Katkaisu- ja jiirisahalla voit suorittaa paljon erilaisia tehtäviä korkealla nopeudella ja hyvällä tarkkuudella. Mitä eroja erilaisissa katkaisu- ja jiirisahoissa on? Mitä tekniset tiedot tarkoittavat? Mitkä toiminnot voivat tehdä työstä helpompaa? Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan oikeanlaisen katkaisu- ja jiirisahan.

Ensisilmäyksellä katkaisu- ja jiirisaha saattaa näyttää hieman pelottavalta. Se on iso, painava ja siinä on ohjauspyörä ja liikkuvia osia. Sahan käyttö ei kuitenkaan ole kovin monimutkaista. Itse asiassa monet käyttökohteet yhdessä helppokäyttöisyyden kanssa ovat tehneet katkaisu- ja jiirisahasta yhden suosituimmista sahoista ja suosikkityökalun sekä kotinikkareiden että ammattilaisten keskuudessa.

Katkaisu- ja jiirisahoja on saatavana eri hintaluokissa ja erilaisilla toiminnoilla. Jos aiot käyttää katkaisu- ja jiirisahaa paljon, kannattaa käyttää aikaa erilaisten sahamallien erilaisten ominaisuuksien ja toimintojen tutkimiseen. Aloitamme selvittämällä tärkeimmän asian: mikä on katkaisu- ja jiirisaha?

Mikä on katkaisu- ja jiirisaha?

Katkaisu- ja jiirisaha on saha, jota käytetään katkaisemiseen tai sahaamiseen suorissa tai vinoissa kulmissa. Puutavara asetetaan tai puristetaan pyörivän levyn päälle. Pyörittämällä levyä ja sahapäätä oikealle ja vasemmalle voit asettaa sahauksen kulman, mutta voit myös kallistaa itse sahanterää. Jos molempia tehdään samanaikaisesti, puhutaan kaksoisviisteestä. Kun olet asentanut työkalun ja lukinnut asetukset, voit sahata niin monta lautaa ja listaa kuin haluat ja saat saman lopputuloksen. Tämä tekee työstä nopeampaa, helpompaa ja tehokkaampaa riippumatta siitä, rakennatko terassia, sahaatko listoja vai leikkaatko puutavaraa.

Verrattuna sirkkeliin, jota voidaan käyttää moniin vastaaviin tehtäviin, katkaisu- ja jiirisaha on tarkempi ja helpompi asentaa. Pääsääntöisesti katkaisu- ja jiirisaha tekee myös tarkempia leikkauksia. Ennen kaikkea voit asettaa laudan normaalille työkorkeudelle ja saat hyvän yleiskatsauksen tehtävään työhön.

Haastava terminologia

Kun valitset katkaisu- ja jiirisahaa, sinun on tarkasteltava kulmia, joita katkaisu- ja jiirisaha pystyy sahaamaan, toisin sanoen sitä, kuinka paljon voit kääntää sahapäätä oikealle ja vasemmalle ja kuinka paljon voit kallistaa sitä. Koska eri valmistajat käyttävät erilaista terminologiaa pitääkseen nämä kaksi toimintoa erillään, voi olla aluksi vaikeaa ymmärtää, mitä tuotetekstit tarkoittavat. Tässä oppaassa puhumme yksinkertaisuuden vuoksi viistekapasiteetista ja kallistuskapasiteetista.

Viistekapasiteetti ja kallistuskapasiteetti

Saadaksesi käsityksen siitä, mitä voit tehdä katkaisu- ja jiirisahalla, sinun on tarkasteltava, kuinka tiukkoja kulmia sahalla pystyy sahaamaan ja kuinka paljon terää voidaan kallistaa.

Viistekapasiteetti

Kun aiot sahata kulman, käännä sahapäätä oikealle ja vasemmalle. Kaikki katkaisu- ja jiirisahat voivat kääntyä 45° oikealle ja vasemmalle, mutta joissakin malleissa voit pyörittää levyä vieläkin enemmän.  

Kiinteät viisteasennot auttavat asettamaan oikean kulman nopeasti. On hyödyksi, jos sahassa on kiinteät asennot yleisimmille kulmille, esimerkiksi 90°, 45° ja 22,5°. Kiinteitä asentoja käyttäessä sinun ei myöskään yleensä tarvitse käyttää lukitusruuvia levyn lukitsemiseen.

Kaikki katkaisu- ja jiirisahat voivat kääntyä 45° oikealle ja vasemmalle, mutta joissakin malleissa voit pyörittää levyä vieläkin enemmän.

Kallistuskapasiteetti

Kallistuskapasiteetti osoittaa, kuinka paljon voit kallistaa sahanterää. Joissakin katkaisu- ja jiirisahoissa terää voi kallistaa kahteen suuntaan, kun taas joissakin sitä voidaan kallistaa vain vasemmalle.
​ Voit aina saavuttaa saman lopputuloksen sahanterällä, jota voidaan kallistaa vain vasemmalle, mutta jos sahaat paljon, työ voi olla tehokkaampaa, jos voit kallistaa terää kahteen suuntaan. Tällöin sinun ei tarvitse miettiä niin paljon, kuinka puutavara asetetaan sahaan. Jos terä voidaan kääntää kahteen suuntaan, asetetaan erilliset asteluvut. 45° on vähimmäisasteluku, josta kaikki katkaisu- ja jiirisahat selviytyvät.  

Leikkuukorkeus ja leikkuuleveys

Leikkuuleveys määrittää, kuinka leveää materiaalia voit sahata ja leikkuukorkeus osoittaa, kuinka paksua materiaalia voidaan käsitellä. Sahan suurin kapasiteetti ilmoitetaan yleensä millimetreinä. Jos aiot sahata vain tavallisia runkopuita ja listoja, voit käyttää käytännössä mitä tahansa katkaisu- ja jiirisahaa. Mutta jos esimerkiksi nikkaroit huonekaluja ja haluat sahata yli 30 cm leveitä hyllylevyjä, silloin sahan valinnalla on tärkeä merkitys.

Jos määritetty kapasiteetti on 342 x 102 millimetriä, voit sahata materiaalia, joka on 34,2 senttimetriä leveä ja 10,2 senttimetriä paksu. On myös tärkeää tietää, että leikkuukapasiteetti muuttuu, kun terää käännetään ja kallistetaan. Kun kallistat terää, sahaussyvyys pienenee ja kun käännät sitä, suurin leikkuuleveys pienenee. Siksi leikkuusyvyys määritetään usein useille eri kulma- ja kaltevuusyhdistelmille. Mitä isompia mittoja katkaisu- ja jiirisaha pystyy sahaamaan, sitä monipuolisempi se on.  

Ulosvedolla vai ilman?

Jos katkaisu- ja jiirisahasahan päätä voidaan vain nostaa ja laskea, sahanterän halkaisija määrää sen, kuinka leveää puutavaraa voidaan leikata. Jotta voisit leikata suurempia mittoja, monissa katkaisu- ja jiirisahoissa on niin kutsuttu ulosvetotoiminto. Tämä tarkoittaa, että sahapää on sijoitettu kahteen ohjainvarteen (joita kutsutaan myös ohjaimiksi) ja sitä voidaan työntää eteen- ja taaksepäin. Katkaisu- ja jiirisahat ilman ulosveto-toimintoa ovat ensisijaisesti listoja ja pienempiä mittoja varten.

Ulosvetotoiminto tarkoittaa, että sahapää on sijoitettu kahteen ohjainvarteen ja sitä voidaan työntää eteen- ja taaksepäin

Verkko- vai akkukäyttöinen?

Monet akkukäyttöiset katkaisu- ja jiirisahat voivat toimia yhtä hyvin kuin verkkovirralla toimivat - kunnes akku tyhjenee. Koska katkaisu- ja jiirisaha on suhteellisen paikallaan oleva työkalu, joka vaatii myös paljon virtaa, monet valitsevat verkkokäyttöisen mallin. Valinta riippuu viime kädessä katkaisu- ja jiirisahan käyttötarkoituksesta. Jos työskentelet kotona ja sinulla on mahdollisuus liittää työkalu pistorasiaan, voit valita verkkovirran. Jos taas liikut eri rakennustyömaiden välillä tai asut suurella maatilalla, voi olla hyvä idea panostaa akkukäyttöiseen koneeseen.

Saatavana on malleja, jotka käyttävät yhtä 18 voltin akkua, mutta ei ole harvinaista, että käytössä on kaksi 18 voltin, 36 voltin tai 54 voltin akkua. Katkaisu- ja jiirisahojen moottoriteho vaihtelee yleensä 1000 ja 2000 watin välillä. Tehokkaamman moottorin avulla voit kuormittaa sahaa voimakkaammin.

Kuinka suuri kierrosnopeus?

Toinen tekninen tieto, jota on tarkasteltava, on sahan kierrosnopeus. Katkaisu- ja jiirisahat pyörivät usein 4000–6000 kierrosta minuutissa. Suuremmilla nopeuksilla saat suuremman vääntömomentin terän kärkeen. Alemmilla kierroksilla saat terään suuremman vastuksen, mikä tarkoittaa, että sahassa ei ole yhtä paljon voimaa.  

3 älykästä toimintoa, jotka helpottavat työskentelyä

Pehmeä käynnistys

Pehmeä käynnistys on toiminto, joka tarkoittaa, että kone lähtee käyntiin 2-3 sekunnissa sen sijaan, että se käynnistyisi heti. Koska terän on pyörittävä täydellä nopeudella, kun lasket sen alas, pehmeällä käynnistyksellä ei ole vaikutusta itse leikkaukseen, mutta tämä toiminnon ansiosta kone ei nykäise, kun käynnistät sen. Pehmeä käynnistys helpottaa koneen käyttöä, mutta monet käsityöläiset jättävät sen pois säästääkseen aikaa.  

Sahanpurun keräys

Sahatessa syntyy paljon sahanpurua ja pölyä, joten on hyödyksi, jos työkalussa on jonkinlainen automaattinen sahanpurun keräystoiminto. Vähäiseen sahausmäärään soveltuu mainiosti pölypussi, mutta jos aiot sahata paljon, haluat ehkä liittää työkaluun pölynimurin.

Hyvän sahanpurunkerääjän avulla sinun ei tarvitse viettää niin paljon aikaa siivoamisen parissa, kun olet saanut työn valmiiksi.

Laserkohdistin

Luonnollisesti on mahdollista mitata laskemalla terää, mutta jos haluat nähdä nopeasti katkaisukohdan, tähän on olemassa kehittyneempiä järjestelmiä. On melko tavallista, että katkaisu- ja jiirisahoissa on käytössä laserkohdistin, joka näyttää, missä katkaisukohta tulee olemaan. Laserin haittapuolena on se, että linjan näkeminen kirkkaassa päivänvalossa voi olla vaikeaa ja linja on sahanterästä riippumaton. Ongelman ratkaisemiseksi jotkin sahat on varustettu LED-valolla, joka valaisee kappaleen ja merkitsee viillon paikan varjoviivalla, joka heijastuu sahanterästä.

Monissa katkaisu- ja jiirisahoissa on käytössä laserkohdistin, joka näyttää, missä katkaisukohta tulee olemaan.

Työskentele tehokkaammin sahauspöydän avulla

Jotta voit sahata tarkkoja sahauksia, materiaalin on oltava vaakasuorassa. Jos työkappale työntyy hieman ulos, voit usein työntää sen alas työpintaa vasten, mutta mitä pidempää puutavaraa käsittelet, sitä vaikeammaksi se muuttuu. Kun käsittelet lyhyempää puutavaraa, voit joskus laajentaa katkaisu- ja jiirisahan leikkausalaa sivuille. Mutta jos aiot sahata pidempää puutavaraa ja haluat myös työskennellä mahdollisimman ergonomisesti, voi olla hyvä ajatus hankkia oma sahauspöytä.   

Sahauspöydät on usein valmistettu niin, että voit helposti ruuvata katkaisu- ja jiirisahan kahteen koneen kiinnikkeeseen, joita voidaan liu'uttaa oikealle ja vasemmalle. Kun valitset sahauspöytää, on tärkeää valita pöytä, joka on yhteensopiva sahasi kanssa ja jossa on tarpeitasi vastaavat ominaisuudet. Jos käytät sahaa kotona työpajassa, tarvitset luultavasti erilaisen sahauspöydän kuin ammattilainen, joka matkustaa eri töiden välillä ja tarvitsee taitettavan sahauspöydän autoon.

Lue myös: "Sahauspöytä katkaisu- ja jiirisahalle - 5 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon"

Kun valitset sahauspöytää, on tärkeää valita pöytä, joka on yhteensopiva sahasi kanssa ja jossa on tarpeitasi vastaavat ominaisuudet.

Sahanterä työn mukaan

Riippumatta siitä, minkä katkaisu- ja jiirisahan valitset, se ei koskaan ole parempi kuin sen sahanterä. Edellyttäen, että painat sahaa oikealla paineella, sen terä ja sen hampaat ovat ehdottoman ratkaisevia tekijöitä sahausviillon lopputuloksen kannalta. Emme tule perehtymään kaikkeen tässä oppaassa, mutta on hyvä tietää, että hampaiden rakenne, lukumäärä, kulma, jako, materiaali, koko ja leveys vaikuttavat lopputulokseen.

Terän koko

Tärkeä edellytys terän käyttämiselle on se, että se on oikean kokoinen. Ennen kaikkea on tärkeää, ettei sahanterä ole suurempi kuin on tarkoitettu, koska silloin saatat vahingoittaa sekä itseäsi että työkalua. Hieman pienemmän terän käyttö voi toimia, mutta sitä ei suositella, koska sen pyörimisnopeus voi olla liian suuri.

Terän reiän halkaisija

Toinen mitta, joka sinun on otettava huomioon, on terän reiän halkaisija eli kuinka suuri reikä on terän keskellä. Jos ostat terän, jossa on liian suuri reikä, voit usein asentaa sen joka tapauksessa käyttämällä soviterenkaita. Joissakin tapauksissa soviterenkaat sisältyvät pakkaukseen ostaessasi terän, mutta ne voidaan ostaa myös erikseen. On tärkeää tarkistaa, että asennettu terä sopii kunnolla, että soviterengas ei ole terää paksumpi ja että lukkomutteri peittää koko soviterenkaan.  

Tämä sahanterä Boschilta on halkaisijaltaan 216 mm, siinä on 48 hammasta ja sen suurin pyörimisnopeus on 7000 kierrosta minuutissa.

Hampaiden lukumäärä

Se, kuinka monta hammasta terässä tulisi olla, määräytyy sahattavan kohteen mukaan. Yleisesti voidaan sanoa, että terä, jossa on vähemmän hampaita, leikkaa nopeasti ja karkeasti ja että terä, jossa on enemmän hampaita, työskentelee hitaammin, mutta antaa hienomman leikkauksen.  

Uusissa katkaisu- ja jiirisahojen terissä on yleensä 24–40 hammasta, joten riippuen siitä, mitä aiot tehdä, voi olla hyvä täydentää sitä terällä, jossa on 40 hammasta tai enemmän, joilla voit tehdä hienompia leikkauksia. Kun verrataan eri terien hampaiden määrää, on tärkeää ottaa huomioon terän koko. Suuremmassa terässä voi olla enemmän hampaita samalla etäisyydellä toisistaan.

Suurin pyörimisnopeus

Jos sahanterässä on merkintä, joka ilmaisee suurimman pyörimisnopeuden (RPM), on tärkeää noudattaa tätä pyörimisnopeutta. Tämä on erityisen tärkeää pitää mielessä, jos sinulla on saha, jonka kierrosnopeus on  erittäin korkea.

Hampaiden kaltevuus

Tulokseen vaikuttaa paitsi hampaiden määrä, myös niiden kaltevuus.  

Positiivinen hammaskulma tarkoittaa, että hampaat kallistuvat eteenpäin terän pyörimissuuntaan.

Negatiivinen hammaskulma tarkoittaa, että hampaat kallistuvat hieman taaksepäin.

Useimpien markkinoilla olevien sahanterien hammaskulma on 5° negatiivisen ja 20° positiivisen kaltevuuden välillä. Sahanterä, jossa on positiivinen hammaskulma, työntyy materiaaliin aggressiivisemmin, kun taas sahanterä, jossa on negatiivinen hammaskulma, on paljon lempeämpi. Terät, joissa on positiivinen hammaskulma, soveltuvat puun, kipsin, lastujen, vanerin ja vastaavien halkaisuun. Negatiivisella kulmalla varustetut terät soveltuvat herkkien materiaalien sahaukseen, kuten pehmeät metallit, komposiittimateriaalit, muovi ja laminaatti.

Terän paksuus

Tavallisesti sahanterät ovat 2-3 millimetriä paksuja, mutta saatavana on myös 1,6 tai 1,8 millimetrin teriä. Niitä voidaan usein käyttää katkaisu- ja jiirisahoissa, mutta ne on kehitetty ensisijaisesti akkukäyttöisille sirkkeleille. Kapeassa terässä on nimittäin vähemmän vastusta, mikä tarkoittaa, että akku kestää pidempään.

Mietitkö vieläkin, mikä katkaisu- ja jiirisaha sinun kannattaisi ostaa? Lue artikkelimme "Viisi suosituinta katkaisu- ja jiirisahaa 2021 - asiakkaidemme testaamat".