Kun rakennat terassia, on terassiruuvin valinta ratkaisevaa lopputuloksen kannalta. Oikealla ruuvivalinnalla saat terassin, joka näyttää hyvältä, kestää pitkään ja jonka päällä on mukava kävellä. Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan oikeat ruuvit terassin rakentamiseen.

Monet käyttävät aikaa ja vaivaa löytääkseen oikean puutavaran terassilleen, mutta kun on kyse terassiruuveista, liian moni ostaa ensimmäisen löytämänsä suurpakkauksen ja toivoo parasta. Vääränlaisen ruuvin valinta terassin rakentamiseen voi saada odotettua suuremmat seuraukset. Ruuvi, joka ei kiinnitä lautoja asianmukaisesti tai joka ruostuu, voi vaikuttaa terassisi käyttökelpoisuuteen – ja sen kunnostaminen on usein sekä kallista että aikaa vievää. On tärkeää muistaa, että oikeanlaisen ruuvin valinnan tärkeys korostuu mitä suurempi terassipinta-ala on kyseessä. Sillä suurempi terassi altistuu yleensä enemmän liikkeelle ja suuremmille rasituksille kuin pienempi.

Mikä on sopiva pituus terassiruuville?

Terassiruuvin sopiva pituus riippuu ensisijaisesti käyttämäsi puutavaran paksuudesta. Hyvä nyrkkisääntö on, että ruuvin tulisi olla pituudeltaan kaksi kertaa kiinnitettävän laudan paksuinen. Yleisin paksuus on 28 mm, jolloin 55 mm:n ruuvi sopii hyvin tarpeeseen. Jos sinulla on käytössä ohuempaa terassilautaa, voit valita lyhyemmän ruuvin ja jos sinulla on paksumpaa puutavaraa tarvitset pidemmän. On hyvä huomioida, ettei ruuvia saa kiertää liian syvälle, sillä silloin ruuvin kannan päälle muodostuneeseen koloon voi kerääntyä vettä joka syövyttää sekä ruuvia että puuta.

Puutavaran paksuus Ruuvin pituus
 22 mm  42 mm
 26 mm  56 mm
 28 mm  55 mm
 34 mm  75 mm

 

Henrik vinkkaa

Esiporaa välttääksesi halkeamia

On aina perusteltua esiporata ennen kuin ruuvaat terassiruuvin - erityisesti jos käytät kovempia puulajeja. Jos et esiporaa, niin riski on olemassa, että lautaan muodostuu halkeamia, joihin vesi voi tunkeutua sisään. Jos et esiporaa, niin varmista että valitset terassiruuvin terävällä kärjellä.

Henrik, Staypro

Staypron testipäällikkö Henrik tarttuu jokaiseen tilaisuuteen kokeilla, tunnustella ja testata tuoteuutuuksia valikoimassamme - usein kameran edessä testilaboratoriossa.

Mikä korroosioluokka ruuvilla tulisi olla?

Ruuvien korroosioluokka kertoo, kuinka vastustuskykyinen ruuvi on ruostetta vastaan. Vastustuskykyyn vaikuttavat tekijät ovat ruuvin valmistusmateriaali ja pintakäsittely. Korroosioluokka ilmoitetaan asteikolla C1-C5, missä C1 on alin ja C5 korkein. Terassiruuveilla on käytännössä aina C4- tai C5-luokitus. Usein erotellaan myös pinnoitetut hiiliteräksestä valmistetut terassiruuvit ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut terassiruuvit. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruuvit on merkitty A2 tai A4, ja ne ovat aina korroosioluokaltaan C4 tai C5.

Suuremmille terasseille suositellaan usein ruuveja ruostumattomasta teräksestä niiden joustavamman ja kestävämmän rakenteen ansiosta – ne kestävät näin enemmän liikettä murtumatta. Sama pätee korkeampiin terassirakennelmiin, portaisiin ja terasseille, joissa käytetään eksoottisempaa puutavaraa joka rakenteeltaan liikkuu enemmän. Korkeamman luokituksen ruuvien ostaminen ei ole koskaan huonompi valinta, sillä päinvastoin ne todennäköisesti kestävät kauemmin kuin alemman korroosioluokan ruuvit.

C3 – Lievemmin rasituksille altistuville ympäristöille

Tämä on yksinkertaisemmalla korroosiosuojalla varustettu hiiliteräksinen ruuvi. Sitä voidaan käyttää paikoissa, jotka eivät altistu sateelle, esimerkiksi kylmässä autotallissa tai katetulla terassilla.

C4 – Ruuvi, joka kestää sadetta ja lunta

Hiiliteräksinen ruuvi korroosioluokalla C4 kestää sadetta ja lunta, ja on siksi hyvä ja edullisempi valinta useille terasseille. Jos aiot rakentaa suuremman terassin, niin on suositeltavaa valita ruuvi ruostumattomasta teräksestä, koska se yleensä kestää enemmän liikettä murtumatta.

A2 – Ruuvi ruostumattomasta teräksestä, joka kestää lähes kaiken

A2-ruuvilla on korroosioluokitus C4, mutta siinä on silti parempi suoja ja pidempi käyttöikä kuin vastaavilla hiiliteräksisillä ruuveilla. A2-ruuveja ruostumattomasta teräksestä suositellaan suuremmille terasseille ja terasseille, jotka ovat sijainniltaan sisävesistön tai uima-altaan läheisyydessä.

A4 – Haponkestävä laatu haastavimpiin olosuhteisiin

Haponkestävä A4-ruuvi on korroosioluokaltaan C5 ja kestää haastavien ympäristöjen vaikutuksia, kuten rannikkoalueiden kostean ja suolaisen ilmaston.

Kuinka monta terassiruuvia neliömetriä kohden?

Tarvittavien ruuvien määrän laskeminen terassin rakentamiseen ei tarvitse olla vaikeaa. Sinun tarvitsee vain tietää, kuinka monta neliömetriä aiot rakentaa ja kuinka leveää terassilautaa aiot käyttää. Taulukko perustuu siihen, että käytössä oleva koolausväli on 600 mm.

Laudan leveys

Ruuvien määrä per m2

 95 mm  34 st
 120 mm  28 st
 140 mm  24 st

 

Terassin rakentaminen piilokiinnityksellä

Yhä useammat valitsevat kiinnittää laudoituksensa piilokiinnityksen avulla. Periaatteena on, että käytetään erikoistyökalua ruuvaamaan terassiruuvi kulmassa lautojen väliin. Mitään käytännöllisiä etuja tämä ei ehkä tuo, mutta monet pitävät siitä, että terassissa ei näy ruuvin kantoja, mikä voi näyttää ammattimaisemmalta ja siistimmältä.

Samankaltaisia artikkeleita