. Saadaksesi tietää, kuinka pitkälle 360° laserin laserlinja ulottuu yhteen suuntaan, sinun tarvitsee siis puolittaa annettu etäisyys. 

Siihen, kuinka kauas laser näkyy, vaikuttavat myös ulkoiset tekijät, kuten esimerkiksi valo-olosuhteet ja laserin väri. Vihreä laser havaitaan yleensä jopa neljä kertaa paremmin kuin punainen laser, mutta jos työskentelet ulkona auringonpaisteessa, niin sinulla tulee silti olemaan vaikeuksia linjan näkemisessä. Onneksi on olemassa laservastaanottimia ja muita apuvälineitä. 

Laservastaanotin laajentaa työskentelyaluetta 

Jos haluat saada suuremman kantaman, voit täydentää laseria laservastaanottimella tai laserilmaisimella, jos laser tukee sitä. Erillisellä vastaanottimella voit pidentää ristilaserin kantamaa ja lukea linjan paikan, vaikka se ei näkyisi paljaalla silmällä. Kun linja osuu vastaanottimeen, se osoittaa nuolien tai äänen avulla, tarvitseeko sitä siirtää ylös- tai alaspäin, jotta se asettuisi oikeaan asemaan. Laservastaanotinta käytetään yleensä yhdessä vaaituslatan kanssa korkeuseroja mitattaessa. 

Tyypillinen ristilaser, jonka kantama on 10-30 metriä, voi saada laservastaanottimen avulla moninkertaisen kantaman. Tietyt pyörivät laserit voivat yhdessä vastaanottimen kanssa saada yli kilometrin kantaman. Tämä sen vuoksi, että pyörivä laser keskittää kaiken valon yhteen pisteeseen sen sijaan, että levittäisi sen linjan yli. 

Kaikkia ristilasereita ei voida käyttää vastaanottimen kanssa, joten tarkista huolellisesti ennen ostoa, mitkä tarvikkeet ovat yhteensopivia. 

Maalitaulut ja laserlasit lisäävät näkyvyyttä 

Jos arvostat yksinkertaisuutta siinä, että voit ottaa laserin ja työskennellä suoraan linjaa kohti ilman laserilmaisinta, on olemassa muita tarvikkeita, jotka voivat parantaa näkyvyyttä. Kaksi tavallisinta ovat lasermaalitaulut ja lasersuojalasit. 

Maalitaulu - Lasermaalitaulu asetetaan siihen, mihin laser osuu. Maalitaulu tekee helpommaksi linjan näkemisen, ja siinä on usein millimetri- ja tuuma-asteikko lukeman lukemisen nopeuttamiseksi. 

Lasersuojalasit - Lasersuojalasit näyttävät tavallisilta suojalaseilta, mutta niissä on punaiset tai vihreät lasit, minkä ansiosta laserlinjat on helpompi nähdä. 

360° laser - kätevä, mutta ei aina välttämätön 

Jotta saisit hyvän tuloksen ristilaserilla, on tärkeää, että suunnittelet työsi huolellisesti. Jos sinun tarvitsee siirtää laseria työn aikana, sinun tarvitsee ehkä aloittaa alusta. 360° laser, joka voi piirtää yhden tai useampia ympyröitä 360 asteessa, tekee sijoituksen helpommaksi, mutta usein selviät tavallisen ristilaserin avulla. Ristilasereilla on usein vähintään 180 asteen heijastus, mikä on usein riittävä tekemään korkeuden siirtoja seinästä toiseen. 

Anna etäisyyden ratkaista laservalintasi 

Mikä lasertyökalu sopii sinulle, riippuu täysin siitä, mitä aiot tehdä.  

Sisätilat - Tavallisissa työtehtävissä sisällä on työetäisyys harvemmin pidempi kuin 10-15 metriä ja silloin riittää usein ristilaser ilman vastaanotinta.  

Suuremmat teollisuustilat – Ristilaser toimii usein hyvin, mutta sitä tarvitsee ehkä täydentää vastaanottimella, jos etäisyydet ovat pidemmät. 

Pienemmät projektit ulkona - Jos työskentelyalue ei ole erittäin suuri, saattaa ristilaser tai 360° laser ja vastaanotin olla riittävä. 

Suuremmat projektit ulkona - Kun kyseessä ovat suuremmat projektit ulkona, on pyörivä laser ylivoimainen pitkän kantamansa ansiosta. 

Tasaus - kuinka ristilaser kompensoi kaltevan alustan 

Yksinkertaisimmissa malleissa sinun tarvitsee itse tehdä asetukset niin, että linjoista tulee pystysuorat ja vaakasuorat, mutta useimmat ristilaserit ovat nykyään itsetasaavia. Silloin laser käyttää sisäänrakennettua gyroskooppia varmistamaan, että linjat ovat pysty- ja vaakasuoria. Itsetasaava laser on suositeltava, jos et työskentele ainoastaan sisällä tasaisilla alustoilla. 

Tasaukseen liittyen on ennen kaikkea kolme mittaa, jotka sinun tulee tuntea: Vaaitusalue, vaaitustarkkuus ja vaaitusaika. 

Lue myös: "Lisäarvikkeet, jotka tekevät ristilaseristasi paremman"

Vaaitusalue 

Vaaitusalue ilmoittaa, kuinka suuren kaltevuuden laser voi itse säätää. Monet mallit selviävät noin +/- 4 asteen kaltevuudesta. Se on riittävää, jotta olisi helppoa asettaa ristilaser ja saada suora linja näkyviin ilman että tarvitsee hienosäätää jalkoja, jalustaa tai kiinnikettä.  

Vaaitustarkkuus  

Vaaitustarkkuus kertoo kuinka suuri virhemarginaali on, ja se annetaan usein millimetreinä metriä kohti. Se merkitsee sitä, että laser tulee vähemmän tarkaksi mitä pidempi etäisyys on linjaan. Tyypillisellä tarkkuudellaan 0,3 mm/m ei ristilaser ole yhtä tarkka kuin pyörivä laser (sen virhemarginaali saattaa olla niinkin pieni kuin 0,08 mm/m), mutta koska ristilaseria käytetään yleensä lyhyemmillä etäisyyksillä, sen ei tarvitse olla mikään ongelma. 

Vaaitusaika 

Vaaitusaika ilmaisee, kuinka pitkä aika laserilta kuluu laserlinjan vakauttamiseen. Vaaitusaika vaihtelee eri mallien ja valmistajien välillä, mutta yleensä se on noin 3-6 sekuntia. Useimmille ei muutama sekunti suuntaan tai toiseen merkitse paljoakaan, mutta jos käytät ristilaseria monta kertaa työpäivän aikana, kannattaa ehkä tutustua nopeampiin malleihin.

Ristilaser maalatessa

Tasausvaroitin varoittaa, kun kaltevuus on liian suuri 

Haluat varmasti tietää, jos kaltevuus on niin suuri, että laser ei pysty heijastamaan pysty- ja vaakasuoria viivoja. Tästä syystä joissakin malleissa on ns. tasausvaroitin, joka varoittaa, jos pinta on liian epätasainen. Jotkut mallit lopettavat myös viivojen heijastamisen virheiden välttämiseksi, jos kaltevuus on liian suuri. Mutta joskus tarvitaan kuitenkin linjoja, jotka eivät ole täysin vaaka- tai pystysuoria. Sen vuoksi linjat voidaan usein lukita kiinteään asentoon. 

Enemmän hallittavuutta jalustan ja kiinnikkeiden avulla 

Monissa tapauksissa ristilaser voidaan sijoittaa suoraan alustalle, mutta jotta saisit mahdollisimman paljon hyötyä lasertyökalustasi, tulisi olla mahdollisuus kiinnittää se erilaisiin jalustoihin, puristimiin ja kiinnikkeisiin. Alapuolelta löydät usein jalustakierteen, joka on joko ¼ tuumaa tai 5/8 tuumaa. Pienempi jalustakierre on tavallisin ristilasereissa, kun taas suuremmissa pyörivissä lasereissa on usein suurempi kierre. Jos kierre ei sovi, niin saatavana on käteviä sovittimia. Jalustaa valitessasi on tärkeää ajatella korkeutta. On aina parempi valita liian korkea kuin liian matala jalusta. 

Jalusta 

Klassinen jalusta, jossa on kolme säädettävää jalkaa, antaa sinulle mahdollisuuden asettaa lasertyökalusi sekä tasaisille että epätasaisille alustoille. Jalustoja on saatavana eri materiaaleissa ja eri vakauksilla: yksinkertaisista muovijalustoista vankempiin puu- ja metallijalustoihin. Kätevä versio on jalusta veivillä, jossa on hammastettu pylväs ja veivi tarkkaan korkeudensäätöön. Hyvä täydennys jalustaan on kallistettava kiinnike. Sellaisella saattaa olla käyttöä esimerkiksi, kun asennat porraskaidetta, joka seuraa portaiden kulmaa. 

Teleskooppijalusta 

Tavallisessa kolmijalkajalustassa on kaksi huonoa puolta; se vie paljon lattiatilaa ja sillä on rajoitettu korkeus. Molemmat ongelmat voidaan ratkaista niin kutsutulla teleskooppijalustalla. Teleskooppijalusta on yksinkertaisesti pylväs, joka lukitaan lattian ja katon väliin ja joka antaa sinulle mahdollisuuden siirtää lasertyökalua ylös ja alas. Edellytys teleskooppijalustan käyttöön on se, että täytyy olla katto, jota vasten se voidaan lukita. 

Seinäkiinnike 

Kolmas kiinnike, joka sinun tulee tuntea, on seinäkiinnike. Seinäkiinnike ripustetaan, ruuvataan kiinni, sidotaan kiinni tai kiinnitetään magneeteilla. 

Vaaituslatta ja tasapainotuslatta 

Ristilaser on korvaamaton työkalu, jos aiot kaivaa kuopan, jossa on tietty syvyys, tai tarkistaa, että alusta on aivan tasainen. Mutta sitä varten tarvitset vaaituslatan (jota kutsutaan myös laserlataksi tai tasapainotuslataksi) Vaaituslattoja on monia eri malleja. Joissakin on säädettävä nolla-asteikko, mutta tavallisinta on, että mitataan alhaalta ylöspäin, joko millimetriasteikolla tai senttimetreihin jaetulla E-asteikolla nopean yleissilmäyksen saamiseksi. 

Tavallinen työskentelytapa, kun maata täytyy korottaa tai madaltaa, on laservastaanottimen asentaminen vaaituslattaan, joka sijoitetaan maahan. Kun laservastaanotin ilmoittaa, että se on linjan korkeudella, voit siirtää sitä ylöspäin tai alaspäin riippuen siitä, mitä aiot tehdä. Jos aiot kaivaa kuopan, joka on 10 senttimetriä syvä, kohotat vastaanotinta 10 senttimetriä. Kun sitten asetat vaaituslatan kuoppaan, se tulee ilmaisemaan, milloin olet saavuttanut oikean syvyyden. Käytät samaa menetelmää tarkistaessasi, että talon perustus on täysin vaakasuorassa, tai että autotalliramppi saa oikean kaltevuuden. 

On tärkeää valita tarpeeksi pitkä vaaituslatta ja muistaa, että saatat tarvita sorarenkaan tai valualustan sen pystyyn asettamiseen. 

Vaaituslatan ja laservastaanottimen avulla tarkastat, että alusta on tasainen.

Paristokäyttö ja pariston kesto 

Ristilaserit toimivat yleensä paristoilla. Sinun täytyy päättää, haluatko käyttää alkalisia paristoja (usein AA-paristoja) vai litium-ion-tyyppisiä työkaluakkuja. Jos et käytä laseria kovin usein, saattavat AA-paristot olla hyvä vaihtoehto, mutta ammattimaisessa käytössä saattaa 10, 8 tai 12 voltin litium-ion-akku olla oikea valinta - varsinkin, jos voit käyttää samaa akkua useampiin koneisiin. Työkaluakkuja on saatavana eri kapasiteeteilla, mutta ne antavat yleensä pidemmän käyttöajan. Jos et osaa päättää, niin saatavana on lasereita, joita voidaan käyttää sekä AA-paristoilla että valmistajien omilla työkaluakuilla. 

Heilurilukko turvallisempaa kuljetusta varten

Kun kuljetat ristilaseria, on ehdottomasti käytännöllistä, jos pystyt lukitsemaan heilurin siten, että se ei roiku vapaasti eikä pääse vahingoittumaan. Sinun on myös voitava lukita heiluri, jos haluat sijoittaa laserlinjan mihin tahansa asentoon, kaltevuudesta riippumatta.

Näin käytät itsetasaavaa ristilaseria 

 1. Sijoita laser tasaiselle alustalle tai jalustaan. 
 2. Käynnistä laite. 
 3. Odota muutama sekunti, kun laser tasaa. 
 4. Merkitse linja lyijykynällä tai käytä laserlinjaa merkkinä. 

Punainen vai vihreä valo?

Monet ajattelevat automaattisesti punaista valoa kuullessaan sanan laser, mutta viime aikoina yhä useammat valmistajat käyttävät lasereissaan vihreää valoa. Vihreän valon etuna on, että ihmisen silmät havaitsevat vihreän valon jopa neljä kertaa paremmin. Aiemmin mittauslaitteiden rakentaminen vihreällä laserilla on ollut erittäin kallista ja hankalaa, mutta nykyään prosessi on tehokkaampi. Samanaikaisesti monet suosivat edelleen punaista laseria, ja lopulta kyse on jokaisen henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Vihreän laserin edut 

+ Näkyy jopa neljä kertaa paremmin. 

+ Pidempi kantama kuin punaisessa laserissa. 

Punaisen laserin edut 

+ Halvemmat tuotteet 

+ Parempi akun kesto 

Lue lisää artikkelistamme "Vihreä vai punainen laser – kumpi on parempi?"

Vihreän laserin etuna on, että ihmisen silmät havaitsevat vihreän valon jopa neljä kertaa paremmin.

Kestävyys

Voi tietysti olla houkuttelevaa ostaa suurin ja paras löytämäsi ristilaser, mutta ethän unohda, että sen on hyvä olla myös helppokäyttöinen. Ajattele, kuinka käytät mittaustyökalua ja valitse tarpeisiisi sopivin malli sen perusteella.

Monet markkinoiden ristilasereista on rakennettu kestämään kovia otteita. Ei ole harvinaista, että laserit on testattu selviämään yhden tai kahden metrin pudotuksesta vaurioitumatta. Koska laser on usein asennettu korkeaan jalustaan, on tärkeää ottaa huomioon juuri pudotuskorkeus.  

Sinun tulee myös päättää, aiotko käyttää lasertyökaluasi ulkona, ja onko olemassa riski, että sinun täytyy käyttää sitä sateella tai kosteissa ympäristöissä. Monet Stayprolla myymistämme lasertyökaluista on IP 54 -luokiteltuja, mikä merkitsee, että ne ovat pölytiiviitä ja suojattuja suihkuavaa vettä vastaan. Jos käytät laseria voimakkaassa sateessa ja erittäin vaativissa ympäristöissä, on saatavana myös työkaluja, joiden suojausluokka on IP 65 ja jotka ovat täysin pölytiiviitä ja kestävät juoksevaa vettä korkeammalla paineella. 

Laserluokka ja turvallisuus 

Jos laser on riittävän voimakas, se voi aiheuttaa vahinkoja sekä silmiin että ihoon, mutta se laser, jota käytetään ristilasereissa, linjalasereissa ja muissa työkaluissa, on yleensä liian heikko voidakseen aiheuttaa pysyviä vaurioita. Laserit jaetaan eri luokkiin sen mukaan, kuinka voimakas niiden säde on, ja useimmat lasertyökalut käyttävät luokkaa 2 tai vähän voimakkaampaa luokkaa 2M. Kun saat sen tyyppistä laseria silmiisi, räpäytät silmiäsi vaistomaisesti ja minimoit näin ollen vaurioiden riskin.  

Laserluokan 2M laserit ovat tehokkaampia, mutta koska niiden säde on laajempi, niillä on alhaisempi tiheys kuin korkeamman luokan lasereilla. Sitä vastoin saattaa olla vahingollista katsoa sitä kiikarin tai suurennuslasin läpi, jotka "keräävät kokoon" lasersäteen. 

Ristilaserien ABC

360° laser - Lasertyökalu, joka projisoi yhden tai useampia linjoja 360 asteessa peilien avulla. 

E-asteikko - Senttimetreihin jaettu asteikko, jota käytetään tasapainottamisessa. 

Heilurilukitus - Lukitsee heilurin niin, ettei se riipu vapaasti ja vahingoitu kuljetuksen aikana. 

Itsetasauskantama - Kuinka suuren kallistuksen laser pystyy itse kompensoimaan. 

Jalustakierre - Kierre, joka on ¼ tuumaa tai 5/8 tuumaa ja jota käytetään laserin asentamiseen jalustaan. 

Kantama - 360° laserin ja pyörivän laserin ympyränmuotoinen työskentelyalue. 

Laserlasit - Suojalasit, jotka helpottavat laserlinjan näkemistä. 

Laserluokka - Kertoo kuinka voimakas ja näin ollen kuinka vahingollinen laser on. 

Laserväri - Laserlaitteissa on yleensä vihreä tai punainen laser. Molemmissa on omat huonot ja hyvät puolensa. 

Linjalaser - Lasertyökalu, joka projisoi vaaka- tai pystysuoran linjan. 

Pyörivä laser - Mittaustyökalu, joka pyörivän prisman avulla projisoi yhden tai useita linjoja 360 asteessa.  

Ristilaser - Laser, joka projisoi kaksi tai useampia ristikkäisiä linjoja. 

Seinäkiinnike - Kiinnike, jonka avulla laser kiinnitetään seiniin, tikapuihin ja muihin esineisiin. 

Sorarengas - Jalusta, jota käytetään vaaituslatan asettamiseen. 

Suojausluokka - Määrittää ristilaserin vastustuskyvyn kosteutta ja pölyä vastaan. 

Tasausvaroitin - Varoittaa, kun alustan kallistus on liian suuri, jotta ristilaserin itsetasaus voisi toimia. 

Teleskooppijalusta - Jalusta, joka puristetaan kiinni lattian ja katon väliin. 

Vaaitusaika - Kuinka pitkä aika laserilta kuluu laserlinjan vakauttamiseen. 

Vaaitusalue - Kuinka suuren kaltevuuden laser voi itse säätää. Monet mallit selviävät noin +/- 4 asteen kaltevuudesta. 

Vaaituslatta - Asteikollinen tanko, jota käytetään korkeuden mittaamiseen. Käytetään usein yhdessä laservastaanottimen kanssa. Kutsutaan myös tasapainotuslataksi tai laserlataksi. 

Vaaitustarkkuus - Kuinka suuri virhemarginaali laserilla on. Mitataan yleensä millimetreinä per metri. 

Vastaanotin - Elektroninen vastaanotin, joka havaitsee laserin ja ilmoittaa, milloin se osuu keskipisteeseen. Kutsutaan myös laserilmaisemiseksi.

Päivitetty 29.10.2021