Teollisuusimuri on välttämätön, kun aiot imuroida nesteitä, tuhkaa, purua ja rakennuspölyä. Tässä oppaassa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää, jotta voit valita juuri sinulle parhaiten sopivan mallin. 

Tavallinen pölynimuri soveltuu hyvin yhteen asiaan – pölyn imurointiin. Muun tyyppiseen likaan teollisuusimuri on erinomainen valinta. Nesteiden imurointiin teollisuusimuri on ehdoton valinta, sillä tavalliset pölynimurit eivät yleensä siedä kosteutta.  

Teollisuusimureita, joita kutsutaan myös nimellä kuiva-/märkäimuri tai märkäimureiksi, on saatavana useita eri malleja ja erilaisilla ominaisuuksilla. Yksinkertaisista kuiva-/märkäimureista autoon ja autotalliin aina edistyneisiin teollisuusimureihin asti, jotka on testattu ympäristölle vaarallisen pölyn ja erikoisympäristöjen varalta.  

Kuinka teollisuusimuri toimii? 

Tärkein ero tavallisen pölynimurin ja raskaaseen käyttöön tarkoitetun teollisuusimurin välillä on se, miten ilma virtaa koneen läpi. Tavallisessa pölynimurissa poistoilmaa käytetään yleensä moottorin jäähdyttämiseen.  Tyypillisessä teollisuusimurissa on sen sijaan erillinen jäähdytys moottorille ja erillinen ulospuhallustoiminto. Tästä syystä voit imuroida nesteitä ja kosteutta vahingoittamatta moottoria. Toisaalta on myös olemassa eri tavoilla toimivia teollisuusimureita sekä teollisuusimureita, jotka eivät pysty käsittelemään nesteitä. Tarkista siksi aina jokaisen yksittäisen pölynimurin tiedot. 

Itse yksikkö koostuu yleensä suuresta metalli- tai muovisäiliöstä, jonka päällä on moottori. Pölynimurissa on suodatin, jonka tehtävänä on vangita erikokoisia hiukkasia. Suodatin on irrotettava, joten sen voi puhdistaa tai kuivata märkäimuroinnin jälkeen.

Kun imuroit pölyä, soraa ja purua, käytä mielellään pölynimuripussia säästääksesi suodatinta, mutta märkäimuroinnissa neste imetään suoraan säiliöön. Toinen teollisuusimurin etu on se, että voit liittää sen suoraan työkalusi pölynpoistoaukkoon, mikä minimoi puhdistuksen tarpeen puutöiden päätteeksi. 

Teollisuusimuri koti-imuriksi? 

Tavallisen pölynimurin käyttäminen auton siivouksessa tai terassin märkien lehtien imuroinnissa ei ole hyvä idea, mutta miten teollisuusimuri toimisi tavallisen pölynimurin tilalla kotona? Vastaus on, että teollisuusimurilla pääsee varmasti eroon olohuoneen sohvan alla olevista pölypalloista, vaikka teollisuusimurissa usein on kovempi käyttöääni ja sen kanssa voi olla hankala työskennellä. 

Ammattikäyttöön tarkoitettu teollisuusimuri vai kuluttajamalli? 

Teollisuusimureita on saatavana eri hintaluokissa. Edullisemmat ovat kuluttajamalleja ja hieman kalliimmat ammattikäyttöön tarkoitettuja. Kuluttajille tarkoitetuissa pölynimureissa ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa pölynimureissa on usein samanlainen suorituskyky ja vastaavat ominaisuudet. Erona on se, että ammattikäyttöön tarkoitetut pölynimurit on suunniteltu käytettäväksi useammin ja ne voidaan myös turvallisuusluokitella sen mukaan, minkä tyyppistä pölyä ne pystyvät käsittelemään. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa pölynimureissa on usein enemmän suuttimia ja lisävarusteita, jotka helpottavat tiettyjä tehtäviä.  

Monet ammattikäyttäjät tekevät sen virheen, että ostavat kuluttajakäyttöön tarkoitetun pölynimurin raskaampia töitä varten, mutta vaikka ostokustannukset olisivat alhaisemmat, se on harvoin kannattavaa. Kuluttajakäyttöön tarkoitettu pölynimuri tekee hyvää työtä ja kestää pitkään normaalissa käytössä kotona, mutta jos se liitetään työpajassa työkaluun ja käytetään useita tunteja päivittäin, se kuluu nopeasti. 

Moottorin suorituskyky – kuinka tehokkaan pölynimurin tarvitset? 

Teollisuusimurin moottoriteho mitataan watteina ja enemmän watteja sisältävä teollisuusimuri on tehokkaampi kuin pienemmän tehon pölynimuri, ainakin paperilla. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että käytännöllisesti katsoen kaikki Stayprossa myymämme teollisuusimurit ovat riittävän vahvoja imuroimaan soraa ja nesteitä. Imuteho voi kuitenkin olla tärkeä tekijä, kun joudut työskentelemään pidempien letkujen kanssa ja haluat säilyttää imutehon. 

On tärkeää valita pölynimuri, jossa on oikeanlainen turvallisuusluokitus. Milwaukee AS-42MAC -pölynimurissa on M-luokitus, mikä tarkoittaa, että se suodattaa 99,9 prosenttia pölystä.

On tärkeää valita oikean pölyluokan pölynimuri 

Pölynimuria valitessa on tiedettävä, mitä sillä tullaan imuroimaan, ja onko olemassa vaara, että materiaali on terveydelle haitallista. Tämä koskee ennen kaikkea ammattikäyttäjiä, joille sovelletaan erityisiä sääntöjä, mutta tällä voi olla merkitystä myös silloin kun remontoit vanhaa 70-luvun huvilaa, jonka seinissä on asbestia. 

Vaarallista pölyä imuroitaessa on tärkeää, että pölynimuri kerää mahdollisimman paljon haitallisia hiukkasia. Tämä vaatii hyvän suodattimen ja tiiviin rakenteen, joka estää ilmaa kulkemasta muita reittejä kuin suodattimen läpi. Monissa tavallisissa kotipölynimureissa on hyvät suodattimet, mutta koska liitäntöjen tiiviydelle ei aseteta vaatimuksia, ei ole takeita siitä, että pölynimuri todella tekee työn kuten sen pitäisi.  

Varmistaaksesi pölyn pysymisen pölynimurissa, tarvitset turvaluokitellun pölynimurin, mikä tarkoittaa sitä, että suodatinjärjestelmä kestää tietyn suodatusasteen. Pölyluokat ovat L (low risk), M (medium risk) ja H (high risk). Jopa alhaisimman pölyluokan eli L-pölyluokan pölynimuri kerää 99 prosenttia pölystä.  

Täältä voit lukea lisää eri pölyluokista ja niiden merkityksistä. 

Kuinka suuren säiliön tarvitset? 

Se, kuinka suuren säiliön tarvitset pölynimuriisi, riippuu pölynimurin käyttötarkoituksesta. Pienimpien pölynimurien säiliö on noin 10 litraa, kun taas ammattikäyttöön tarkoitetuissa teollisuusimureissa säiliön tilavuus on yleensä noin 20 litraa. Hyvä ohjenuora on, että älä osta suurempaa säiliötä kuin tarvitset, koska suurempi säiliö tekee pölynimurista raskaamman ja vaikeammin käsiteltävän. 

Muista, että säiliötä ei voi täyttää kokonaan (imuri katkaisee yleensä imun, kun vesi on saavuttanut tietyn rajan). Toisin sanoen, et ehkä pysty imuroimaan enempää kuin 16 litraa vettä 20 litran säiliöön. 

Jos aiot liittää pölynimurin puuntyöstötyökaluun, joka tuottaa paljon pölyä ja purua, voit sinulle olla hyötyä suuremmasta mallista, joka ei täyty yhtä nopeasti. Vaihtoehtona on hankkia puruimuri, joka kerää purun säkkiin. 

Metallinen vai muovinen säiliö? 

Pitäisikö säiliön olla muovia vai metallia? Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Metalli on lämmönkestävämpi ja hyvä valinta silloin, jos on olemassa vaara, että pölynimuriin kulkeutuu hiillosta. Muovi sen sijaan on kevyempää eikä menetä muotoaan iskuissa. 

Metallinen vai muovinen säiliö? Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

Lisää käyttötarkoituksia puhallustoiminnolla 

Monissa teollisuusimureissa voit asentaa imuletkun puhallusulostuloon, jolloin kone puhaltaa imemisen sijaan. Toimintoa voidaan käyttää kaikkeen aina lehtien puhaltamiseen kasoiksi kuin uimalelujen täyttämiseen. Jos haluat hyödyntää puhallustoimintoa parhaalla mahdollisella tavalla, tarkista, että tuotteeseen sisältyy haluamaasi toimintaan sopivat suuttimet tai että ne voidaan ostaa erikseen.  

Näin yhdistät teollisuusimurin työkaluusi 

Monet ostavat teollisuusimurin liittääkseen sen työkalun pölynpoistoliitäntään. Työkalujen valmistajat suosittelevat yleensä, että valitset pölynimurin, jonka yhteensopivuus on varmistettu, mutta jos putki ei sovi, se voidaan usein ratkaista sovittimien avulla. Monissa teollisuusimureissa on joustavat kumiset sovittimet, jotka sopivat erimuotoisille ja -kokoisille ulospuhallusaukoille. Pitkä ja joustava imuletku helpottaa käsissä pidettävän työkalun kanssa työskentelemistä. 

Käynnistä pölynimuri kauko-ohjauksella 

Työkaluliitäntä voidaan yleensä tehdä jälkikäteen sovittimien avulla. Jos aiot kytkeä teollisuusimurin työkaluun, on tärkeää, että teollisuusimurissa on pistorasia käynnistys-/pysäytystoiminnolla (kutsutaan myös kauko-ohjaimeksi). Toisin sanoen, pölynimuri käynnistyy automaattisesti, kun työkalu käynnistetään ja sammuu, kun lopetat työskentelyn.  

Pölynimuripussit märälle ja kuivalle 

Yleinen väärinkäsitys on, että sinun ei tarvitse käyttää pölynimuripussia teollisuusimureissa, mutta on suositeltavaa käyttää pölynimurinpussia aina imuroitaessa jotain muuta kuin nesteitä. Pölynimuripussi yksinkertaistaa pölynimurin tyhjentämistä ja samalla suodattimeen jää vähemmän pölyä. 

Jos käytät teollisuusimuriasi hiontapölyn tai tuhkan imurointiin, suodatinpussi on ehdottoman välttämätön, sillä muuten suodatin tukkeutuu hetkessä. Pölynimuripussit tulevat myös edullisimmiksi kuin uusi suodatin.  

Tarjolla on pölynimurinpusseja myös nesteitä varten. Nämä ovat hyödyllisiä, jos aiot imuroida öljyä tai muita tahmeita nesteitä etkä halua käyttää niin paljon aikaa säiliön puhdistamiseen jälkeenpäin. 

Oikeanlainen suutin tehtävään 

Voidaan sanoa, että suutin on teollisuusimurin tärkein osa. Juuri suutin on se osa, jolla pääasiassa työskentelet. 

Kun ostat yksinkertaisen teollisuusimurin, sisältyy tuotteeseen usein useita suuttimia, kuten lattiasuutin, huonekalusuutin, sauma- ja märkäsuutin. Ostaessasi ammattikäyttöön tarkoitetun teollisuusimurin, tarjolla on usein runsaasti erilaisia suuttimia lisävarusteena. Riippumatta siitä, minkä tyyppisen teollisuusimurin aiot hankkia, on tärkeää tarkistaa, että voit käyttää tarvitsemiasi suuttimia.  

Imuletkun koko on tärkeä 

Se, kuinka pitkän letkun tarvitset teollisuusimuriisi, riippumatta imurin käyttötarkoituksesta. Jos imuroit ainostaan pienessä työpajassasi, 2 metriä voi riittää, mutta monissa tapauksissa tätä pidempi letku on tarpeen. Pidemmän letkun ansiosta voit liikkua vapaammin ilman, että sinun tarvitsee siirtää pölynimuria jatkuvasti.  

Jos liität pölynimurin käsikäyttöiseen työkaluun, ei liian lyhyt letku ole hyvä valinta, sillä se rajoittaa työskentelyaluettasi. Jos et ole varma siitä, kuinka pitkän letkun tarvitset, tarkista, että voit vaihtaa sen jälkeenpäin, mikä on mahdollista useimmissa pölynimureissa. 

Toinen huomioon otettava tekijä on letkun paksuus. Monissa teollisuusimureissa letkun halkaisija on noin 32 mm, mutta jos aiot imuroida kosteita lehtiä tai vastaavaa, jotka voivat aiheuttaa tukoksen, kannattaa valita paksumpi letku. Moniin pölynimureihin voi liittää 50 millimetrin letkun ilman ongelmia. 

Jos aiot liittää pölynimurin työkaluun, imuletkun pituus on huomioon otettava tekijä.

Suodatin vangitsee pienimmätkin hiukkaset 

Suodatin on tärkeä osa teollisuusimuria riippumatta siitä, aiotko imuroida pölyä, karkeampaa likaa vai nesteitä. Hyvän lopputuloksen saamiseksi teollisuusimuria käytettäessä on hyvä tietää, miten suodatin toimii erityyppisissä imuroinneissa ja myös huolehdittava suodattimesta oikealla tavalla.  

Märkäimurointi asettaa vaatimuksia suodattimelle 

Vaikka teollisuusimuri on suunniteltu märkäimurointia varten, ei suodatin välttämättä ole. Teollisuusimurit toimitetaan yleensä sekä märkä- että kuivaimuriin sopivan yleissuodattimen kanssa, mutta jos teollisuusimuria käytetään paljon, kannattaa ehkä harkita erilaisia ​erikoissuodattimia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi HEPA-suodattimet kuivaimurointiin tai nopeasti kuivuvaa vaahtomuovimateriaalia olevat erikoismärkäsuodattimet. Nesteen imemisen jälkeen on tärkeää, että poistat ja kuivaat suodattimen ennen kuin imuroit mitään muuta. Siksi voi olla hyvä idea käyttää kahta tai useampaa suodatinta vuorotellen.  

Vähemmän huoltoa automaattisella suodattimen puhdistustoiminnolla 

Kun käytät imuria, pienet hiukkaset takertuvat pölynimurin suodattimeen. Jotta ilma pääsee virtaamaan suodattimen läpi, se on puhdistettava säännöllisin väliajoin – varsinkin jos imuroit ilman suodatinpussia.  

Suodattimen tukkeutumisriskin vähentämiseksi monissa pölynimureissa on painikkeella aktivoituva suodattimen puhdistustoiminto, joka irrottaa lian suodattimesta ja kuljettaa sen säiliöön. Isku saa pölyn vapautumaan suodattimesta ja putoamaan säiliöön. Eri valmistajat kutsuvat tätä toimintoa eri nimillä (Nilfisk kutsuu sitä Push & Cleaniksi ja Kärcher kutsuu sitä nimellä Tact), mutta toiminto on yleensä suunnilleen sama. Toiminto toimii parhaiten, kun sitä käytetään ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin, ja siitä on vähemmän hyötyä, kun suodatin on jo täynnä.