On paljon syitä haluta suojata kuuloaan – mutta mieluiten tinkimättä mukavuudesta tai toiminnallisuudesta. Tinnitusta ja pysyviä kuulovaurioita ei valitettavasti voi peruuttaa, leikata tai lääkitä.

Melun aiheuttama kuulovaurio on peruuttamaton, mutta niiden ehkäisemiseksi voi tehdä paljon. Kuulosuojaimen valinnassa on paljon huomioitavia tekijöitä. Neuvomme ja annamme vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon.

Kuulosuojaimen tehtävä on suojata kuuloasi haitallisen kovilta ääniltä. Se päästää läpi tietyn määrän ympäristön ääniä, jotta huomaat, kun jotain tapahtuu lähelläsi.

Mikään markkinoilla oleva kuulosuojain ei sulje kaikkia ääniä pois sataprosenttisesti. Sen sijaan kuulosuojaimen tehtävä on suojata kuuloasi haitallisen kovilta ääniltä. Kuulosuojaimet vaimentavat ympäristön ääniä SNR-arvon mukaisesti (Single Number Rating).

SNR-arvo kertoo eri kuulosuojaimissa, paljonko melutaso laskee keskimääräisesti (desibeleinä) kuulosuojainta käytettäessä. Jos olet ympäristössä, jossa melutaso on 90 dB ja käytät kuulosuojainta, jonka SNR-arvo on 30 dB, ympäristön melutaso jää tuolloin 60 desibeliin.

Miten melutasoa mitataan?

Melutaso on nimitys sille, miten kovana jokin ääni koetaan. Sitä mitataan desibeleinä (dB). Melutaso kertoo, miten epämiellyttävä ääni on. Noin 90 dB:ssä melutaso alkaa vahingoittaa kuuloa. 90 dB ei kuitenkaan ole erityisen korkea melutaso eikä se siksi aina tunnu epämiellyttävältä.

Se tarkoittaa siis sitä, että jos viettää pitkän ajanjakson ympäristössä, jonka melutaso on 90 dB, kuulo voi vahingoittua huomaamatta.

Alla olevassa taulukossa kuvataan arkisia melutasoja.

desibelitaulukko

Desibeliasteikko on logaritminen. Tämä tarkoittaa, että jos melutaso nousee 50 desibelistä 100 desibeliin, melutaso ei vain kaksinkertaistu. Voidaan sanoa, että 10 desibelin lisäys kaksinkertaistaa melutason, eli jos melutaso nousee 50 desibelistä 100 desibeliin, melutaso koetaan vähintään viisi kertaa kovempana.

Millaisia ominaisuuksia kuulosuojaimissa on?

Voit valita kuulosuojaimen ominaisuudet laajasta valikoimasta helpottamaan omaa arkeasi. Ominaisuuksia voivat olla vaikkapa sisäänrakennettu radio, ympäristön kuuntelu, Bluetooth-liitäntä muihin laitteisiin, sisäänrakennettu radiopuhelin jne.

Joillain työpaikoilla radion käyttäminen on kiellettyä, sillä se voi vaikuttaa huomiokykyyn äkillisissä tilanteissa. Seuraavassa selitämme toivotuimpia kuulosuojainten ominaisuuksia.

FM-radio

FM-radiolla varustetussa kuulosuojaimessa radio on sisäänrakennettu niin, että voit kuunnella radiota käyttäessäsi kuulosuojainta. Tämä tarkoittaa, että voit kuunnella lempimusiikkiasi töissä ilman, että kenenkään tarvitsee valittaa musiikkimaustasi!

Ympäristönkuuntelu

Ympäristönkuuntelulla varustetussa kuulosuojaimessa on mikrofonit kupujen ulkopuolella. Mikrofonit rekisteröivät ympäröiviä ääniä ja vahvistavat osaa niistä kuulosuojaimen kuvussa oleviin kaiuttimiin. Voit säätää vahvistuksen tasoa volyymipainikkeilla.

Tämän ansiosta saat riittävän suojan kuulollesi, mutta voit samalla puhua normaalisti lähellä olevien ihmisten kanssa. Lisäksi ympäristönkuuntelun avulla huomaat tärkeitä ympäristön ääniä ilman, että melutaso nousee haitallisen korkeaksi.

Bluetooth

Bluetooth mahdollistaa kuulosuojaimen langattoman liitännän ulkoiseen laitteeseen, kuten puhelimeen tai radiopuhelimeen, jossa on Bluetooth-toiminto. Näin voit suojata kuulosi ympäristön ääniltä ja samalla puhua puhelimessa tai radiopuhelimessa.

Sisäänrakennettu radiopuhelin

Sisäänrakennetulla radiopuhelimella varustettu kuulosuojain mahdollistaa useiden kuulosuojainten yhdistämisen toisiinsa ja niiden välisen viestinnän. Viestintä tapahtuu PMR-kanavalla, joka on avoimella, lisenssittömällä taajuudella.

Millaisen kuulosuojaimen sitten valitsen?

Monissa kuulosuojaimissa on yhdistettynä useita näitä ominaisuuksia. Tarjolla on esimerkiksi kuulosuojaimia, joissa on sekä sisäänrakennettu radiopuhelin että Bluetooth. Voit esimerkiksi käyttää sisäänrakennettua radiopuhelinta työkavereiden kanssa puhumiseen ja vastaanottaa puhelun kotoa ilman, että joudut riisumaan kuulosuojaintasi.

Jos tahdot lisää vinkkejä tai henkilökohtaisia neuvoja, autamme sinua mielellämme Staypron asiakaspalvelussa!

Samankaltaisia artikkeleita