Poravasaran päätehtävä on auttaa sinua tekemään reikiä sementtiin, betoniin, kiveen, tiileen ja muihin koviin, keraamisiin materiaaleihin, tai hajottaa ne kokonaan. Tässä tuoteryhmässä on tietenkin laaja valikoima erilaisia laitteita, joilla on erilaisia ominaisuuksia eri tarpeisiin.

Poravasaran tärkeimpiä ominaisuuksia on usein sen kiinnitystapa poratankoon. Näitä kiinnikkeitä kutsutaan SDS-Max- tai SDS-Plus-kiinnikkeiksi. On tärkeää valita laite toivotun poratangon mukaan, sillä SDS-Max-kiinnikkeellä olevaa laitetta ei voi kiinnittää SDS-Plus-kiinnikettä käyttävään poratankoon (ilman sovitinta).

Koska tarvitaan poravasaraa eikä iskevää porakonetta? Kun sinun tarvitsee porata yli 8 mm kokoisia reikiä keraamiseen materiaaliin. Poravasaran toimintoihin ei kuitenkaan kuulu ruuvinvääntö.

Poravasara on tarkoitettu vain materiaalin poistoon/poraamiseen. Millaisen laitteen siis tarvitsen? Olemme listanneet muutamia muuttujia, jotka kannattaa ottaa huomioon poravasaraa valitessa.

Valitse laite, jossa on oikeanlaiset ominaisuudet

Eri poravasaroilla voi olla erilaisia toimintoja. Näitä voivat olla esimerkiksi poraus ilman iskutoimintoa, iskuporaus ja piikkaus.

Poraus ilman iskutoimintoa

Laite toimii siis tavanomaisena porakoneena, kun tahdot porata reiän puulankkuun tai metallipalkkiin.

Iskuporaus

Istukka pyörii ihan kuin edellä kuvatussa porauksessa, mutta suurin muuttuja on, että kone myös iskee poratangon materiaaliin. Tätä toimintoa tarvitaan reikien tekemiseen keraamisiin materiaaleihin, kuten betoniin, kiveen tai tiileen.

Piikkaus

Tarkoittaa, että istukka ei enää pyöri vaan pelkästään iskee. Tätä toimintoa käytetään keraamisten materiaalien poistamiseen ja poratangon sijaan siihen tarvitaan taltta. Niitä on saatavilla eri levyisinä ja mallisina käyttötarkoituksen mukaan.

Ole tarkkana, kun valitset poratankoa ja/tai -talttaa käyttötarkoituksen ja laitteen mallin mukaan. Joissain laitteissa on kaikki kolme toimintoa, jotka voi valita painikkeella tai nupilla.

Joissain laitteissa on vaihdettava 13 mm tavallinen istukka poraukseen ilman iskutoimintoa, jolloin pyöreä tavallinen poratanko sopii laitteeseen SDS-kiinnityksen sijaan. Se voi olla kätevä, kun porataan puuta, muovia tai metallia.

Iskuteho

Poravasaran iskuteho ilmoitetaan Jouleina (J). Mitä korkeampi iskuteho, sitä tehokkaammin se vaikuttaa materiaaliin. Iskevä laite värisee, ja laitteen värinän määrä voi olla ratkaiseva tekijä käyttäjälle, joka tekee päivän aikana paljon töitä poravasaralla.

Värinäarvo ilmoitetaan yksikkönä m/s, ja mitä alhaisempi tämä arvo on, sitä vähemmän laite värisee ja näin ollen vaikuttaa haitallisesti hartioihin, kyynärpäihin, ranteisiin jne.

Paino

Poravasara on tehokas laite, ja sen paino voi olla tärkeä ominaisuus, jos pidät laitetta usein hartioiden yläpuolella. Esimerkiksi kun poraat reikiä sisäkattoon. Pitkässä käytössä se vaikuttaa hartioihin, niskaan ja selkään. Arvioi siis laitteen vaatimuksia – miten suuria reikiä tarvitset? Valitse laite sen mukaan. Ehkä et tarvitse kaikista painavinta mallia?

Ole ihmeessä yhteydessä Staypron asiakaspalveluun, jos sinulla on kysyttävää. Autamme mielellämme valitsemaan juuri oikeanlaisen laitteen sinun tarpeisiisi.

Samankaltaisia artikkeleita