Lehtipuhallin eli ilmapuhallin on erinomainen työkalu nurmikon puhtaana pitämiseen, ajotien siistimiseen tai vaikkapa auton puhdistamiseen. Tässä oppaassa käydään läpi, mitkä seikat kannattaa ottaa huomioon lehtipuhallinta valitessa.

Milloin viimeksi tarvitsit suuren, sylinterimuotoisen työkalun, joka puhaltaa valtavalla teholla? Jos vastaus on "viime syksynä", on sinulla vielä paljon opittavaa lehtipuhaltimista! Nimestään huolimatta lehtipuhallin on työkalu, joka voi tehdä paljon enemmänkin kuin vain koota yhteen suuria kasoja syksyn kuivia lehtiä. Lehtipuhallinta käytetään myös silloin, kun on siivottava auto, täytettävä uimalelut, siistittävä rakennustyömaa, puhallettava lumi pois ajotieltä, kuivattava auto pesun jälkeen tai… kyllä, listasta voisi tehdä lähestulkoon loputtoman pituisen!

Markkinoilta löytyy runsain määrin lehtipuhaltimia, joista jokaisella on omat hyötynsä ja haittapuolensa. Jokainen meistä on varmasti joskus herännyt ääneen, joka tulee ammattimaisen siivoustyöntekijän (tai välinpitämättömän naapurin) käyttämästä ja selässään kantamasta bensiinikäyttöisestä lehtipuhaltimesta. Nykypäivän akkukäyttöiset lehtipuhaltimet ovat sekä pienempiä että käytännöllisempiä, ja ne toimivat monissa tehtävissä aivan yhtä hyvin.

Tässä oppaassa käymme läpi viisi tärkeää seikkaa, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon valitessasi sinulle sopivinta lehtipuhallinta.

Kuinka suurella alueella aiot työskennellä?

Tärkeintä lehtipuhaltimen valinnassa on se, kuinka suurella pinta-alalla aiot sen kanssa työskennellä. Tämä näkökohta toimii perustana sille, miten lehtipuhallinta tulisi käyttää, miten sitä tulisi kantaa ja millaisia toimintoja siinä tulisi olla. Älä myöskään pelkää ajatella luovasti lehtipuhaltimen valinnassa. Lehtipuhaltimen hyödyt tulevat parhaiten esiin suurilla nurmikoilla, joita peittävät puista pudonneet syksyn lehdet, mutta käyttöalueita on luonnollisesti enemmänkin. Miksi et käyttäisi lehtipuhallinta myös autotallisi siistimiseen, autosi puhdistamiseen tai lumen puhaltamiseen pois terassilta?

Lue artikkelimme: Lehtipuhallin testivoittaja - 5 myyntisuosikkia vertailussa

Bosch-lehtipuhallin

Johto, akku vai bensiini?

Pääasiassa puhutaan kolmesta erityyppisestä lehtipuhaltimesta: verkkokäyttöisistä lehtipuhaltimista, akkukäyttöisistä lehtipuhaltimista ja bensiinikäyttöisistä lehtipuhaltimista.

Akkukäyttöiset lehtipuhaltimet

Akkutekniikan kehittyessä akkukäyttöisten lehtipuhaltimien suosio on lisääntynyt, etenkin yksityishenkilöiden ja omakotitalojen omistajien keskuudessa. Akkukäyttöinen lehtipuhallin tarjoaa käyttäjälleen luonnollisesti monia etuja: sinun ei tarvitse murehtia käyttöä rajoittavasta johdosta, joka sotkeutuu ruusunmarjapensaisiin ja kaataa kukkaruukkuja, eikä sinun ei tarvitse sotkea bensiinillä, ja saat myös yleisesti ottaen käyttöösi hiljaisemman koneen.

Lehtipuhallin on työkalu, joka vaatii paljon voimaa toimiakseen, joten älä odota, että pystyisit työskentelemään yhtäjaksoisesti enemmän kuin 15-20 minuuttia kerrallaan. Monet suositut lehtipuhaltimet saavat virtansa 18 voltin akuista. Jos haluat enemmän virtaa ja pidemmän akun keston, valitse puhallin, jossa on vähintään 36 voltin akku. Monet lehtipuhaltimet myydään ilman akkuja, jotta voit käyttää niihin samoja akkuja kuin muihin saman valmistajan työkaluihin.

Bensiinikäyttöiset lehtipuhaltimet

Bensiinikäyttöiset lehtipuhaltimet tarjoavat yleensä enemmän tehoa ja pidemmän käyttöajan. Haittapuolena on, että ne vaativat jonkin verran huoltoa ja päästävät pakokaasuja. Lisäksi bensiini on melko kallista ja laite aiheuttaa ikävää melua. Jos haluat pysyä hyvissä väleissä naapureidesi kanssa, voi olla hyvä valita sen sijaan akkukäyttöinen tai verkkovirralla toimiva lehtipuhallin.

Verkkovirralla toimivat lehtipuhaltimet

On sanomattakin selvää, että johdollinen lehtipuhallin ei ole paras valinta, jos sinulla on suuri puutarha. Pienemmille alueille sen sijaan verkkovirralla toimiva lehtipuhallin voi olla paras valinta. Verkkokäyttöisten lehtipuhaltimien etuna on, että ne tarjoavat rajattoman käyttöajan, paljon tehoa sekä kätevän muotoilun.

Milwaukee-lehtipuhallin

Kuinka tehokkaan lehtipuhaltimen tarvitset?

Lehtipuhallinta käyttäessä on tärkeää, että sinulla on oikea, tilanteeseen sopiva teho. Jos lehtipuhallin on liian heikkotehoinen, sen käyttäminen voi olla haastavaa syksyn kosteisiin ja painaviin lehtiin. Liian tehokas lehtipuhallin puolestaan voi puhaltaa koko sorakentän mennessään ja aiheuttaa ikävän loven ruusupensaaseen. Hyvä vinkki on ostaa lehtipuhallin, jonka nopeus on säädettävissä. Näin voit tarvittaessa vaimentaa puhaltimen työskentelynopeutta ja saada täyden hallinnan aina, kun tarvitset puhallukseen hienosäätöä.

Kaksi keskeistä mittaa ovat ilman määrä ja puhallusnopeus. Koska molemmat ovat vuorovaikutuksessa keskenään, on tärkeää olla tuijottamatta sokeasti yhtä lukemaa. Ilman määrää mitataan yksiköllä m³/min, kun taas nopeus mitataan joko yksiköllä m/s, m/h tai km/h. Eri malleja toisiinsa vertaillessa vaaditaan siis hieman ajattelua!

Kuinka haluat kantaa lehtipuhallintasi?

Useimmat lehtipuhaltimet ovat joko käsikäyttöisiä tai selässä kuljetettavia. Ensimmäisestä kategoriasta löydät usein yksinkertaisempia lehtipuhaltimia, kun taas raskaammat ja tehokkaammat lehtipuhaltimet ovat usein selässä kannettavia. Jos käytät lehtipuhallinta pitkiä aikoja, esimerkiksi työssäsi, sinun kannattaa ehdottomasti valita selässä kannettava malli. Mutta jos asut esimerkiksi rivitalossa ja käytät lehtipuhallinta terassin siistimiseen, on käsikäyttöinen lehtipuhallin hyvä valinta. Valitse ennemmin pieni ja kevyt lehtipuhallin, jolle tulee käyttöä, kuin liian tehokas ja iso malli, jonka saat hädin tuskin liikutettua pihalle varastosta.

Imevä lehtipuhallin

Haluatko lehtipuhaltimen imevän lehtiä puhaltamisen lisäksi?

Roskien ja syksyn lehtien puhaltaminen ilman suunnitelmaa niiden sijoituspaikasta voi olla meditatiivista ja rentouttavaa - mutta ei kovinkaan järkevää. Jotta voit välttyä miettimästä, mitä sinun pitäisi tehdä nurmikon keskelle kerääntyneen metrin korkuisen lehtipinon kanssa, kannattaa panostaa lehtipuhaltimeen, jossa on sisäänrakennettu imutoiminto ja keräyspussi. Jos lehti-imurissasi on lisäksi sisäänrakennettu mylly tai silppuri, voit imuroida sillä paljon enemmän, ennen kuin keräyspussi kaipaa tyhjennystä.

Samankaltaisia artikkeleita