Kun on aika muuttaa uuteen kotiin, on tärkeää tehdä perusteellinen muuttosiivous. Tämä pätee useimmiten sekä omistusasunnosta että vuokra-asunnosta muutettaessa. Tässä artikkelissa me Stayprolla olemme tehneet muistilistan muuttosiivouksesi helpottamiseksi.

Muuttosiivouksen tekeminen itse

Muuttosiivouspalvelun ostaminen voi tuntua houkuttelevalta, mutta oikeastaan sen tekeminen itse ei ole mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa tai vaivalloista – vaan usein päinvastoin. Se vaatii vaan aikaa ja huolellisuutta, mutta useimmiten se on suhteellisen helppoa ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Lisäksi sinulta löytyy todennäköisesti kotoa siivoukseen tarvittavat tuotteet.

Miten muuttosiivous tehdään?

Suunnitteluun ja muuttosiivouksen kestoon vaikuttaa merkittävästi asunnon koko. Loppusiivouksen helpottamiseksi voi olla hyvä laatia sinulle sopiva suunnitelma. Yksi vinkki voisi esimerkiksi olla, että etenee siivouksessa aina yksi huone kerrallaan.

Lasse vinkkaa

Siivoaminen etikalla

Yksi oikein suosituksi tullut kotiäidin niksi on tehdä oma puhdistusaine etikasta. Sekoita vettä etikan kanssa ja lisää muutama tippa astianpesuainetta, niin sinulla on aine, joka toimii käytännössä kaikkeen ikkunoiden pesusta kaappihyllyihin.

Lasse, Staypro

Staypron työkaluasiantuntijalla Lassella on laaja kokemus työkalujen parissa työskentelystä, sekä vähittäiskaupasta että käytännön työstä. Ennen kaikkea hänellä on suuri henkilökohtainen kiinnostus kaikkeen, mikä liittyy työkaluihin. Sillä välin, kun hän ei työskentele talonsa parissa kotona, hän keskustelee Staypron asiakkaiden kanssa puhelimessa tai pitää koulutuksia kollegoilleen asiakaspalvelussa.

Muuttosiivouksen muistilista

Muuttosiivouksen helpottamiseksi ja sujuvoittamiseksi olemme laatineet muistilistan, jota voit seurata vaihe vaiheelta. Yksi vinkki koskien kaikkia huoneita on siivota ylhäältä alas – aloita siis katosta ja jatka sitten seinillä ja huonekaluilla edeten lopuksi lattian siivoamiseen.

Välineet muuttosiivoukseen

Kuten mainittu ei muuttosiivous usein vaadi erityistuotteita, vaan tarvittavat tuotteet ja välineet löytyy usein jo valmiiksi kotoa. Muuttosiivous vaatii enemmänkin erityistä huolellisuutta.

Ikkunat

o   Pese ikkunat sisäpuolelta, ulkopuolelta ja lasien välit.

o   Pyyhi ikkunan karmit, listat ja sälekaihtimet.

Makuuhuoneen, olohuoneen ja muiden yleishuoneiden siivous

o   Pyyhi pölyt ja puhdista katto.

o   Puhdista ja pyyhi seinät ja ovet.

o   Puhdista ja pyyhi mahdolliset kaapit ja vaatekaapit.

o   Puhdista patteri – sekä etu- että takapuolelta.

o   Imuroi ja pese lattia.

Kylpyhuoneen siivoaminen

o   Puhdista katto.

o   Puhdista laatat/seinät sekä ovi.

o   Poista kalkki pesullashanasta, käsisuihkusta ja suihkuletkusta.

o   Puhdista pesuallas, kylpyhuoneen kaapit, kylpyamme, wc-istuin ja suihkun osat. Joissakin kylpyammeissa saatat joutua irrottamaan etupaneelin päästäksesi käsiksi kaikkeen likaan.

o   Puhdista mahdollisten vesijohtojen ja -putkien ulkopinnat.

o   Puhdista patteri – älä unohda puhdistaa myös patterin takaa!

o   Puhdista viemäri/lattiakaivo.

o   Imuroi ja pese lattia.

Keittiön loppusiivous

o   Varmista ennen siivoamisen aloittamista, että jääkaappi on tyhjennetty ja pakastin sulatettu. Pese sitten kaikki hyllyt ja lokerot sekä pyyhi jääkaappi/pakastin puhtaaksi sisä- ja ulkopuolelta. Jätä ovet raolleen siivouksen jälkeen. Jääkaappia ja pakastinta on siirrettävä, jotta pääset käsiksi laitteiden taakse kertyneeseen likaan ja pölyyn.

o   Pyyhi pölyt ja puhdista katto.

o   Pyyhi pölyt ja puhdista laatat, seinät ja ovet.

o   Puhdista sisä- että ulkopuolisesti kaikki kaapit ja laatikot – myös kaappien päältä!

o   Jos mahdollista niin siirrä liesi/uuni paikoiltaan ja pyyhi se puhtaaksi sekä ulkopuolisesti kaikilta sivuilta sekä sisäpuolelta. Pyyhi myös lieden ympärillä olevat pinnat puhtaaksi (myös lattiapinta)

o   Puhdista liesituuletin ja sen suodattimet – sekä sisä- että ulkopuolelta.

o   Puhdista astianpesukone sekä sisä- että ulkopuolelta.

o   Pyyhi patterin/patterien etu- ja takapuoli sekä seinä patterin takana.

o   Imuroi ja pese lattia – myös jääkaapin, pakastimen ja lieden alta.

Parvekkeen, terassin ja puutarhan muuttosiivous

o   Tyhjennä tilat ruukuista, huonekaluista, matoista jne.

o   Pyyhi kaiteet

o   Lakaise lattia

Autotallin siivoaminen

o   Puhdista ja pyyhi katto

o   Puhdista ja pyyhi seinät ja ovet

o   Puhdista ja pyyhi mahdolliset kaapit ja hyllyt

o   Lakaise tai imuroi lattia pölyn-/märkä- ja kuivaimurilla