Porakone/ruuvinvääntimet

Täältä löydät ruuvinvääntimet, akkuporakoneet, iskevät ruuvinvääntimet, kipsi-/väliseinäruuvinvääntimet ja paljon muuta. Lue kattava osto-oppaamme alempana sivulla, jos haluat tietää lisää kyseisistä työkaluista, ja saada vinkkejä sopivan työkalun valintaan!

  • Lajitteluperuste
  • Käyttötyyppi
  • Tuotemerkit
  • Sarja
  • Tuotetyyppi
424 tuotetta
Tervetuloa koneisiin & työkaluihin!
Lue lisää
Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Osto-opas: Porakone/ruuvinvääntimet

Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Ruuvinväännin on yksi hyödyllisimmistä ja monikäyttöisimmistä työkaluista. Saatavilla on useita erilaisia malleja, joilla kaikilla on omat etunsa ja haittansa. Tämä opas voi olla hyödyllinen, jos haluat tietää lisää kyseisestä työkalutyypistä ja etsit sopivaa ruuvinväännintä, iskevää ruuvinväännintä tai akkuporakonetta!

Me kaikki tarvitsemme joskus työkalua ruuvaukseen, olipa sitten kyse kotinikkarin tai ammattilaisen tarpeista. Ruuvinväännin on kompakti ja kätevä työkalu, joka auttaa suoriutumaan nopeammin ruuvauksesta verrattuna tavalliseen ruuvimeisseliin - ja etenkin mitä suuremmasta ruuvaustyöstä on kyse, sitä enemmän hyödyt valitsemalla sähkö-/akkutyökalun.

Suosituin ruuvinväännintyyppi on nk. porakone/ruuvinväännin tai akkuporakone, jossa on integroitu säädettävä istukka johon voidaan kiinnittää ruuvauskärkiä, poranteriä ja muita tarvikkeita. Säädettävällä istukalla varustettu porakone/ruuvinväännin toimii siis sekä ruuvaamiseen että poraamiseen, ja se on myös usein tehokkaampi kuin malliltaan yksinkertaisempi pelkistetty ruuvinväännin. Näiden lisäksi löytyy myös nk. iskuruuvinväännin tai iskevä ruuvinväännin ja iskuporakone, jotka ovat toimintatavoiltaan hieman erilaisia.

Tässä oppaassa yritämme selventää ruuvinvääntimiin liittyviä kysymyksiä ja tarjoamaan hyödyllistä tietoa, joka voi auttaa sopivan työkalun löytämisessä. Minkä tyyppistä ruuvinväännintä sinä tarvitset?

Yksinkertaisemman mallinen ruuvinväännin voi riittää hyvin moniin tehtäviin kotona, mutta vaativampaan käyttöön suositellaan kuitenkin porakone/ruuvinväännintä istukalla, joka useimmiten on huomattavasti tehokkaampi. Kuvassa näkyy Bosch DIY Pushdrive-ruuvinväännin.

Minkä tyyppistä ruuvinväännintä sinä tarvitset?

Erilaisiin ruuvinvääntimiin ja porakoneisiin liittyen esiintyy useita erilaisia nimikkeitä, mutta tässä oppaassa keskitymme ruuvinvääntimiin (sisältäen myös nk. akkuporakoneet tai porakone/ruuvinvääntimet), iskeviin ruuvinvääntimiin sekä iskuporakoneisiin. Jos ensisijainen käyttötarkoitus onkin poraaminen, voi esim. poravasara olla oleellisempi vaihtoehto. Lue lisää eri työkalutyypeistä artikkelistamme: ”Erilaiset ruuvinvääntimet ja porakoneet - mikä on mikä?”.

Saadaksesi johdatusta siihen, mikä ruuvinväännin voisi sopia parhaiten sinuun tarpeisiisi, on hyvä ottaa huomioon minkä typpisten materiaalien kanssa tulet työskentelemään, kuinka paljon konetta tullaan käyttämään sekä suunnitellut käyttötarkoitukset.

Ruuvinväännin

Ruuvinväännin on tuotetyypin yksinkertaisin malli. Sen ainoa toiminto on ruuvaaminen, mutta se onnistuukin työkalulla useimmiten melko hyvin! Yksinkertainen ruuvinväännin on yleensä muotoilultaan kevyt ja kätevä laite, jolla myös pääsee käsiksi paikkoihin joihin muut laitteet ovat liian kookkaita. Toisin kuin porakone/ruuvinvääntimessä (jossa on istukka), yksinkertaisessa ruuvinvääntimessä on sisäänrakennettu kärjenpidin ¼ kuusiolla. Ruuvaamista varten asetetaan pitimeen vain sopiva ruuvauskärki.

Yksinkertaisen ruuvinvääntimen nimellisjännite on usein 3,6 volttia (V), akun kapasiteetti on usein 1,5 ampeerituntia (Ah), ja sen enimmäisvääntömomentti on useimmiten 3–5 newtonmetrin välillä (Nm), mutta voi olla, että löytynee myös tätäkin tehokkaampia malleja.

Yksi arvostettu ominaisuus, joka koskee useita yksinkertaisia ruuvinvääntimiä, on niiden taittuva runko mikä lisää työkalun joustavuutta. Yksinkertaisen mallinen ruuvinväännin sopii parhaiten kevyempään ruuvaukseen ja pehmeämmille materiaaleille. Vaativampaan ruuvaukseen on hyvä valita tehokkaampi työkalu, kuten porakone/ruuvinväännin (akkuporakone) säädettävällä istukalla tai iskevä ruuvinväännin.

Porakone/ruuvinväännin

Tämä on ehdottomasti työkaluperheen suosituin työkalu, ja se työkalu joka usein tulee ensimmäisenä mieleen sanasta "ruuvinväännin". Työkalun säädettävä sisäänrakennettu istukka lisää työkalun monikäyttöisyyttä ja monipuolisuutta: se yhdistää ruuvinvääntimen ja porakoneen keskeiset toiminnot, ja voit käyttää sitä sekä ruuvaamiseen että poraamiseen.

Istukkaan voit kiinnittää niin ruuvauskärkiä, poranteriä kuin muitakin pyöriviä lisävarusteita, joka mahdollistaa monia erilaisia sovelluksia. Muita istukalla varustetun porakone/ruuvinvääntimen erottuvia ominaisuuksia ovat kaksi tai useampi vaihde, sisäänrakennettu jarru sekä säädettävä vääntömomentti. Viimeksi mainittu tarkoittaa sitä, että voit säätää, kuinka tiukalle ruuvinväännin kiristää ennen kuin pyöriminen lakkaa.

Iskuporakonetta (tiettyjä malleja) voidaan käyttää myös ruuvinvääntimenä, mutta työkalu on usein tehokkaampi kuin akkuporakone.

Iskevä ruuvinväännin

Iskevä ruuvinväännin muistuttaa tavallista ruuvinväännintä siinä mielessä, että siinä on sisäänrakennettu kärjenpidin istukan sijaan. Erona on kuitenkin se, että työkalussa on iskutoiminto, joka "vasaroi" ruuvia pyörivään suuntaan vastuksen kasvaessa. Tämä mahdollistaa huomattavasti suuremman vääntömomentin kuin tavallisessa ruuvinvääntimessä (usein yli 200 Nm), joka taas vähentää ruuvaamiseen tarvittavaa voimaa käyttäjän toimesta.

Iskevä ruuvinväännin on suositeltava suurempiin ruuvaustöihin, joissa ruuvataan etenkin kooltaan suurempia ruuveja. Rakenteensa ansiosta iskevät ruuvinvääntimet voidaan tehdä erittäin pieniksi ja kompakteiksi, mikä tekee niistä ihanteellisia myös ahtaisiin tiloihin.

Iskuporakone

Kaksi työkalua, jotka voi olla helppo sekoittaa keskenään, on iskevä ruuvinväännin ja iskuporakone. Ero näiden välillä on se, että iskuporakoneessa isku suuntautuu suoraan eteenpäin, reiän suuntaisesti, sen sijaan että isku kohdistuu pyörivään suuntaan. Tätä iskutoimintoa käytetään ainoastaan porauksessa. Rakenteellisesti myös iskuporakoneissa on säädettävä istukka, ja tässäkin työkalussa yhdistyy siis sekä ruuvinvääntimen ja porakoneen toiminnot (tässä tapauksessa poraus iskutoiminnolla).

Porakone/ruuvinvääntimen eri osat

Istukka

Useimmat porakone/ruuvinvääntimet on varustettu istukalla. Säädettävää istukkaa käytetään ruuvauskärkien, poranterien tai muiden tarvikkeiden kiinnittämiseen. Joissakin malleissa istukan avaamiseen ja sulkemiseen tarvitaan työkalu, mutta nykyään useimmat istukat ovat työkaluttomia, ja niitä säädetään kiertämällä istukan etuosaa.

Istukan kapasiteetti tai avautuma ilmoitetaan millimetreinä. Jos aiot käyttää halkaisijaltaan isompia poranteriä, istukan tulisi avautua 13 mm asti.

Vaihteisto

Porakone/ruuvinvääntimissä on usein kaksi tai useampia vaihteita, jotka valitaan työkalun päällä olevasta vaihdepainikkeesta (usein liuku). Alhaisella vaihteella saat pienemmän kierrosnopeuden mutta suuremman vääntömomentin lisäten näin voimaa. Suuremmalla vaihteella kierrosnopeus kasvaa ja vääntömomentti pienenee.

Momentinsäätö

Monissa porakone/ruuvinvääntimissä on istukan takana numeroitu kiertorengas vääntömomentin säätöä varten, eli vääntovoiman tai -vaikutuksen suuruus ennen pyörimisen lakkaamista. Valitsemalla oikean momentin voit esim. ehkäistä ruuvin liiallisen upottamisen materiaaliin, jos et ehtisikään vapauttaa kytkintä ajoissa.

Vaihdettaessa poraustilaan, momentinsäädin kytketään pois käytöstä. Mitä enemmän momentinsäätöasetuksia, sitä helpompi on löytää sopiva asetus työskentelyyn.

Liipaisin

Useimmissa porakone/ruuvinvääntimissä on portaattomasti säädettävä nopeus, eli liipaisin toimii myös nopeudensäätimenä – mitä enemmän painat liipaisinta sisään, sitä enemmän lisäät nopeutta ja voimaa.

Kiertosuunnan valitsin

Kiertosuunnan valitsimella voit valita pyörimissuunnan myötä- tai vastapäivään. Näiden välissä on usein lukitustila, joka lukitsee koneen säilytystä tai kuljetusta varten.

Akku

Nykyään tavallisin malli on akkukäyttöinen porakone/ruuvinväännin, joka mahdollistaa irtonaisen akun ja eri kapasiteettisten akkujen käytön. Näin akun valinnalla voidaan vaikuttaa koneen painoon ja suorituskykyyn. On hyvä tiedostaa, että kapasiteetiltaan suurempi ja näin ollen painavampi akku lisää koneen painoa ja voi vaikuttaa käyttömukavuuteen. Jos ei ole tarvetta tehokkaammalle akulle, niin voi olla hyvä valita käyttötarkoitukseen sopiva kevyempi akku.

Työvalo

Sisäänrakennettu työvalo auttaa valaisemaan työkohdetta ja helpottaa esim. löytämään ruuvinreiän tai porauskohdan heikommassa valaistuksessa. Useissa ruuvinvääntimissä on sisäänrakennettu LED-valo.

Vyökoukku

Vyökoukku on kätevä ominaisuus, joka mahdollistaa työkalun kiinnittämisen vyölle, jolloin saat tarvittaessa molemmat kädet vapaiksi työskentelyyn samalla kuin työkalu on helposti saatavilla.

Akkuporakone on monikäyttöinen työkalu, joka mallista riippuen soveltuu useaan eri tehtävään.

Akku-, paineilma- tai verkkovirtakäyttöinen?

Myös ruuvinvääntimiä löytyy käyttötyypiltään erilaisia. On akkukäyttöisiä, johdollisia verkkovirralla toimivia sekä paineilmakäyttöisiä (pneumaattisia).

Mahdollisesti aika rajattuihin käyttötarkoituksiin sopivien verkkovirtakäyttöisten johdollisten ruuvinvääntimien etuna on, että et joudu huolehtimaan akun kestosta, mutta toisaalta virtajohto voi itsessään rajoittaa käyttöä eri tavoin. Paineilmakäyttöisten ruuvinvääntimien etuna taas on, että voit käyttää samaa kompressoria useiden eri työkalujen kanssa. Mutta tässäkin tulee käytännölliset rajoitteet vastaan, käyttö vaatii kompressoria sekä paineilmaletkua. Paineilmakäyttöinen ruuvinväännin on tosin ainoa malleista, jota voidaan käyttää veden alla!

Nykyään akkutoiminen porakone/ruuvinväännin on kaikista yleisin malli ja myös hyvä yleiskäyttöön sopiva työkalu useimmille käyttäjille. Litiumioniakkujen kehityksen myötä niiden suorituskyky myös vastaa pitkälti verkkovirtakäyttöisiä työkaluja.

Kuinka tehokasta konetta tarvitset?

Käyttötarkoitus määrittelee aika pitkälti tarvittavan tehon. Tehokkaampi ja hintavampi malli ei välttämättä ole parempi vaihtoehto kaikissa tilanteissa. Käyttötarkoitukseen liian tehokkaasta työkalusta voi koitua jopa riskejä käyttäjälle.

Keskeiset alla luetellut yksiköt antavat suuntaa porakone/ruuvinvääntimen tehokkuudesta.

Voltti (V)

Voltti ilmaisee työkalulle syötetyn jännitteen. Mitä suurempi jännite, sitä enemmän tehoa.

Ampeeri (A)

Ampeeri ilmaisee sähkövirtaa ja ampeeritunnit (Ah) kuvaavat akun kapasiteettia (sähkövarausta).

Watti (W)

Watti on sähkötehon yksikkö. Wattimäärä saadaan kertomalla virranvoimakkuus (A) jännitteellä (V).

Newtonmetri (Nm)

Ruuvinvääntimen vääntömomentti ilmoitetaan newtonmetreinä (Nm). Se kuvaa, kuinka suurella voimalla ruuvinväännin kiristää ruuvin. 1 newtonmetri vastaa jokseenkin sitä työmäärää, jota vaaditaan 0,1 kg painon nostamiseen 1 metrin korkeuteen suoraan ylöspäin.

Minkä jänniteluokan porakone/ruuvinväännin?

Vertaillessa akkuporakoneita, voit tarkastella niiden jännitetasoa (voltit) saadaksesi käsityksen työkalun tehokkuudesta. Suositut 18 V-jänniteluokan koneet tarjoavat usein reilusti voimaa ja sopivat niin koti- kuin ammattikäyttöön. Toinen hyöty 18 V-jänniteluokan koneissa on laaja valikoima muita saman jänniteluokan työkaluja, joka mahdollistaa samojen akkujen käyttämisen useille työkaluille.

4-8 V – Sopii hyvin kaikkein yksinkertaisimpiin tehtäviin kotona, kuten huonekalujen kokoamiseen tai kevyeen nikkarointiin.

12 V – 12 V-luokan akkuporakoneet tarjoavat enemmän tehoa, mutta kompaktissa koossa. Tämän luokan porakone/ruuvinväännin sopii jo hyvin erilaisiin asennustöihin, esim. keittiöasennuksiin.

18 V – 18 V-luokan akkuporakonetta voidaan nimetä "standardimalliksi" mitä tulee porakoneisiin. Sen monipuolisuus ja soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin, hintaluokka sekä riittävän kompakti koko lienee vaikuttaneet tähän.

36 V – 36 V-luokan koneet on suunniteltu vaativampiin ja raskaampiin sovelluksiin, ja niillä voidaan työskennellä kauemmin ja niitä voidaan käyttää haastavampiin sovelluksiin ilman ylikuormittumista.

Työkalun jännitetaso antaa siis viitteitä työkalun tehosta, mutta tehokkuuteen vaikuttaa moni muukin tekijä. 36 V -kone ei siis välttämättä ole kaksi kertaa voimakkaampi kuin 18 V -kone (sen sijaan sillä voidaan todennäköisesti työskennellä pidempään haastavassa käytössä ilman ylikuormittumista).

Jos haluat tietää tarkemmin millä voimalla porakone/ruuvinväännin kiristää ruuvit, sinun tulisi sen sijaan kohdistaa huomio vääntömomenttiin.

36 V -koneet on suunniteltu vaativampiin ja raskaampiin sovelluksiin, ja niillä voidaan työskennellä kauemmin ja niitä voidaan käyttää haastavampiin sovelluksiin ilman ylikuormittumista.

Vääntömomentti ilmoitetaan newtonmetreinä

Porakone/ruuvinvääntimen vääntömomentti ilmoitetaan newtonmetreinä (Nm), joka kuvaa ruuvin upottamiseen ja kiristämiseen tarvittavaa vääntövoimaa. Liian suuri vääntömomentti voi johtaa ruuvin kannan rikkoutumiseen, kun taas liian pienellä vääntömomentilla työskentely voi vaikeuttaa ruuvin upotusta tai työkalun moottori voi ylikuormittua ja jopa vahingoittua (jota ei takuu välttämättä korvaa).

Tapauksessa, jossa ruuvaaminen vaikeutuu tai vääntö ei yksinkertaisesti riitä, niin ei kannata yrittää ”auttaa” porakonetta käsivoimin, vaan tällöin on parempi esiporata tai käyttää tehokkaampaa konetta.

Kova ja pehmeä vääntömomentti – mikä on niiden ero?

Tuote-esittelyssä tai teknisissä tiedoissa tehdään usein ero kovan ja pehmeän vääntömomentin välillä.

  • Kova vääntömomentti ilmaisee, kuinka suuri vääntömomentti on, kun ruuvinväännintä käytetään korkealla vaihteella ja kun se pysähtyy kovaan materiaaliin.
  • Pehmeä vääntömomentti ilmaisee, kuinka suuri vääntöarvo on, kun ruuvinväännintä käytetään matalalla vaihteella ja kun se pysähtyy pehmeään materiaaliin.

Valmistajat nostavat tuoteselosteissan usein ensimmäisenä esiin juuri kovan vääntömomentin sen ollessa suurempi kuin pehmeä. Myös tässä oppaassa viitataan jatkossa kovaan vääntömomenttiin.

Useimpien akkuporakoneiden vääntömomentti on säädettävissä istukan ja koneen välissä sijaitsevan säätörenkaan avulla. Teknisissä tiedoissa ilmoitettu vääntömomentti viittaa yleensä maksimivääntömomenttiin. Yksinkertaisen mallisen ruuvinvääntimen vääntömomentti on yleensä noin 5 Nm, kun taas perusmallisen 18 V-akkuporakoneen vääntömomentti on yleensä noin 60 Nm. Tehokkaan iskevän ruuvinvääntimen vääntömomentti voi taas olla jopa yli 200 Nm.

On hyvä pitää mielessä, että riski tapaturmille mahdollisesti kasvaa suuremman vääntövoiman omaavalla koneella. Yli 60 Nm vääntömomentin omaavissa koneissa on yleensä tukikahva käsittelyn helpottamista varten.

Vinkkejä Lasselta

Kuinka vahvan porakone/ruuvinvääntimen tarvitset?

Kuinka tehokkaan koneen tarvitset, määräytyy aika pitkälti käyttötarkoituksesta. Tässä on muutamia suuntaa antavia esimerkkejä eri tehokkuusluokkien sovelluksista:

  • 5–10 Nm: Tämän mallinen ruuvinväännin suoriutuu vain yksinkertaisimmista kodin ruuvaustehtävistä.
  • 40–60 Nm: Tämän luokan akkuporakoneella voidaan yleensä ruuvata jopa 6 x 100 mm ruuvit lähes kaikkiin materiaaleihin. Jos ruuvaat kooltaan tätä suurempia ruuveja, voit joutua esiporaamaan tai käyttämään suuremman vääntömomentin omaavaa konetta.
  • Yli 60 Nm: Ruuvattaessa halkaisijaltaan yli 8 mm:n ruuveja tai pidempiä ruuveja, saatat tarvita yli 60 Nm konetta. Näin on usein myös käytettäessä suurempia reikäsahoja.
  • Yli 80 Nm: Jäätä porattaessa ei yleensä kannata käyttää alle 80 Nm vääntömomentin koneita.

Lasse, Staypro

Staypron työkaluasiantuntijalla Lassella on laajaa kokemusta työkalujen parissa työskentelystä, sekä vähittäiskaupasta että käytännön työstä. Ennen kaikkea hänellä on suuri henkilökohtainen kiinnostus kaikkeen, mikä liittyy työkaluihin. Sillä välin, kun hän ei työskentele talonsa parissa kotona, hän keskustelee Staypron asiakkaiden kanssa puhelimessa tai pitää koulutuksia kollegoilleen asiakaspalvelussa.

Mikä on sopiva kierrosluku poraamiseen?

Poraaminen vaatii yleensä korkeamman kierrosluvun kuin ruuvaaminen. Tärkeä tekijä poraustehokkuuteen ja -nopeuteen liittyen on juuri porakoneen nopeus tai kierrosluku.

Useampi tekijä vaikuttaa kierrosluvun valintaan, niin materiaalin kovuus kuin poranterän halkaisija. Kun poraat pehmeisiin materiaaleihin, kuten puuhun, muoviin tai alumiiniin, on suositeltavaa käyttää korkeampaa kierroslukua. Kovempien materiaalien poraamiseen, kuten teräkseen tai betoniin, suositellaan taas alhaisempaa kierroslukua.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä suurempi on poranterän halkaisija, sitä matalampi kierrosluvun tulisi olla. Joitakin metalleja on hyvä porata hyvinkin alhaisella kierrosluvulla, jotta kohdistaminen ja hallittu poraaminen olisi mahdollista. Lisäksi on syytä varoa puun poraamista liian korkealla kierrosluvulla puun palamisen välttämiseksi.

Poratessa pehmeisiin materiaaleihin, kuten puuhun, muoviin tai alumiiniin, on yleensä hyvä käyttää suurempaa kierroslukua. Kovempiin materiaaleihin, kuten teräkseen tai betoniin poratessa, on taas suositeltavaa käyttää matalampaa kierroslukua. Kuvassa näkyy Milwaukee M18 ONEDD2-502X -akkuporakone.

Hyödynnä samaa akkujärjestelmää

Jos aikaisemmin jo omistat yhden tai useamman akkutyökalun, voi olla käytännöllistä hyödyntää samaa alustaa ja hankkia saman järjestelmän akkuporakone. Samoja akkuja voi yleensä käyttää yhdessä eri työkalujen kanssa, kunhan ne ovat samalta valmistajalta ja samassa jänniteluokassa. Kaikki Bosch Professional 18 V -akut toimivat siis kaikkien Bosch Professional 18 V -koneiden kanssa, olipa kyseessä sitten akkukäyttöinen poravasara, kulmahiomakone tai katkaisu- ja jiirisaha.

Omistamalla kaksi akkua, voit varmistaa, että yksi on aina ladattu ja valmiina käyttöön toisen loppuessa. Lisäksi voi olla käytännöllistä ja kustannustehokasta investoida yhteen ja samaan työkalujärjestelmään, jotta voit käyttää samoja akkuja eri työkalujen kanssa. Lisäksi työkalun ostaminen ilman akkua on usein edullisempaa.

Ampeeritunnit ilmaisevat akun varauskyvyn

Käytännössä akun jännite viittaa akun tehoon, kun taas ampeeritunnit ilmaisevat käyttöaikaan liittyvän varauskyvyn. 18 V-akuilla voi Ah-luku olla esim. 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah, 6,0 Ah, 8,0 Ah tai jopa 12 Ah. Ampeeritunti viittaa sähkövaraukseen, ja yksinkertaistetusti voidaan sanoa että 4 Ah-akun kapasiteetti on kuljettaa 4 ampeeria tunnissa tai 1 ampeerin neljässä tunnissa. Hyvänä perussääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että kannattaa suhteuttaa akun kapasiteetti käyttötarkoituksen mukaan. Akut suuremmalla kapasiteetilla ovat myös painoltaan ja kooltaan suurempia, joka voi hankaloittaa työskentelyä ja vaikuttaa työkalun tasapainoon ja käsittelyyn.

Lue aiheesta lisää oppaasta: ”Mitkä akut sopivat työkaluuni?”.

Perinteinen vai hiiliharjaton moottori?

Valmistajat kehittävät jatkuvasti tuotteidensa tekniikkaa, ja nykyään lähes kaikissa koneissa on hiiliharjattomat moottorit. Hiiliharjallisissa moottoreissa hiiliharjan tehtävä on johtaa virtaa moottoriin koskettamalla roottorin kontakteja.

Tämä kosketus aiheuttaa kitkaa ja kulumista. Seurauksena on hiiliharjan kuluminen ja pölyn muodostuminen, mikä heikentää koneen suorituskykyä ja lyhentää sen käyttöikää. Hiiliharjat kuluvat ja ne on vaihdettava säännöllisesti. Juuri tämä huoltotarve ja kuluminen ovat tärkeimmät syyt siihen, miksi hiiliharjattomat moottorit ovat korvaamassa hiiliharjallisia moottoreita.

Hiiliharjattoman moottorin huoltotarve on suhteellisen vähäistä. Lisäksi akkujen käyttöikä pitenee ja koneen teho paranee ilman hiiliharjoista aiheutuva kitkaa.

Oikeanlaisten poranterien ja ruuvauskärkien tärkeys

Mitä on hyvä ottaa huomioon ruuvauskärkiä valitessa?

Työskentelyn helpottamiseksi on hyvä pyrkiä käyttämään sopivia ruuvauskärkiä työtehtävää varten. Ruuvauskärkien valikoima on suhteellisen laaja, ja onkin helppoa hämmentyä eri profiilityyppien, materiaalien ja käyttötarkoituksien runsaudesta. Onneksi kuitenkin perustason tiedot riittävät tässä aika pitkälle.

Tärkeää on ensinnäkin valita kärki sopivalla ruuviprofiililla ja myös varmistua siitä, että kärki on rakenteeltaan ja käyttötarkoitukseltaan sopiva kyseiseen sovellukseen. Jos käytössäsi on heikompitehoinen kone ja ruuvaat vain satunnaisesti pienemmän määrän ruuveja, voit selvitä hyvin edullisemmilla kärjillä. Jos taas käytössä on akkuporakone suurella vääntömomentilla tai työkalu iskulla, niin saatat tarvita iskutoimintosovelluksiin sopivan kärjen (Impact) tai voimakärjen vääntöalueella. Nämä erikoissuunnitellut kärjet ovat erityisen hyvin sopivia juuri näihin tiettyihin sovelluksiin esim. hieman joustavamman rakenteensa tai erikoisvalmistetun materiaalinsa ansiosta.

Lue lisää aiheesta artikkelistamme: "Näin valitset ruuvinvääntimeesi oikeanlaisen kärjen".

Minkälaista poranterää minun tulisi käyttää?

Poraukseen on tärkeää valita käyttötarkoitukseen soveltuva poranterä. Useita yleisporanteriä voidaan käyttää myös puun poraukseen, mutta jos aikomuksena on puuhun poraaminen, niin voi olla järkevää hankkia erityisesti puulle tarkoitettu puuporanterä. Useat puuporanterämallit ovat varustettuja keskityskärjellä ja leikkuureunoilla/-kärjillä, jotka helpottavat ja tehostavat poraamista puuhun.

Metallin poraukseen on olemassa erikseen metalliporanterät, joissa yleisesti käytetty materiaali on pikateräs tai HSS-teräs (riippuen käyttötarkoituksesta). Betonin poraukseen on taas olemassa betoniporanterät, ja yleisporanterät on taas suunniteltu monikäyttöisiksi, niissä yhdistyy useiden poranterätyyppien ominaisuudet riippuen mallista. Yleisporanterät soveltuvat tämän ansiosta poraamiseen moniin eri materiaaleihin.

Lue lisää aiheesta artikkelistamme: ”Valitse oikea poranterä porakonetta tai porakone-ruuvinväännintä varten”.

Paineilmakäyttöisen ruuvinvääntimen valitseminen

Paineilmakäyttöisten ruuvinvääntimien tehokkuuteen ja toimivuuteen vaikuttaa kompressorin ilmasäiliön tilavuus, jonka kapasiteetti ilmoitetaan litroina/minuutti. Jos kompressori ei pysty tuottamaan tarvittavaa ilmaa ruuvinvääntimelle, niin työkalun suorituskyky ja vääntövoima voi heiketä tai se voi jopa pysähtyä kokonaan. Tämä on hyvä ottaa huomioon etenkin ruuvatessa suurempaa määrää ruuveja yhdellä kerralla välttääkseen odottelua ruuvauskertojen välissä (odottaen kompressorin täyttymistä).

Ergonomia

Valitessa akkuporakonetta on myös hyvä ottaa huomioon ergonomiaan ja käyttömukavuuteen liittyvät seikat. Tähän liittyy niin työkalun rakenne ja muotoilu, tärinä- ja melutaso sekä mahdollinen integroitu työvalo.

Mitä enemmän konetta käytetään, sen tärkeämpää on sen paino, tasapainoinen rakenne ja käyttäjäystävällisyys. Kumipäällystetty kahva, josta saa hyvän otteen ja tasapainoinen rakenne lisäävät työkalun ergonomisuutta. Myös helposti tavoitettavat ja käytettävät säätimet lisäävät käyttömukavuutta, ja mahdollistavat työkalun toimintojen käyttämisen yhdellä kädellä.

Akun merkitys ergonomialle ja käsiteltävyydelle

Ei myöskään pidä unohtaa, että akun paino vaikuttaa oleellisesti työkalun kokonaispainoon. Suuren kapasiteetin (Ah) akun käyttö voi mahdollistaa pidemmän yhtäjaksoisen työskentelyn, mutta jos se lisää työkalun painoon ylimääräisen kilon, voi se myös hankaloittaa työskentelyä ja vähentää ergonomisuutta. Yleensä 12V-koneet ovat kevyempiä kuin 18V-koneet, mutta sauvamalliset akut voidaan taas kokea vähemmän ergonomisina (kädensijan sisään sijoitettava akku).

Suosituimmat porakone/ruuvinvääntimet tällä hetkellä

Auttaaksemme sopivan työkalun valinnassa, olemme koonneet tähän viisi suosituinta akkuporakonetta eri kategorioissa.

Paras ruuvinväännin 2024 – viisi myyntisuosikkia vertailussa

5 suosituinta iskevää ruuvinväännintämme 2023 - asiakkaidemme testaamat

Viisi suosituinta ruuvinväännintämme alle 100 eurolla

Porakone/ruuvinvääntimien ABC

Tässä vielä apulista tuotetiedoissa käytettyjen termien ymmärtämiseen (liittyen akkuporakoneisiin, iskeviin ruuvinvääntimiin ja iskuporakoneisiin).

Ampeeri (A)

Sähkövirran voimakkuus. Akkujen kapasiteetti ilmoitetaan ampeeritunteina (Ah).

Kytkin tai liipaisin

Kytkin työkalun kierrosluvun säätämiseen.

Akun varaustilan ilmaisin

Ilmaisin, joka näyttää akun varaustason ja lataustarpeen.

Ruuvauskärjet

Ruuvaukseen käytettävät vaihdettavat kärjet, joita käytetään ruuvauskärjen pitimen kanssa.

Ruuvauskärjen pidin

Pidike ruuvauskärjille, joka kiinnitetään akkuporakoneen istukkaan. Yksinkertaisen mallisissa ruuvinvääntimissä ja iskevissä ruuvinvääntimissä on usein sisäänrakennettu kärkipidike.

Porakone/ruuvinväännin tai akkuporakone

Työkalu, jolla voi sekä porata että ruuvata.

Vyökoukku

Kätevä kiinnike, jolla työkalun saa kiinnitettyä vyöhön.

Istukka

Työkalun säädettävä pidin poranterien ja ruuvauskärkien kiinnittämistä varten.

Kova vääntömomentti

Työkalun vääntömomentti kovaan materiaaliin.

Pehmeä vääntömomentti

Vääntömomentti pehmeään materiaaliin.

Sauvanmallinen akku

Kädensijan sisään sijoitettava akku.

Harjaton moottori

Kompakti ja energiatehokas moottori ilman hiiliharjoja – nykyään useimmat akkutyökalut ovat hiiliharjattomia.

LED-työvalo

Sisäänrakennettu LED-työvalo helpottaa työskentelyä heikossa valaistuksessa.

Vääntömomentin säätö

Toiminto, joka mahdollistaa vääntömomentin säätämisen esim. liiallisen kiristämisen estämiseksi.

Moottorijarru

Toiminto, joka pysäyttää työkalun kun kytkin vapautetaan.

Newtonmetri (Nm)

Momentin yksikkö vääntövoimalle: 1 newtonmetri vastaa jokseenkin sitä työmäärää, jota vaaditaan 0,1 kg painon nostamiseen 1 metrin korkeuteen suoraan ylöspäin.

Pneumaattinen porakone

Kompressorin avulla toimiva paineilmatoiminen porakone.

Suunnanvaihdin

Suunnanvaihtotoiminto, joka mahdollistaa pyörimissuunnan valitsemisen.

Iskuporakone

Työkalu poraamiseen, jossa yhdistyy poraus- ja iskutoiminnot (tai työkalu poraamiseen ja ruuvaamiseen riippuen määrittelystä).

Iskevä ruuvinväännin

Ruuvinväännin iskutoiminnolla, joka lyö tai "vasaroi" ruuvia pyörivään suuntaan.

Tukikahva

Irrotettava lisäkahva, joka antaa lisätukea edistäen näin turvallisuutta ja käyttömukavuutta.

Työkaluakku

Lukuun ottamatta kaikkein yksinkertaisimpia malleja, niin useimmissa akkuporakoneissa on irrotettava ja vaihdettava akku, joka on erikseen ladattavissa.

Watti (W)

Sähkötehon yksikkö, jota käytetään ilmaisemaan verkkovirralla toimivien porakoneiden teho.

Voltti (V)

Jännitteen yksikkö, joka ilmaisee akkuporakoneiden jännitteen. Yleisimmät jänniteluokat ovat 3,6V, 12V, 18V ja 36V.

Vääntömomentti

Suure, joka kuvaa vääntövoimaa jolla porakone/ruuvinväännin upottaa ja kiristää ruuvin. Ilmoitetaan newtonmetreinä (Nm).

Vaihdepainike

Toiminto, jolla valitaan työkalun vaihde. Alhaisella vaihteella saat pienemmän kierrosnopeuden mutta suuremman vääntömomentin, ja suuremmalla vaihteella kierrosnopeus kasvaa ja vääntömomentti pienenee.

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!