Puukkosaha on todellinen työkalumaailman tukipilari. Ensiksikin se pystyy työskentelemään kohtuullisella tarkkuudella, minkä lisäksi se on täysin korvaamaton purkutöissä ja muissa vaativammissa töissä.

Puukkosaha, jota kutsutaan myös purkusahaksi tai bajonettisahaksi, on eräänlainen monipuolinen ja tehokas pistosaha, jota voidaan käyttää erilaisiin töihin ja useille eri materiaaleille. Sitä ei ole tehty hienoleikkaukseen ja kuviosahaukseen, mutta se selviytyy tietystä tarkkuudesta ja sopii erinomaisesti esimerkiksi katkaisu- tai purkutöihin.  

Materiaalit, kuten muovi, puu, lasikuitu, kipsi tai rappauslaasti, eivät tuota puukkosahalle ongelmia. Kone on myös suosittu monien metsästäjien keskuudessa, sillä puukkosahaa voidaan käyttää eläinten lihan talteen korjaamisessa. 

Jos olet epävarma siitä, millaisen sahan hankkisit, voit lukea sahaoppaamme ”Sahaopas - millaista sahaa tulisi käyttää”, jossa käymme läpi useita eri sahamalleja ja kerromme sahojen käyttötarkoituksista. 

Miten puukkosaha toimii? 

Pistosahan tavoin puukkosaha on varustettu pitkällä terällä, joka kulkee edestakaisin määrätyn tehoisella heiluriliikkeellä. Tärkeä ero näiden kahden sahan välillä on se, että pistosahasta terä tulee ulos pystysuunnassa alaspäin, kun taas puukkosahasta vaakasuorassa, osoittaen suoraan eteenpäin. 

Puukkosaha on monipuolinen työkalu, jota voidaan käyttää kaikkeen purkuprojekteista lähtien, joissa se pystyy leikkaamaan sekä kipsiä, ruuveja että lautoja, aina katkaisu- ja leikkaustöihin sekä oksien, pensaiden ja puiden leikkaamiseen. Mikäli kyse on paksuista oksista ja puunkaadosta, saatat tarvita puukkosahan sijaan koneita, kuten pensasleikkurin tai moottorisahan.

Eri työt ja projektit asettavat tietysti erilaisia vaatimuksia sille, mistä puukkosahasi on selviydyttävä. Saatavilla on erilaisia malleja, ja tässä käymme läpi puukkosahan valinnassa huomioon otettavat seikat. Stayprolla on laaja valikoima puukkosahoja erilaisilla ominaisuuksilla ja eri hintaluokissa, jotta voisit löytää sinulle ja käyttötarkoitukseesi parhaiten sopivan puukkosahan! 

Puukkosaha on hyvä valinta työkaluksi pensaiden ja puiden leikkaamiseen.

Valitse tehtävään sopiva sahanterä 

Pistosaha ei pysty työskentelemään ilman siihen asennettua sahanterää. Juuri itse terä tekee koneesta monipuolisen – oikeanlaisella terällä se pystyy lävistämään lähestulkoon kaikkia materiaaleja. Varmista vain käyttäväsi oikeanlaista terää kuhunkin tehtävään! Muussa tapauksessa sahaus voi mennä pieleen ja terä turmeltua. 

Erilaiset sahanterät valitaan työstettävien materiaalien perusteella. Sahanterät valmistetaan erityyppisistä metalleista, jotka pystyvät eri materiaaleihin. Terän nimityksen perusteella voi tietää, minkätyyppistä metallia se on ja mihin terää voidaan käyttää.  

Sahanterien eri nimitykset:  

BIM – Merkitsee kaksoismetallia tarkoittaen sitä, että terä koostuu kahdesta erilaisesta metallista. Sen avulla voidaan sahata naulaista puuta, muita puupohjaisia ​levymateriaaleja, muovia, alumiinia, kuparia ja rautaa.  

HCS – Raudasta ja hiilestä valmistettu hiiliterästerä, joka sopii nopeaan sahaamiseen ja hienomman leikkauspinnan aikaansaamiseen. Toimii eri materiaaleissa, kuten puu, muovi, lastulevy, ristivaneri sekä MDF-levyt.  

HM – Terä on valmistettu muun muassa volframikarbidista ja koboltista, ja sitä voidaan käyttää tiilen, kaakelin, kipsin, lasikuidun, ruostumattoman teräksen, puun ja muovin sahaamiseen.  

HSS – Erittäin lämmönkestävä terä, joka voi sisältää seoksen hiilestä, koboltista, kromista, molybdeenista, vanadiinista tai volframista. Sen avulla voidaan sahata nopeasti kovia materiaaleja, kuten rautaa, karkaisematonta terästä, alumiinia ja kuparia.  

TPI (Teeth per inch) 

Toinen terät toisistaan erottava seikka on nk. TPI-lukema, joka osoittaa, kuinka monta hammasta terässä on tuumaa kohden. Pehmeämmille materiaaleille, kuten puulle, käytettäviksi sovitettujen puukkosahanterien TPI-lukema on pienempi, noin 25, kun taas kovemmille materiaaleille, kuten metallille, suunnattujen terien TPI-lukema voi olla korkeampi, jopa 32. 

Terän vaihtaminen käy helposti 

Yksi sahanterissä huomioitava seikka on se, että terän vaihdon tulisi onnistua helposti ja kätevästi. Nykyisten puukkosahojen kohdalla vaaditaan harvoin työkalua terän vaihtamiseksi.  

Johdollinen vai johdoton? 

Puukkosahoja on saatavilla sekä johdottomina että johdollisina malleina. Johdottomat mallit toimivat akulla, ja ne ovat siten kannettavia, kun taas johdolliset mallit tulee kytkeä sähköverkkoon. Akkukäyttöinen puukkosaha antaa työskennellessä paremman liikkumavapauden, vaikkakin niiden kohdalla on huomioitava akun kesto. Jos sinulla on kaksi akkua, voit aina varmistaa pitäväsi toisen ladattuna välttyäksesi ei-toivotuilta lataustauoilta!  

Verkkokäyttöiset puukkosahat ovat usein tehokkaita, mutta niiden johto rajoittaa käyttöaluetta ja sitä kautta myös työskentelyalaa. 

Investoi volttisarjaan kuuluvaan akkuun 

Monilla tuotemerkeillä on sarjoja, joissa voit käyttää samaa akkua useissa työkaluissa. Usein riittää, että kotona on kaksi akkua ja laturi, jolloin voit ostaa erilaisia työstökoneita ilman akkua ja saada hankittua ne siten edullisempaan hintaan.  

Yleinen hankinta on 12 voltin (v) tai 18 voltin (v) akkuun yhteensopiva puukkosaha. Tarvitessasi todella tehokasta puukkosahaa saatavilla on myös koneita 36 voltin akulla.  

Jos sinulla ei vielä ole tiettyä akkusarjaa, voit myös tietysti ostaa sellaisen puukkosahan, jonka mukana toimitetaan akku ja laturi. Kun aiot investoida akkusarjaan kuuluviin työkaluihin, on hyvä ensiksi tarkistaa, millaisia työkaluja toimittajalla on valikoimassaan, sillä ne voivat vaihdella merkeittäin.  

Akkukäyttöiset puukkosahat ovat suosittuja – usein 12 tai 18 voltin akulla. 

Mitä puukkosahan valinnassa tulisi ottaa huomioon? 

Halutessasi löytää itsellesi ja käyttötarkoituksiisi sopivan puukkosahan on tietysti hyvä perehtyä puukkosahojen ominaisuuksiin. Tässä käymme läpi keskeisimpiä valinnassa huomioon otettavia seikkoja! 

Moottoriteho 

Varmista valitsevasi koneen, jossa on käyttötarkoitukseesi riittävä teho. Jos esimerkiksi olet aikeissa tehdä suurempia purkutöitä, liian heikkotehoinen kone voi osoittautua vaaralliseksi, sillä terä voi juuttua kiinni, jolloin työ voi mennä pieleen! 

Paino 

Puukkosahan paino voi olla ratkaiseva riippuen siitä, kuinka paljon tulet käyttämään konetta. Jos aiot käyttää puukkosahaa paljon ja pidemmissä jaksoissa, ergonominen ja kevyt malli voi olla hyvä valinta, kun taas saatat pystyä työskentelemään hieman raskaammalla koneella, jos sitä käytetään harvoin ja lyhyempiä aikoja. Pienemmät puukkosahat voivat painaa noin 1–2 kiloa, kun taas tehokkaampien mallien paino voi asettua 3–5 kilogramman välimaastoon. 

Akkukäyttöinen malli painaa tavallisesti enemmän kuin verkkokäyttöinen puukkosaha. Sopiiko käyttötarkoitukseen hieman raskaampi kone, jota voidaan kuljettaa mukana minne tahansa, mutta jolla voi työskennellä rajoitetun ajan, vai haluatko kevyen koneen, jolla voit työskennellä niin pitkään kuin haluat, mutta joka on riippuvainen verkkoliitännästä? Pohdi kummankin vaihtoehdon hyviä ja huonoja puolia ja mieti, kumpi sopii parhaiten omaan käyttötarkoitukseesi.  

Ergonomian vuoksi kannattaa painon lisäksi pohtia myös sitä, miten tasapainoinen kone on ja kuinka paljon se tärisee. Kaikkein ergonomisin on tietysti hyvin tasapainoinen saha, joka tärisee vain vähän ja joka ei paina kovin paljon. Silloin keho jaksaa työskennellä pidempään! 

Pyörimisnopeus  

Pyörimisnopeus on tärkeä tekijä puukkosahan valinnassa, sillä se on ratkaiseva katkaisun tehokkuuden kannalta ja siitä johtuen myös sahanterän käyttöiän kannalta. Mitä korkeampi pyörimisnopeus on, sitä nopeammin mäntä iskee terään edestakaisin materiaalissa, ja tarkoitukseen sopivalla terällä katkaisusta tulee optimoitua. Mielessä on pidettävä myös se, että normaali pyörimisnopeus 18 voltin akun sisältävälle koneelle voi olla keskimäärin jopa 3 000 iskua minuutissa. 

Useimmissa puukkosahoissa nopeutta voidaan säätää liipaisimesta. Mitä kovemmin painat, sitä nopeammin sahaat.  

Puukkosaha, jossa iskun nopeutta säädetään itse, tekee luonnollisesti työstä helpompaa voidessasi yksinkertaisesti päättää itse, mikä nopeus sopii parhaiten milloinkin työstettävälle materiaalille. Muista kuitenkin sovittaa aina nopeus materiaalin mukaan. Esimerkiksi muovin ja metallin kaltaisia materiaaleja on parempi sahata hitaammin paremman leikkuutuloksen aikaansaamiseksi. 

Iskunpituus 

Toinen nopeuteen vaikuttava tekijä on koneen iskunpituus. Männän iskunpituudella on tietty merkitys. Ensinnäkin pidemmällä iskulla katkaistaan enemmän materiaalia iskua kohden, kun sahanterän käytettävä pinta-ala on suurempi. Tämä ei vaikuta ainoastaan nopeuteen, vaan tarkoittaa myös sitä, että terät kestävät usein pidempään.  

Toisekseen iskunpituus on tärkeä työstettävän materiaalin paksuuden kannalta. Mitä paksumpi materiaali, sitä pidempää iskunpituutta tarvitaan.  

Teränpidin 

Joissakin puukkosahoissa on säädettävä teränpidin, kun taas joissakin malleissa kiinteä. Säädettävä on parempi, koska sen avulla voit helposti säätää sahaussyvyyden optimoiden näin sahanterän käytön samalla, kun teränpidin pysyy tukevasti sahattavaa materiaalia vasten.  

Puukkosahoja on saatavana eri malleina ja kokoluokissa – varmista, että valitset itsellesi ja käyttötarkoitukseesi parhaiten sopivan!

Käytännön ominaisuuksia 

Puukkosahojen tavanomaisten ominaisuuksien lisäksi voi olla hyvä myös tutkailla hieman, mitä muita käytännön ominaisuuksia ne tarjoavat. Sinulle saattaa olla tärkeää, että katkaiseminen käy erittäin nopeasti tai että pystyt työskentelemään esteettömästi pimeämmissäkin olosuhteissa.  

Heiluritoiminto 

Heiluritoiminto on käytännöllinen, jos katkaisutöiden halutaan sujuvan nopeasti. Heilurin ansiosta sahanterä ei pelkästään seuraa iskuliikettä, vaan myös liikkuu kohtisuoraan siihen nähden tarkoittaen, että saha kulkee lähes automaattisesti materiaalin läpi. Joka tapauksessa on hyvä, jos puukkosahassa on säädettävä heiluritoiminto. Korkea heiluri tekee pinnasta karheamman ja päinvastoin. Joitakin materiaaleja, kuten metallia, työstäessä heiluritoiminto tulee kytkeä kokonaan pois päältä.  

Sisäänrakennettu valaistus 

Useimmissa työstökoneissa on nykyisin sisäänrakennettu valaistus, ja näin on usein myös puukkosahojen kohdalla. Sisäänrakennettu LED-lamppu valaisee työstettävää pintaa tarjoten hyvän näkyvyyden koko alalle – myös pimeämmillä alueilla, joille valo ei ulotu.  

Kääntyvät terät 

Joskus voi olla tarpeen sahata jotakin korkeammalla sijaitsevaa kohdetta, jolloin saha on nostettava pään korkeuden yläpuolelle. Silloin voi olla hyötyä kääntyvillä terillä varustetusta puukkosahasta, jonka hampaat saa osoittamaan ylöspäin.  

Hiiliharjaton moottori 

Varmista ostavasi hiiliharjattomalla moottorilla varustettu puukkosaha. Tällaisen sahan etuna on se, että voit saada saman tehon pienemmästä mallista. Moottorissa ei myöskään ole hiiliharjaa, joka voisi kulua. Tämä pidentää koneen käyttöikää.