Etsitkö kulmahiomakonetta, mutta et tiedä, millainen kannattaisi valita? Siinä tapauksessa tämä opas on juuri sinulle! Staypro käy oppaassa läpi työvälineen eri osat ja käyttötarkoitukset sekä huomioon otettavat seikat käyttötarpeisiin sopivimman kulmahiomakoneen löytämiseksi.
Kulmahiomakone eli rälläkkä on monipuolinen työväline, jota voi käyttää muun muassa erilaisten kovien materiaalien, kuten metallin, kiven ja betonin, hiontaan, katkaisuun tai kiillotukseen.
Markkinoilta löytyy tietysti lukuisia erilaisia kulmahiomakoneita eri hintaluokissa huokeammista, muutaman kympin maksavista malleista aina muutaman satasen maksaviin todellisiin ammattilaiskoneisiin. Jos olet ostamassa ensimmäistä kulmahiomakonetta tai uusimassa vanhan koneesi, mutta haluat perehtyä valintaan huolellisemmin, tämä opas on tarkoitettu juuri sinulle. Tässä oppaassa käymme läpi käyttötarkoituksia, teknisiä tietoja ja toimintoja, joista on hyvä olla tietoinen halutessasi ostaa tarpeisiisi sopivimman kulmahiomakoneen.
Löytääksesi hyvän kulmahiomakoneen ensimmäiseksi kannattaa pohtia sitä, mihin tarkoitukseen tulet sitä käyttämään.
Mikä on kulmahiomakone?
Kulmahiomakone on työväline, jota voi käyttää useissa eri työtehtävissä. Kyseessä on pyörivällä, vaihdettavalla laikalla varustettu työstökone. Laikka määrittää sekä työskentelytavan että sen, millaista materiaalia voidaan työstää.
Laikkojen määrittäessä käyttöalueen kulmahiomakone on monipuolinen työväline, jota voidaan käyttää useisiin erilaisiin tehtäviin ja jolla voidaan työstää monenlaisia materiaaleja. Kulmahiomakone sopii erinomaisesti esimerkiksi puulle, betonille, teräkselle, kivelle, kaakelille ja metallille.
Kulmahiomakoneen laikka pyörii erittäin nopeasti. Vertailun vuoksi porakoneet pyörivät noin 700–1200 kierrosta minuutissa, kun taas kulmahiomakoneet saavuttavat nopeudessa noin 10 000 kierrosta minuuttia kohden. Nopea pyörimisliike tekee työvälineestä erittäin tehokkaan.
Kulmahiomakonetta käyttäessä voi syntyä kipinöitä. Työvälineessä on sisäänrakennettu suojus suojaamassa käyttäjää kipinöiltä. Suojuksen tulee olla helposti käännettävissä ja sellaisessa asennossa, etteivät kipinät suuntaudu koneen käyttäjää kohti vaan poispäin käyttäjästä.
Kulmahiomakoneen tekniset tiedot
Kulmahiomakoneen voi ostaa muutamalla kympillä, mutta saatavilla on myös todella hintavia malleja, jotka maksavat huomattavasti enemmän. Itsellesi ja omiin käyttötarpeisiisi sopivan kulmahiomakoneen ostamiseksi voi olla hyvä pohtia, mihin sitä käytetään ja mistä sen on selviydyttävä.
Koko
Kulmahiomakoneita on erikokoisia, ja koko ratkaisee sen, kuinka suuria laikkoja koneessa voidaan käyttää. Tavallinen kulmahiomakone 125–150 millimetrin laikalla riittää kodin korjaustöihin. Jos on tarpeen suoriutua enemmän tehoa tai suuremman leikkuusyvyyden vaativista tehtävistä, saatavilla on myös 230 millimetrin laikalla varustettuja kulmahiomakoneita.
Suuri pyörimisnopeus
Kuten sanottu, kulmahiomakoneen pyörimisnopeus on yleensä erittäin suuri, useita tuhansia kierroksia minuutissa (rpm). Tämä merkitsee sitä, että laikka pyörii erittäin suurella nopeudella. Mitä suurempi pyörimisnopeus, sitä tehokkaammin kone työskentelee. Suurempi pyörimisnopeus kuluttaa myös vähemmän laikkaa. Yleisesti ottaen kulmahiomakoneen nopeus ei ole säädettävissä, vaan sen sijaan kone käynnistyy kerralla täydellä teholla.
Paino
Kulmahiomakoneen paino voi olla huomionarvoinen seikka riippuen siitä, kuinka paljon konetta tullaan käyttämään. Suuremmat koneet ovat tietysti painavampia, joten jos tiedät, ettet tarvitse suurta kulmahiomakonetta, sellaisen ostaminen voi olla tarpeetonta. Myös pienempiä kulmahiomakoneita on tietysti saatavilla eri malleina ja hieman erilaisilla teknisillä ominaisuuksilla varustettuina. Jos tiedät, että aiot työskennellä koneellasi paljon ja kerrallaan pitkiä aikoja, saattaa olla kannattavaa hankkia kevyempi kulmahiomakone.
Toiminnot
Kulmahiomakone on suhteellisen yksinkertainen työväline, mitä tulee sen toimintoihin ja asetuksiin. Muutamaan seikkaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kulmahiomakonetta valitessa.
Tärinänvaimennus
Kun työväline lävistää kovia materiaaleja kulmahiomakonetta vastaavalla suurella nopeudella, ei ole ihme, että sillä työskennellessä esiintyy tärinää ja ravistusta. Tämän välttämiseksi voit ostaa kulmahiomakoneen. jossa on hyvä tärinänvaimennus. Yksi esimerkki tällaisesta vaimennuksesta on kumivaimennus, joka vastaanottaa tärinän.
Erityisen tärkeää on välttää tärinää mahdollisimman paljon, jos työvälineellä työskennellään paljon ja kerrallaan pitkiä aikoja. Silloin tärähtelyt voivat aiheuttaa vaurioita esimerkiksi käsiin ja kyynärpäihin.
Tukeva ote
Tärisevästä ja ravistuksia aikaansaavasta koneesta on tärkeää saada kunnollinen ja miellyttävä ote. Hyvän otteen saa kulmahiomakoneesta, jonka kahva on kaksiosainen.
Helposti sujuva laikan vaihto
Laikan vaihtamisen tulee onnistua helposti! Ja helppoudella tarkoitamme sitä, että vaihdon on mieluiten onnistuttava ilman työkaluja. Jotkut kulmahiomakoneet nimittäin vaativat työkalun laikan vaihtoon, mutta se sujuu kätevämmin koneissa, joissa vaihdon voi tehdä avaamalla ja kiristämällä ruuvin sormilla.
Akullinen vai johdollinen malli?
Kuten useimpia nykyisiä työstökoneita, myös kulmahiomakoneita löytyy sekä akku-, verkko- että paineilmakäyttöisinä. Kaikilla näillä versioilla on tietysti omat hyötynsä ja haittapuolensa.
Verkkokäyttöisellä kulmahiomakoneella voi työskennellä ilman huolta sen lataamisesta. Se kuitenkin rajoittaa työskentelyaluetta. Johdot aiheuttavat myös kompurointionnettomuuksien riskin, ja johdon rikkoutuessa koko kone on vaihdettava uuteen.
Akkukäyttöinen kulmahiomakone toimii aika lailla päinvastoin verkkokäyttöiseen verrattuna. Sitä voi kantaa mukana, minkä lisäksi vältyt sotkeutumasta johtoihin ja jatkojohtoihin. Sen sijaan on varauduttava akun loppumiseen. Voi olla hyvä omistaa kaksi akkua, joista toinen voi olla aina ladattuna. Akkukäyttöisiä kulmahiomakoneita voi myös olla helpompi käsitellä ahtaissa tiloissa.
Käytä samaa akkua useampiin työvälineisiin
Jos olet investoinut tietyn tuotemerkin tiettyyn volttisarjaan kuuluvaan akkuun, voit tietysti ostaa samaan sarjaan kuuluvan kulmahiomakoneen ilman mukana toimitettavia akkua ja laturia ja käyttää niiden sijaan kotoa valmiiksi löytyviä. Monilla toimittajilla on nimittäin sarjoja, joissa samoja akkuja voidaan käyttää useissa työvälineissä. Pitkällä aikavälillä voi myös olla edullisempaa hankkia työvälinesarja, sillä verkkokäyttöisiin verrattuna voi tulla edullisemmaksi ostaa akkukäyttöisiä työvälineitä ilman mukana toimitettavia akkuja.
Jos taas sinulla ei ole valmiiksi akkua ja laturia, voit tietysti ostaa kulmahiomakoneen, johon ne sisältyvät. Mikäli harkitset investoivasti tiettyyn volttisarjaan, tarkista, mitä työvälineitä kyseiseen sarjaan kuuluu. Välineet voivat nimittäin vaihdella eri tuotemerkkien välillä.
Käytä oikeanlaista laikkaa
Kulmahiomakoneen monipuolisuus johtuu yksinomaan useista erilaisista laikoista, jotka voit kiinnittää koneeseen. Erilaiset laikat valitaan työstettävien materiaalien perusteella. Kulmahiomakoneessa on myös välttämätöntä käyttää oikeankokoisia laikkoja!
Erilaiset kulmahiomakoneen laikat
Metallinkatkaisulaikka – ohut katkaisulaikka, joka sopii hyvin ruostumattoman teräksen katkaisuun. Se ei tarvitse kovinkaan paljon voimaa lävistääkseen materiaalin.
Lamellilaikka – Soveltuu metallin ja ruostumattoman teräksen tasoittamiseen sekä hitsaussaumojen puhdistukseen. Laikka on valmistettu päällekkäin asetetuista hiomapaperiarkeista.
Hiomalaikka – Kumilevyyn kiinnitetty hiekkapaperi, jota voidaan käyttää puun karkeahiontaan tai vanhojen liimajäämien tai kuluneen maalin poistamiseen.
Timanttilaikka – Kiven katkaisemiseen tarvitaan timanttilaikkaa. Timanttilaikat kuitenkin eroavat toisistaan sen mukaan, onko työstettävä kivi kovaa vai pehmeää. Esimerkiksi tiiltä, kaakelia tai marmoria katkaistessa tarvitaan laikka suljetulla reunalla, kun taas kova kivimateriaali vaatii laikan avonaisella reunalla. Avonaisella reunalla varustettu malli jäähdyttää laikan automaattisesti. Koviin kivimateriaaleihin lukeutuu muun muassa betoni.
Leveä timanttilaikka – Timanttilaikka on saatavilla myös leveänä mallina. Tämä laikka on tarkoitettu pääasiassa saumojen jyrsintään, mutta sitä käytetään usein myös urien leikkaamiseen muurattujen seinien putkiin ja kaapeleihin.
Kuppilaikka – Pelkistetty ja useimmiten hinnaltaan huokea laikkamalli betonin ja muiden kovien kivimateriaalien hiontaan.
Timanttikuppilaikka – Edellä mainittua mallia tehokkaampi kuppilaikka. Timanttikuppilaikkaa on saatavilla eri karkeuksilla, ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi kovien materiaalien tasoitukseen ja hiontaan. Toimii erinomaisesti betonilattian hionnassa!
Lautasharja – Käytetään lian ja ruosteen poistamiseen. Saatavilla eri malleina ja sopii käytettäväksi erilaisissa materiaaleissa. Rautapitoisissa materiaaleissa on käytettävä teräsharjaa, kun taas ei-rautapitoisissa materiaaleissa ja ruostumattomassa teräksessä käytetään kupariharjaa.
Kiillotushuppu – Voidaan kiinnittää kumilevyyn ja käyttää auton tai veneen kiillotuksessa!
Käyttöalueet
Vaikka kulmahiomakone onkin toiminnoiltaan suhteellisen yksinkertainen työväline, se on monitoiminen ja sillä on useita käyttöalueita. Varmista vain käyttäväsi oikeanlaista laikkaa kuhunkin tarkoitukseen!
Hiominen
Kuten nimestä voi jo päätellä, kulmahiomakone sopii hiontaan. Konetta voi käyttää useimpien materiaalien hiontaan. Jos aikeissa on hioa puuta, koneeseen kiinnitetään kumilevy ja siihen hiekkapaperi.
Kiveä ja metallia hiottaessa hiekkapaperi ei riitä kovinkaan pitkälle. Timanttilaikkaa tarvitaan kiven katkaisun lisäksi myös kiven hiontaan. Metallin hiontaan puolestaan käytetään hioma- tai lamellilaikkaa. Laikan karkeus riippuu metallista, joten varmista käyttäväsi oikeaa karkeutta kullekin metallille!
Katkaiseminen
Kulmahiomakonetta voidaan käyttää erilaisten materiaalien katkaisuun. Sillä onnistuu katkaista yhtä lailla niin metallitangot ja pultit kuin kaakelilaatatkin. Katkaisutöissä on käytettävä ohutta laikkaa. Laikan ihanteellinen valmistusmateriaali vaihtelee työstettävän materiaalin mukaan, mutta usein metallista valmistettu katkaisulaikka on toimiva valinta. Poikkeuksena on kiven katkaiseminen, johon tarvitaan timanttilaikkaa.
Puhdistaminen
Kulmahiomakonetta voidaan käyttää pinttyneen lian tai ruosteen puhdistamiseen. Tähän käyttötarkoitukseen sopii lautasharja. Muista käyttää oikeanlaista harjaa kullekin materiaalille.
Saumojen puhdistaminen
Jyrsintätarvikkeella voidaan jyrsiä huonot tai rikkinäiset saumat ennen saumojen uusimista. Muista vain varmistaa, että et vahingoita itse laattoja. Jos hitsaussauma vaatii puhdistamista, siihen voidaan käyttää lamellilaikkaa.
Urien leikkaaminen
Kulmahiomakoneeseen kiinnitetyllä jyrsimellä voidaan myös jyrsiä seiniin lyhyitä uria kaapeleita ja muuta varten. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää myös timanttilaikkaa. Urien leikkaaminen kulmahiomakoneella onnistuu hyvin kevytbetonin kaltaisissa materiaaleissa. Kovemmat materiaalit vaativat tehokkaampia koneita.
Kiillottaminen
Kulmahiomakoneeseen saa kätevän lisätoiminnon kiillotushupuilla, jotka voidaan kiinnittää kumiseen hiomalaikkaan. Niiden avulla työväline sopii erinomaisesti esimerkiksi veneen, auton tai muiden pintojen kiillotukseen.
Turvallisuus
Koska kulmahiomakone toimii niin suurella nopeudella ja voi päästää ulos kipinöitä, pölyä ja muita sekä sinua että ympäristöäsi vahingoittavia tekijöitä, on tietysti tärkeää ottaa turvallisuus huomioon. Sinun on tietysti suunnattava sisäänrakennettu suojus siten, ettei mitään pääse tulemaan itseäsi kohti, vaan kaikki suuntautuu sen sijaan alaspäin.
Kulmahiomakoneella työskennellessä on käytettävä suojavarusteita, kuten suojalaseja, kuulosuojaimia, käsineitä ja maskia. Suojavarusteisiin pukeutumalla sekä suojaat suuta, nenää ja silmiä kipinöiltä ja pölyltä että pystyt myös suojautumaan koneen käytön aiheuttamalta kovalta melulta.
Tärkeää on tietysti myös kiinnittää katkaistava tai hiottava materiaali kunnolla, jotta se ei pääse liikkumaan työskennellessäsi.