Kun tavallinen porakone tai iskuporakone ei riitä, poravasara onnistuu suoriutumaan tehtävästä. Poravasaran ensisijaisena tehtävänä on auttaa tekemään reikiä tai purkamaan täysin sementtiä, betonia, kiveä, tiiltä ja muita kovia, keraamisia materiaaleja. Tästä työstökoneesta on tietysti olemassa erilaisia versioita. Helpottaaksemme käyttötarpeisiisi parhaiten sopivan poravasaran löytämistä me Stayprossa laadimme tämän oppaan! 

Todella vaativissa tehtävissä ei pääse pitkälle porakoneella, vaan sen sijaan on käytettävä poravasaraa! Poravasara on tehty lävistämään erittäin kovat materiaalit, kuten muun muassa betoni, kallio, muuraus ja kivi. Kuten nimestä voi päätellä, poravasara suoriutuu tällaisista materiaaleista paitsi poraamalla myös vasaroimalla itse poraa vasten.  

Omiin käyttötarpeisiisi parhaiten sopivan poravasaran löytämiseksi voi olla hyvä pohtia, mihin ja miten sitä tullaan käyttämään. Saatavilla on nimittäin lukuisia erilaisia versioita ja huomioitavia näkökulmia on paljon voidaksesi löytää tarpeisiisi parhaiten sopivan poravasaran. 

Mikä on poravasara? 

Poravasara, jota kutsutaan myös talttavasaraksi, on yksi versio porakoneesta sillä erotuksella, että se selviytyy erittäin vaativista tehtävistä – vaativammista kuin iskuporakone! Itsestään selvän poraustoiminnon lisäksi koneessa on myös sisäänrakennettu vasaratoiminto, joka iskee pora-akselin takaosaa vasten. Tämän ansiosta poravasara lävistää vaivattomasti kovat ja paksut materiaalit. Poravasaraa voidaan käyttää vaativiin töihin, kuten reikien poraamiseen muun muassa kiveen, betoniin ja tiileen tai esimerkiksi kaakelin ja betonin purkamiseen. Kovista materiaaleista huolimatta poraa ei tarvitse painaa paljoakaan.  

Poravasaroissa on nk. SDS-kiinnike, johon itse pora kiinnitetään. SDS-kiinnike tekee poran vaihtamisesta erittäin helppoa tarjoten samalla hyvän otteen ja antaen poran liikkua hieman varsinaisen porauksen aikana. 

Poravasaran osat

Istukka – Poravasaran istukassa on SDS-kiinnike, joko SDS-Plus tai SDS-Max. Ne eroavat toisistaan siten, että SDS-Max sopii paremmin erittäin vaativiin tehtäviin ja suurikokoisten reikien poraamiseen.  

Ohjauspainike – Ohjaa poraa kulkemaan haluttuun suuntaan. On välttämätöntä, että tämä painike on helposti saatavilla, jotta ohjauksen säätäminen käy vaivattomasti ja työskentely onnistuu nopeasti ja sujuvasti.  

Liipaisin – Virtapainikkeesta säädellään myös nopeutta. Koneen saa toimimaan nopeammin painamalla liipaisinta voimakkaammin. 

Kahva ja tukikahva – Pääasiallisen kahvan on oltava mukava ja riittävän suuri, jotta sitä voidaan pidellä työkäsineet kädessä. Vaativissa tehtävissä voidaan tarvita tukikahvaa lisätehon saamiseksi ja koneen pitämiseksi paikallaan.  

Tekniset tiedot 

Porakonetta valitessa on olemassa muutamia teknisiä tietoja, jotka voi olla hyvä ottaa huomioon. Enimmäissyvyys, iskunopeus, iskuvoima ja paino ovat esimerkkejä tekijöistä, jotka voivat vaihdella koneiden välillä.  

Enimmäissyvyys 

Enimmäissyvyys vastaa kysymykseen siitä, kuinka syvälle poravasara pystyy poraamaan. Se vaihtelee materiaalin mukaan ja teknisissä tiedoissa mainitaan erilliset sahaussyvyydet sekä puulle, teräkselle että betonille. Yleensä kone selviytyy enimmäissyvyydestä puussa ja vähimmäissyvyydestä teräksessä. Suorituskyky betonille asettuu jonnekin näiden kahden välimaastoon.  

Iskuvoima ja iskunopeus 

Poravasaran materiaaliin iskemä voimakkuus mitataan ja ilmoitetaan joule-yksikkönä (J). Tämä lukema kertoo, että mitä suurempi iskuvoima on, sitä tehokkaammin materiaali katkeaa.  

Iskevä kone tärisee, ja koneen tärinä voi olla ratkaiseva tekijä käyttäjälle, joka työskentelee suurimman osan päivästä poravasaraa käyttäen. Tärinäarvo ilmoitetaan yksikkönä m/s, ja mitä pienempi tämä arvo on, sitä vähemmän kone tärisee – ja mitä vähemmän kone tärisee, sitä vähemmän sillä on negatiivisia vaikutuksia muun muassa hartioihin, kyynärpäihin ja ranteisiin. 

Iskunopeus sen sijaan selittää sen, kuinka nopeasti kone iskee. Mittausarvo bpm ilmaisee, kuinka monta iskua minuutissa poravasara tuottaa. Mitä enemmän iskuja, sitä tehokkaampi kone on.  

Poravasaroita on saatavilla useina eri malleina. Mikäli aiot porata erittäin kovia materiaaleja, se saattaa vaatia suurempia koneita!

Johdollinen vai johdoton? 

Poravasaraa valitessa on otettava huomioon, sopiiko käyttötarkoitukseen parhaiten kone johdolla vai ilman johtoa. Nykyisin akkukäyttöisissä malleissa on verkkokäyttöisiä vastaava suorituskyky – nämä toisistaan erottavat tekijät ovat rajoitukset ja mahdollisuudet. Akkukäyttöistä konetta voi kantaa mukana ja sillä voi työskennellä missä tahansa. Akku saattaa toki loppua kesken, mikä voi johtaa ei-toivottuun työskentelytaukoon.  

Verkkokäyttöisen poravasaran kohdalla asia on päinvastoin – se vaatii aina työskentyä pistorasian lähettyvillä, joskin mahdollistaa pitkäaikaisen työskentelyn ilman pelkoa akun loppumisesta. Johdot voivat kuitenkin aiheuttaa suuremman kompurointionnettomuuksien ja työkalun rikkoutumisen riskin.  

Akkukäyttöiset ovat suosituimpia 

Viisi myydyintä poravasaraamme ovat kaikki akkukäyttöisiä ja varustettu 18 voltin (v) akulla. Hieman pienikokoisempaa konetta halutessa saatavilla on myös 12 voltin akuilla varustettuja malleja. Jos taas tarvitset enemmän tehoa kuin 18 voltin poravasara pystyy tarjoamaan, saatavilla on myös 36:n, 40:n tai jopa 54 voltin malleja.  

Volttisarjaan kuuluvat akut 

Yksi kätevä ja käytännöllinen puoli akkukäyttöisissä työkaluissa on se, että tuotemerkeillä on usein nk. volttisarjaan kuuluvat akut – toisin sanoen samoja akkuja voi käyttää useisiin eri työkaluihin. Jos sinulla on jo valmiiksi akkuja ja latureita, sinun ei tarvitse ostaa poravasaraa, jonka mukana toimitetaan akku ja laturi, mikäli päätät ostaa poravasaran akkuasi ja laturiasi vastaavalta tuotemerkiltä ja samasta sarjasta.  

Jos sinulla ei vielä ole akkuja ja latureita, voit myös tietysti ostaa sellaisen poravasaran, jonka mukana toimitetaan akku ja laturi. Usein mukana toimitetaan kaksi akkua – tarkoittaen sitä, että voit aina pitää toisen niistä ladattuna ja käyttövalmiina toisen loppuessa.  

Saatavilla on sekä akku- että verkkokäyttöisiä poravasaroita. Myydyimmät mallimme ovat akkukäyttöisiä!

Valitse poravasara oikeilla toiminnoilla 

Teknisten tietojen ja käyttömekanismin lisäksi sinun on tarkasteltava myös poravasaran toimintoja, kun haluat löytää hyvän, käyttötarkoitukseesi sopivan koneen.  

Toimintovalitsin 

Toimintovalitsimella voidaan yksinkertaisesti valita, onko vasaratoiminto poratessa päällä vai pois päältä. Toiminnon ollessa pois päältä poravasara toimii tavallisen porakoneen tavoin, mikä on hyvä ratkaisu puu- tai metallipalkkeja porattaessa. Vaativiin tehtäviin, kuten kovien keraamisten materiaalien, muun muassa betonin, kiven ja tiilen, poraukseen. 

Piikkaustoiminto 

Tarkoittaa, että istukka ei enää pyöri ja kone ainoastaan iskee. Tämä toiminto asetetaan keraamisia materiaaleja purettaessa ja se vaatii poratangon sijaan taltan. Niitä on saatavilla eri leveyksissä ja malleina käyttötarkoituksen mukaan. 

Muista kuitenkin valita poratanko ja/tai taltta koneen käyttötarkoituksen ja mallin mukaan. Joissakin koneissa yhdistyvät kaikki nämä kolme toimintoa, ja ne voidaan valita koneesta löytyvästä painikkeesta tai nupista. Joihinkin koneisiin kuuluu tavallisen 13 mm istukan lisäksi myös vaihdettava istukka, joka käyttää poraustoimintoa ilman iskutoimintoa, jolloin koneessa voidaan käyttää tavallisia pyöreitä poratankoja SDS-kiinnikkeen sijaan. Tämä voi olla hyvä ratkaisu puuta, muovia tai metallia porattaessa. 

Kantohihna 

Seikka, jota ei välttämättä tule ajatelleeksi, mutta joka voi olla ratkaiseva, on koneen sijoitusratkaisu, jonka avulla saa kädet nopeasti vapaiksi. Korkeissa paikoissa ja muuallakin työskennellessä voi olla käytännöllistä valita poravasara, jossa on kantohihna.  

Tukikahva 

Kunnollisen otteen saaminen voi olla tarpeen kovien ja järeiden materiaalien parissa työskennellessä. Tukikahva antaa enemmän tehoa ja helpottaa koneen pitämistä paikallaan.

Työvalo

Hyvä näkyvyys on kaiken a ja o työskentelyn sujuvuuden kannalta. Useimmissa poravasaroissa on sisäänrakennettu LED-valaistus, jonka avulla näet aina hyvin. LED-lamppu tarjoaa myös mahdollisuuden työskennellä pimeämmissä tiloissa, joihin ei pääse riittävästi valoa.

Poravasaraan on saatavilla poria ja talttoja erilaisina versioina.

Käytä oikeanlaista poraa 

Jotta poravasara suoriutuisi työstään, siinä on käytettävä oikeanlaista poraa! Tavalliset porat eivät kuitenkaan riitä kovin pitkälle, vaan poravasaralla betonia, kiveä tai muita kovia materiaaleja porattaessa avuksi tarvitaan vasarapora. Vasaraporan on sovittava koneen SDS-kiinnikkeeseen.  

Poria on saatavilla useissa eri pituuksissa ja paksuuksissa. Myös terien määrä vaihtelee poran mukaan ja voit valita joko kaksi, kolme tai neljä terää. Ylimääräisillä terillä varustettu pora lävistää helpommin betoniraudoituksen.  

Poria on ostettavissa sekä erikseen että sarjoina. Yksi huomionarvoinen seikka poraostoksilla ollessa on se, että useimmiten sitä saat, mistä maksat. Halvemmat mallit kuluvat nopeammin ja rikkoutuvat helpommin. Siksi voi olla kannattavaa investoida laadukkaaseen poraan.  

Taltat poravasaraan 

Jos olet aikeissa hajottaa kaakeleita tai purkaa muita keraamisia materiaaleja käyttämällä poravasaran piikkaustoimintoa, vaihda pora talttoihin. Saatavilla on erityisiä poravasaraan kiinnitettäviä talttoja, joita kutsutaan vasarataltoiksi. Talttojen erilaiset muotoilut soveltuvat eri työtehtäviin. Esimerkiksi kaakelitalttaa voidaan käyttää erityisesti kaakelin purkamiseen lattiasta ja seinistä.